Casado es queda sol tot i les cessions als crítics

El líder popular deixa caure Teodoro García Egea i dimarts que ve convocarà un congrés extraordinari

Casado i Fernández Mañueco ahir tancant campanya a Valladolid amb Núñez Feijóo i Díaz Ayuso.
22/02/2022
5 min

MadridPablo Casado s'ha quedat sol. Acorralat pels barons des que va esclatar la batalla amb Isabel Díaz Ayuso, aquest dimarts també l'han abandonat els seus. Els sis dies de trinxera que porta a la seu del carrer Génova per evitar abandonar el timó del partit l'han acabat condemnant a una mort política lenta i, fins i tot, humiliant. Durant tot el dia, Casado ha hagut de veure com el seu cercle més proper i de confiança li girava l'esquena públicament i l'obligava a acceptar que, de moment, ha perdut la guerra contra la presidenta madrilenya, almenys fins que la Fiscalia no demostri el contrari. Ja a la desesperada, però, Casado ha intentat buscar una sortida digna del partit cedint a les dues peticions pràcticament unànimes al PP: deixar caure la seva mà dreta, Teodoro García Egea, i convocar un congrés extraordinari per sotmetre a debat el lideratge del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'intent de Casado de dilluns d'intentar guanyar temps anunciant una junta directiva per a la setmana que ve però sense moure ni una fitxa més per resoldre la crisi del partit, ja no només va molestar els crítics, sinó que va indignar els seus, que aquest dimarts han decidit visibilitzar aquest malestar amb un allau de dimissions i crítiques al líder popular. Al matí s'han fet públiques tres renúncies del que fins ara era el seu nucli dur: la de l'alcalde de Madrid i portaveu del PP, José Luis Martínez Almeida; la del comitè electoral, Belén Hoyo, i la de la presidenta del comitè de garanties, Andrea Levy. Almeida no ha volgut fer sang amb el líder popular i ha assegurat que la decisió havia estat consensuada i parlada abans que esclatés la crisi. Ara bé, és cert que tot s'ha acabat precipitant arran de la batalla pública entre Casado i Ayuso, perquè a l'alcalde l'esquitxa el suposat intent d'espionatge a la presidenta madrilenya, que hauria liderat la seva mà dreta, el ja excoordinador d'alcaldia, Ángel Carromero.

El pinyol de Casado s'ha trencat. L'únic que ha continuat al seu costat públicament ha estat el vicesecretari de comunicació, Pablo Montesinos: "El meu total suport i lleialtat a Casado". Els vicesecretaris Ana Beltrán i Antonio González Terol no ho han expressat en públic, però no s'han sumat a les crítiques de la resta de membres de la direcció. Belén Hoyo, una de les dirigents més afins a Casado, s'ha mantingut en silenci tot el dia després que s'anunciés la seva dimissió, però Andrea Levy sí que ha enviat un dard al líder popular a través de Twitter quan li ha demanat "a què esperava" per convocar el congrés.

La mateixa pressió Casado l'ha rebut del seu propi grup parlamentari, d'un grup de diputats gallecs –com Ana Vázquez, qui també ha dimitit del seu càrrec de secretària d'exteriors al PP– i dels portaveus del Congrés, del Senat i de l'Eurocambra, Cuca Gamarra, Javier Maroto i Dolors Montserrat, respectivament. Tots els que el dia que va esclatar la guerra amb Ayuso van fer una piulada de suport al líder popular, aquest dimarts no han tingut miraments per deixar-lo sol. A través de Twitter, han exigit un congrés extraordinari i la direcció del grup parlamentari, encapçalat pels diputats Guillermo Mariscal, Pablo Hispán i Adolfo Suárez Illana, i també li ha demanat el cap del secretari general, Teodoro García Egea, una petició que els crítics reclamaven des de l'inici de la crisi.

"He decidit deixar el càrrec per facilitar la transició"

"He decidit deixar el càrrec per donar veu als afiliats i [...] facilitar la transició", ha afirmat Egea en una entrevista a La Sexta al vespre, on s'ha presentat com una persona "lleial" a Casado. El líder del partit s'ha esperat fins al sisè dia de crisi i quan el partit ja era una olla a pressió per deixar caure la seva mà dreta, que ha assegurat que la dimissió ha estat una "decisió personal". Un gest que a hores d'ara, però, ja és insuficient per als crítics. La majoria de barons veuen en Egea el responsable d'haver portat la batalla amb Isabel Díaz Ayuso fins al límit i critiquen la seva gestió al territori. El ja ex secretari general del partit s'ha defensat: "Espanya s'ha de preguntar si quan als partits els arriba una informació, han de preguntar, deixar-la en un calaix o tirar-la a la paperera". De fet, ha tornat a negar qualsevol espionatge a Ayuso, ha assegurat que es creu la presidenta i l'ha presentat com el "major actiu" del partit. Egea ja no preguntarà aquest dimecres a la sessió de control a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, com feia cada dimecres, sinó que el substituirà el diputat Diego Movellán. Des de Génova, però, no confirmen si Casado preguntarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com cada dimecres, o s'absentarà.

Abans de la junta de la setmana que ve, Casado reunirà aquest dimecres tots els líders autonòmics a la seu del carrer Génova. Després de sis dies de pressió pública perquè el líder conservador convoqués un congrés, serà la primera vegada que tots es vegin cara a cara. Hi seran, per exemple, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; el president d'Andalusia, Juanma Moreno, i l'aspirant a la presidència de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco. Però també el president de Múrcia, Fernando López Miras, que fins ara era l'únic baró que tancava files amb el tàndem Casado-Egea, però que aquest matí també li ha girat l'esquena. El mateix que han fet en les últimes hores dirigents territorials afins a Casado com el president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, o també el de València, Carlos Mazón, que van arribar al càrrec gràcies a la seva confiança.

A la reunió, per contra, no hi està convocada Isabel Díaz Ayuso perquè no és presidenta del PP de Madrid, tot i que hi aspira. Fa mesos, de fet, que pressiona la direcció estatal perquè avanci el congrés del partit a la comunitat i poder agafar així les regnes de la formació. Génova s'ha negat a fer-ho i manté que el conclave se celebrarà abans de l'estiu. De fet, Egea ha tornat a vincular la pressió per avançar el congrés a les preguntes a la presidenta sobre la comissió del seu germà. "No és encertat pressionar la direcció per avançar un congrés", ha afirmat. I també ha criticat la manifestació de partidaris d'Ayuso d'aquest diumenge davant la seu del partit: "No s'ha de rodejar una seu quan algú està en desacord amb algunes decisions del partit".

Segons Europa Press, l'entorn d'Ayuso s'ha mostrat "sorprès" pel fet d'haver quedat fora de la reunió. I Feijóo també ha retret a la direcció que no se l'hagi convidat, argumentant des de Galícia que qualsevol president autonòmic és "rellevant" més enllà de si lidera o no el partit a la comunitat. La figura del president gallec és on se situen tots els focus després que Ayuso es descartés per presentar-se a la presidència del partit –aquest dimarts la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, però, li ha demanat que s'ho repensi i opti a liderar el PP–. Ara per ara, Feijóo no es mulla sobre si presentarà la seva candidatura al congrés. "Tots hem d'estar a l'altura i prendre decisions; tots, jo entre ells", ha afirmat. No preveu fer el pas, però, fins que els quadres del partit l'hi demanin explícitament. I Casado? "No seria forassenyat que algú es presentés, encara que Feijóo ho fes", ha apuntat Egea.

stats