Casado no es penedeix de les seves mentides sobre el català: "Ho tornaria a fer"
Declara davant del jutge imputat per unes polèmiques declaracions sobre la immersió lingüística
BarcelonaHa arribat el dia en què l'expresident del PP Pablo Casado ha comparegut davant del jutge investigat per les mentides que va dir ara fa uns mesos sobre la immersió lingüística a les escoles catalanes. En la seva declaració aquest dilluns en seu judicial, ha admès que no va contrastar les declaracions que va fer el desembre del 2021 perquè eren uns fets que sortien als mitjans de comunicació i va considerar que no calia fer-ho. Malgrat tot, ha assegurat que "ho tornaria a fer les vegades que fes falta" per "defensar els drets fonamentals de tots els espanyols".
Què va dir Casado per acabar davant del jutge? En un acte a Galícia el desembre del 2021, en plena polèmica per les resolucions judicials que obligaven la Generalitat a impartir el 25% de classes en castellà, el llavors líder del PP es va pronunciar així: "¿Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo nens perquè parlen en castellà?" I va afegir: "¿Es pot tolerar que hi hagi nens que per parlar castellà al pati els posessin pedres a la motxilla?" Aquestes paraules van indignar la Generalitat, que s'hi va querellar per un delicte d'injúries, un altre de calúmnies i finalment un altre d'odi o discriminació.
Després d'un periple judicial no exempt de traves, Casado ha acabat compareixent avui per videoconferència davant del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona. Segons fonts presents a la sala citades per Europa Press, Casado, que només ha respost a preguntes del seu advocat i del jutge, ha argumentat que les seves informacions sobre el català a l'escola "les va treure dels mitjans de comunicació i, com que la Generalitat no s'havia querellat contra ells, les donava per bones".
En un comunicat després de declarar, Casado ha explicat que davant del magistrat ha citat informacions publicades a Twitter per usuaris –algun d'ells anònims– i també per diaris com El Mundo, La Razón i El País. En aquest últim cas es referia a la denúncia de la Fiscalia contra nou docents d'un institut de Sant Andreu de la Barca per humiliar fills de guàrdia civils, una denúncia reproduïda per tots els mitjans que va ser arxivada després.
L'exlíder del PP ha assegurat que amb les seves paraules volia "denunciar les consignes" de "l'independentisme radical" sobre la llengua i, a la vegada, defensar la família de Canet de Mar que per aquelles dates havia portat una escola als tribunals per demanar més castellà a classe. Segons ell, aquella família va patir "odi" i, per aquest motiu, ell va decidir pronunciar-se en aquells termes sobre la immersió.
Recursos denegats
Casado també ha defensat que les seves paraules no haurien de tenir cap conseqüència perquè quan les va pronunciar era diputat al Congrés –ara ja no ho és– i estava emparat per la "inviolabilitat parlamentària". Aquest argument ja ha sigut rebutjat pel jutge Santiago Garcia. En una interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA, el magistrat argumenta que Casado va fer aquelles declaracions "no en exercici de les seves funcions parlamentàries" sinó com a president del PP, i que, per tant, això "no exclou una afegida voluntat o ànim delictiu".
El jutge ja ha rebutjat dos recursos de Casado, que buscava estalviar-se la declaració. En un d'ells, l'exlíder popular també assegurava que la Generalitat no estava legitimada per querellar-se contra ell. De nou, el magistrat rebutja aquesta petició assegurant que sí que es troba legitimada "en defensa del col·lectiu de docents públics que s'integren al departament d'Educació". En la declaració d'avui, a part de la Generalitat, també hi ha sigut l'acusació popular exercida per l'advocat Josep Rosell, de l'Equip d'Advocats Independents.
I ara què? Fonts jurídiques consultades per l'ARA exposen que el següent moviment de Casado podria ser recórrer a l'Audiència Provincial de Barcelona defensant la inadmissibilitat del seu cas. Pel que fa a la Generalitat, ara ha de decidir si practica noves diligències en forma de demanar noves citacions o aporta alguna prova més. No ho té decidit, però sigui com sigui el procés judicial continua.