Les colles castelleres actuen a Europa per reivindicar el dret a decidir

Els castellers ja són a les places de Catalunya i de París, Londres, Berlín, Brussel·les, Ginebra, Lisboa i Roma

Els Borinots de Sants preparant-se per pujar un castell al centre de Lisboa / ACN
Acn/ara
08/06/2014
4 min

BarcelonaEls castellers ja són a les places de París, Londres, Berlín, Brussel·les, Ginebra, Lisboa, Roma i a més de les de 41 poblacions catalanes. Els membres de les colles que, de la mà d'Òmnium Cultural, aquest diumenge han d'aixecar simultàniament castells en aquestes capitals europees per reivindicar el dret a decidir dels catalans ja han arribat en un ambient distès, festiu i han inspeccionat el lloc. En alguns casos ja han aixecat les primeres construccions, com la Colla Vella dels Xiquets de Valls, a París, o els Borinots de Sants, a Lisboa. En total, 5.000 castellers de 71 colles ompliran les places d'aquestes ciutats, de Barcelona i 41 pobles de Catalunya en l'acció "Catalans want to vote. Humans towers for democracy".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Colla vella dels Xiquets de Valls, a la Torre Eiffel

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha d'actuar a París. Més de 180 castellers han sortit en expedició a les quatre de la matinada cap a la capital francesa, repartits en cinc vols diferents. Algun dels grups no han volgut esperar a diumenge per fer el primer castell i ja han aixecat de matinada el primer pilar de quatre a la mateixa porta de l'aeroport d'Orly. En un ambient distès, animat i divertit, s'han traslladat tots a l'hotel que els allotja.

A primera hora de la tarda d'ahir, els responsables de la colla i els d'Òmnium es van desplaçar fins al punt exacte on aquest diumenge al matí aixecaran el castell, a pocs metres de la Torre Eiffel. Un cop van decidir que tot estava a punt per a l'espectacle, van ser rebuts, junt a l'alcalde de Valls, Albert Batet, per la delegada del Govern de la Generalitat a França, Maryse Olivé.

Els castellers de Vilafranca, a la Grand Place de Brussel·les

A Brussel·les, els Castellers de Vilafranca han escollit la Grand Place per a l'actuació. Amb una pinya menor a la d'altres ocasions, els verds volen prioritzar les construccions segures per assegurar-se que el castell no caigui. Aprofitant la seva estada a Bèlgica, fins on s'ha desplaçat una comitiva de 150 membres, la colla farà altres actuacions a Flandes i Valònia.

L'agrupació verda ja va actuar dijous a Gant i aquest divendres a l'Atòmium de Brussel·les. Dissabte, la colla es desplaça fins a Lieja i després actuarà davant del Manneken Pis de la capital belga. També està previst que els verds enlairin pilars a l'interior del Parlament Europeu i de la delegació del Govern de Catalunya. Aquesta no és la primera actuació que els vilafranquins tenen fora del Principat. Anteriorment, han viatjat a ciutats com Frankfurt, Nova York i Londres.

Els Joves Xiquets de Valls, prop de la Tower Bridge de Londres

Precisament a la capital britànica, el riu Tàmesi i l'emblemàtica Tower Bridge de Londres seran testimonis de l'actuació de la Colla Joves Xiquets de Valls, que vol aixecar un castell de vuit, probablement el de quatre. Els diables vermells desplaçaran una expedició de 160 castellers fins a la capital britànica, on combinaran el turisme amb diversos actes.

Els Borinots de Sants aterren a Lisboa

A Lisboa, els Borinots de Sants hi van arribar en diferents vols al llarg d'aquest divendres i dissabte. Un total de 196 castellers són a la capital portuguesa, que aquests dies viu la seva festa major. Aquest diumenge, l'actuació castellera pel dret a decidir es farà a un espai emblemàtic, la torre de Belém. Es tracta d'una fortalesa defensiva oberta a l'oceà Atlàntic, construïda al segle XVI. Avui és un dels principals atractius de la ciutat. Els Borinots plantegen aixecar-hi el tres de vuit.

Ginebra, sota la mirada d'organismes internacionals

A Ginebra, la colla Xiquets de Reus aixecarà el castell a la plaça de les Nacions, centre neuràlgic d'organitzacions mundials com la seu de les Nacions Unides (ONU) o l'Organització Mundial de la Salut (OMS). En total, fins a Suïssa s'hi han desplaçat uns 170 castellers, que fins i tot han fet pilars improvisats al mig del carrer per explicar gràficament als curiosos què són els castells.

La ubicació escollida és una plaça amb el terra ple de sortidors d'aigua que es tallaran per a l'ocasió i una cadira immensa de tres potes i l'altra trencada, una obra que simbolitza el rebuig a les mines antipersona i a les bombes clúster.

Els Xics de Granollers temptegen l'Axenderplatz de Berlín

A Berlín, aquest divendres hi va arribar una bona representació dels Xics de Granollers per poder participar d'una atapeïda agenda d'actes coincidint amb la celebració de l'anomenat 'carnaval de les cultures' a la capital alemanya. Un segon grup de castellers ha arribat aquest dissabte al matí per participar en alguns tallers i aquest migdia han visitat, juntament amb representants d'Òmnium Cultural i del Casal Català, l'Alexanderplatz, on aquest diumenge han d'aixecar el castell de l'acció "Catalans want to vote".

Després de la denegació dels permisos per aixecar el castell a la porta de Brandenburg, finalment s'ha autoritzat a fer-ho al bell mig de l'Alexanderplatz, presidida pel mític pirulí berlinès i el 'weltzeituhr', el rellotge mundial, punt de trobada de molts berlinesos. Un cop allà, els castellers i els representants d'Òmnium i del Casal Català han estat estudiant el millor emplaçament possible de la plaça tenint en compte la llum i la visualització del castell que volen aconseguir. Per a l'ocasió, els Xics de Granollers aixecaran un cinc de set, i tindran com a padrí Pep Guardiola.

stats