Casado confirma l’enduriment del PP per seduir el vot de Cs i Vox
La convenció popular el reforça en el nacionalisme espanyol, el liberalisme i les polítiques conservadores
MadridEl PP va tancar ahir la convenció del viatge a les essències, de la recuperació de les banderes i, a la pràctica, del viratge més a la dreta, complint el que els nous dirigents del partit s’havien proposat, no sense sobresalts. En la trobada, la formació pretenia rearmar-se ideològicament per blindar el territori perdut a Ciutadans i Vox, partits amb els quals aspira a construir una majoria absoluta contra Pedro Sánchez per després acabar integrant-los dins d’una casa comuna del “centredreta”. Tot el que hi ha a la dreta del PSOE, que és, segons el president del partit, Pablo Casado, on hi ha la majoria social a Espanya. Abans, però, admet que li caldrà pactar amb els dos altres partits per construir aquesta “reunificació” de la dreta des del poder, com va fer, diu, José María Aznar ara fa 30 anys. El flamant líder de la formació, escollit fa tot just mig any en un congrés que va girar full del rajoyisme, va posar ahir el punt final a la cita reivindicant el vot al PP com el garant d’aquesta alternativa i de la continuïtat de la unitat d’Espanya i alertant de les temptacions de marxar a altres formacions. “No es pot unir Espanya desunint el vot”, va dir, buscant l’electorat perdut cap a les altres dues opcions de dretes.
Un mar de banderes
La convenció del PP va servir a Casado per reivindicar el seu lideratge, modernitzar el partit i recuperar les banderes que ara comparteix amb els seus socis de govern a Andalusia: el nacionalisme espanyol, el liberalisme i les polítiques conservadores. L’estand de xarxes socials de la convenció, en el qual només es destacaven els perfils de Twitter, Facebook i Instagram del líder, i no del partit, donaven una mostra d’aquest intent del jove president de consolidar la seva figura, discutida pels sectors moderats, que desconfien de la facilitat amb què ha assumit part del discurs de Vox.
La imatge gràfica de la trobada, plena de banderes d’Espanya per tots els racons del palau de la Fira de Madrid on s’ha celebrat -molt més que en l’etapa de Rajoy com a president-, era la plasmació de la revifada nacionalista. I el discurs final del líder, la declaració d’intencions que ha segellat l’aposta estratègica. Casado vol desfer el camí avançat per Rajoy i que, segons ell, ha conduït la formació a la pèrdua d’identitat ideològica.
Casado va estar acompanyat en l’última jornada de la convenció pel renascut Aznar -que va perdre en la batalla dels aplaudiments contra Mariano Rajoy, present divendres i absent ahir- i l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal, referents de l’ala dura del partit. I és que el conclave ha servit per reivindicar el llegat del primer president del PP, que havia estat allunyat de les estructures del partit en l’època Rajoy i que dissabte va tornar a demanar el vot per a la formació conservadora, després d’haver flirtejat amb Cs i Vox. Casado va assumir ahir l’encàrrec d’Aznar de tornar a unir tot el que hi ha a la dreta del PP dins del partit. Per fer-ho va reivindicar el vot a la seva formació, presumint de l’experiència de govern i la presència a peu de carrer del PP, davant dels nous actors de la dreta espanyola. Tot plegat amb el teló de fons del procés sobiranista català, que és el gran argument que esgrimeix la dreta espanyola per justificar la necessitat de tornar al govern, per acabar amb la “rendició” que, segons Casado mateix, Pedro Sánchez ha ofert als independentistes per mantenir-se a la Moncloa. “Menys PP significa menys Espanya, cada vot menys per al PP significa un pas endavant per als enemics de la nació”, va afirmar un dirigent popular entregat a la desqualificació dels líders sobiranistes, que són, per a ell, “una banda de fanàtics, racistes i supremacistes”.
El president popular va admetre la sagnia de votants cap als altres partits de dretes i va avisar els que han perdut la confiança en el seu partit que “els que van marxar a buscar el PP fora del PP ni l’han trobat ni l’hi trobaran”. El seu públic objectiu són els 10 milions de votants que va arribar a tenir la formació conservadora a l’època de les majories absolutes, i que ell identifica amb “l’Espanya dels balcons”, aquella que ha vigoritzat el seu sentiment nacionalista espanyol com a resposta al Procés: “Volem que tornin al PP, però sortint a buscar-los, no esperant que tornin”. Casado no amaga que el seu projecte a curt termini passa per sumar un govern a l’andalusa a Espanya, conscient que necessita els vots dels tres partits de dretes per derrocar Sánchez, però va advertir que el vot útil per aconseguir que això passi és al PP, perquè, tot i que ell té clara la suma, no tothom pot dir el mateix: “El que no uneixin els electors a les urnes al voltant del PP pot quedar-se sense unir, perquè els altres semblen incapaços de trobar-se”.
Davant les crítiques del primer dia del congrés popular del sector moderat del partit, representat pel president gallec, Alberto Núñez Feijóo, i per Rajoy, que veuen com el PP s’escora a la dreta, Casado va fer picades d’ullet a banda i banda i, tot i que el seu discurs assumia les tesis aznarianes, també es va comprometre amb el “centredreta, reformista i liberal” i va afirmar que el partit no s’ha de “moure de lloc” per recuperar l’horitzó electoral. També va fer una reivindicació del lideratge del bloc de dretes i va afirmar que no miraran “pel retrovisor”, sinó que miraran d’unir aquest vot.
Il·legalització de partits
Tot i que a la convenció no hi va haver ponències ni debat programàtic (només taules de debat sobre els temes troncals que per al PP marquen l’agenda política), el president del partit sí que va detallar algunes de les seves propostes, que en bona part se centren en Catalunya i el model territorial. Si governa, es va comprometre a un “enfortiment institucional” per “recuperar la legalitat i la convivència que ha laminat la pesta del nacionalisme”. Per aconseguir-ho, va dir que aplicarà immediatament un “155 sense límit de temps”, que arrabassi la Hisenda i els mitjans, deposi el govern i en nomeni un de nou i es quedi, en definitiva, totes les competències de la Generalitat, incloent-hi la d’Institucions Penitenciàries, va destacar.
La voluntat de deposar el Govern votat pels ciutadans a Catalunya amb un 155 permanent entra en contradicció amb un altre dels seus eixos programàtics: a l’hora de defensar la seva idea de liberalisme, va dir que “per principis” no creu que “el govern sàpiga millor que les persones el que els convé en cada moment”.
També es va comprometre a tirar endavant algunes iniciatives ja conegudes relacionades amb Catalunya, com ara tornar a penalitzar la convocatòria de referèndum il·legal, prohibir l’indult per rebel·lió i sedició, aprovar una llei de símbols que prohibeixi els llaços grocs, il·legalitzar els partits “que promouen la violència i la kale borroka ” i canviar la llei perquè “els que van contra Espanya no rebin ni un sol euro de finançament”. En l’apartat social, també es va comprometre a tornar a les essències i va afirmar una “defensa de la vida” com a sinònim de retrocés en els drets sexuals de la dona -la limitació de l’avortament-, modificacions en la política educativa per “acabar amb l’adoctrinament” i un enduriment del Codi Penal per reforçar la presó permanent revisable. En aquest aspecte també va entrar en el terreny de Vox i en reivindicar un enduriment de la política d’immigració, vinculant fins i tot l’entrada de persones a Espanya amb el “terrorisme islamista”.
Sánchez presumeix de moderat
El president espanyol, Pedro Sánchez, va situar ahir el PSOE en la “moderació i el sentit comú” davant una dreta “decadent i sumida en el desconcert de la seva corrupció i la seva radicalització”, i va advertir que ser patriota no és només dir “Visca Espanya”. “Ara que en sentim molts que parlen de patriotisme i diuen «Visca Espanya», nosaltres diem que ser patriota és treballar cada dia perquè a Espanya es visqui millor”, va afegir en un acte celebrat a la pedania murciana de Puente Tocinos per presentar el candidat socialista a l’alcaldia de Múrcia, José Antonio Serrano.
“Visca Espanya, esclar, però no que visqui enfrontada com volen les tres dretes, sinó que visqui unida en la igualtat entre espanyols i la diversitat territorial del nostre país”, va insistir el president del govern espanyol, aclamat pels socialistes murcians. Tal com va fer dissabte en un altre acte polític del PSOE a Las Palmas de Gran Canaria, el líder socialista va apuntar que la dreta que sempre “arribava tard” a les reformes socials ara ni tan sols hi vol arribar, i va afegir que mentre “alguns es volen renovar fent passos enrere”, el PSOE mira al futur, i creuen que “serà millor”.