Ofensiva contra l'avortament a Castella i Lleó
Política16/01/2023

L’antiavortament agita la precampanya electoral a l’Estat

El PSOE assenyala Feijóo per la polèmica de Castella i Lleó que el PP intenta donar per tancada

Madrid / BarcelonaFa mesos que a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid es repeteix un mateix esquema: en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva dels dilluns, el partit intenta posar el focus sobre Alberto Núñez Feijóo. Acostuma a haver-hi altres debats sobre la taula, últimament la reforma del Codi Penal o la llei del només sí és sí, però el pla antiavortista anunciat per Vox a Castella i Lleó ha propiciat el clima perfecte perquè la portaveu, Pilar Alegría, centrés el tret en el líder del PP. “Quina és l’opinió de Feijóo? És ostatge de Vox. Si continua callat només ho entendrem com que li falta autoritat dins del PP”, ha dit la també ministra d’Educació. El PSOE esprem al màxim el conflicte que per als conservadors representa compartir govern amb l’extrema dreta en l’inici de la llarguíssima precampanya de les eleccions del 28 de maig, tenint en compte que l’entesa PP-Vox serà la clau de volta per impedir governs socialistes. A la seu dels populars, mentrestant, ataquen la formació de Santiago Abascal per haver creat una polèmica “artificial” i acusen Pedro Sánchez d’alimentar-la amb l’objectiu d’ocultar la rebaixa de penes d’agressors sexuals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ni tan sols es coneix el suposat nou protocol el dia que en teoria havia de començar a implementar-se, i els hospitals de la comunitat no han rebut cap indicació, segons recull l’agència Efe. Però l’antiavortament s’ha convertit en el gran conflicte de la jornada. El vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), insistia aquest dilluns que els metges hauran d’oferir a les dones gestants atenció psicològica, la possibilitat d’escoltar el batec del fetus o una ecografia 4D abans que prenguin cap decisió sobre una eventual interrupció de l’embaràs. I es posa l’Hongria de Víktor Orban com a referent. En canvi, el president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco (PP), ha comparegut per deixar clar que “no s’obligarà a res” ni als metges ni a les dones, sinó que les dones podran sol·licitar-ho i, aleshores sí, els facultatius proporcionar-ho. Mañueco ha assegurat ser conscient que “alterar l’ordre dels factors” representaria una “coacció” per a les gestants a l’hora de decidir i que el govern de Castella i Lleó “ni ho promou ni ho empara”. 

Cargando
No hay anuncios

Un any després de les eleccions del 13 de febrer del 2022, la política espanyola torna a mirar a Castella i Lleó, l’única comunitat autònoma amb una coalició PP-Vox. Al maig no hi haurà comicis allà, però és el mirall en el qual es reflecteix el 28 de maig: amb Cs pendent d’acabar de desaparèixer del mapa autonòmic, l’aliança dels dos partits de la dreta és la fórmula per desbancar el PSOE. Cal tenir en compte que de les dotze comunitats autònomes amb cita a les urnes, en deu els socialistes estan a l’executiu. 

Feijóo ja ha demostrat que assumeix el cost de pactar amb la ultradreta, per bé que hi ha proves de la incomoditat que li suposa. Una és que ha proposat al PSOE respectar que governi la llista més votada, però no ha tingut èxit. Precisament, atiar la por als governs PP-Vox és el discurs que faran servir els barons socialistes. La segona és que aquest dissabte no acudirà a la manifestació que les entitats Foro España Cívica i la Fundación Foro Libertad y Alternativa han convocat a Madrid per protestar contra les polítiques de Sánchez. Vox fa dies que va confirmar-hi la seva assistència i aquest dilluns el PP ha comunicat que hi haurà dirigents de Génova, però no el seu líder. 

Cargando
No hay anuncios

Els equilibris interns del PP

En qüestió d’hores, aquest dilluns s’han fet visibles els complicats equilibris del PP. Mañueco s’ha limitat a desautoritzar el seu vicepresident sense criticar-lo, mentre que el portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, ha utilitzat un altre to. “Vox acudeix al rescat mediàtic de Sánchez, és una ganga per a Sánchez. Vox aconsegueix soroll mediàtic i Sánchez aconsegueix desviar l’atenció dels temes que sí que s’han aprovat i afecten les dones”, ha lamentat el dirigent conservador, que també ha demanat “sensatesa” a la Junta de Castella i Lleó, en un toc d’alerta intern a Mañueco. Sémper ha admès que aquest episodi no s’hauria d’haver produït perquè García-Gallardo no hauria d’anunciar mesures que no són de la seva competència.

Cargando
No hay anuncios

Però l’extrema dreta ha intentat treure el cap en la precampanya amb una d’aquelles carpetes que formen part de la batalla cultural i que divideixen el PP i el seu electorat. Davant el silenci de Feijóo, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha combinat la crítica a la “improvisació” del vicepresident de Castella i Lleó amb un aval al fons de la qüestió. “Tot el que sigui anar a favor de la vida em sembla necessari”, ha dit aquest matí.

El PSOE refreda un 155

Més enllà del xoc dins la dreta, el PP també ha disparat contra la Moncloa pel requeriment que va enviar diumenge al govern de Castella i Lleó demanant que aturés la posada en marxa de les noves mesures. L’executiu de Sánchez amenaçava amb recórrer a “tots els mecanismes que l’ordenament jurídic” i el president autonòmic ha expressat la seva sorpresa pel fet que ni tan sols hi ha cap acord firmat sobre el nou pla. A més, Mañueco ha deixat clar que no contravé cap normativa estatal i la Moncloa ha refredat l’escenari d’aplicar l’article 155 de la Constitució. A l’espera que se superi la fase de declaracions d’intencions i picabaralla, la polèmica antiavortista de Castella i Lleó ja ha donat munició a la batalla preelectoral.

Cargando
No hay anuncios