El Govern estudia denunciar Casado per les seves "declaracions infames" sobre la immersió

El líder del PP diu que les escoles catalanes no deixen anar al lavabo als nens que parlen castellà

El president del PP, Pablo Casado, a Galícia, on ha participat a la junta directiva del partit a A Coruña

Barcelona / MadridJa fa dies que la triple dreta intenta relacionar el debat sobre la immersió lingüística amb l'apartheid, el nazisme, ETA i fins i tot els abusos sexuals. Fins ara, el Govern s'havia limitat a respondre dins del terreny polític. Aquest divendres, però, una nova envestida del PP contra l'escola catalana ha sigut la gota que ha fet vessar el got de la paciència de la Generalitat. El líder popular, Pablo Casado, s'ha pronunciat així en un acte: "¿Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà?" El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que posa aquestes "declaracions infames" en mans dels serveis jurídics perquè estudiïn si hi ha base per portar-les davant la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Defensarem sempre la veritat i al professorat d’atacs indecents com aquest. Deixeu l’educació en pau. Prou mentides. Prou d’aquesta baixesa moral. Prou d’atiar l’odi", ha exposat a Twitter el president català. Dimecres, durant la sessió de control al Govern al Parlament, ja havia recriminat l'actitud de Cs, el PP i Vox sobre aquesta qüestió. "Deixin en pau l'escola catalana", els va exigir. Però la dreta, i en especial el PP, continua immersa en l'espiral d'exageració sobre la situació de l'escola catalana arran del cas de Canet. Ha convertit la primera família que ha demanat un 25% de les classes en castellà després de la sentència del Tribunal Suprem en el seu filó per assenyalar el model d'immersió lingüística a Catalunya, que fa temps que té en el punt de mira. Aquest divendres, Casado ha decidit fer-ho explicant suposades situacions que passen a les escoles catalanes, on, segons ell, hi ha professors que no deixen anar al lavabo als nens que parlen en castellà i que es posen pedres a la motxilla dels nens que utilitzen aquesta llengua: "Es pot tolerar que hi hagi nens que per parlar castellà al pati els posessin pedres a la motxilla?", s'ha preguntat.

No ha detallat, però, com, on i quan han passat suposadament aquestes escenes, sinó que ha elaborat el discurs, pronunciat des de Galícia, a base d'arxiu: "Es pot tolerar que als fills de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional se'ls assenyali a la classe i es digui que aquests nens no poden ser integrats?" Casado es referia a la causa contra els nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca que van ser denunciats per "humiliar" els alumnes que eren fills d'aquests dos cossos policials l'endemà de l'1-O. La causa, però, va quedar arxivada pel jutjat d'instrucció número 7 de Martorell. El líder popular ha denunciat, també, que s'hagi demanat "apedregar" i "aïllar" el nen de Canet. De tot plegat, Pablo Casado en fa responsable el president espanyol, Pedro Sánchez, al qual acusa de desprotegir les famílies que demanen ser escolaritzades en castellà, amb la complicitat dels partits independentistes.

"No tot s'hi val en política"

El govern espanyol no ha volgut entrar a valorar el detall de les paraules de Casado, però sí que li ha recriminat que polititzi el cas de Canet. "Tot i que el senyor Casado cregui que tot s'hi val en política i que tot suma, no és així", li ha retret la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa després del consell de ministres. "L'oposició que està portant a terme Casado resta qualitat democràtica a les nostres institucions", ha afegit. Rodríguez ha aprofitat per demanar "assossec" davant la crispació de la dreta espanyola.

La portaveu del govern, a més, ha defensat el plurilingüisme de l'Estat i ha recordat que els col·legis són "espais de convivència". "No es pot utilitzar la riquesa lingüística del nostre país per dividir, sinó que és un element d'unió i orgull", ha asseverat. Ara bé, en el joc d'equilibris que fa el govern espanyol per defensar el model d'immersió lingüística de Catalunya i alhora el compliment de la sentència del 25% en castellà, Rodríguez ha aprofitat la roda de premsa per demanar que es compleixi, precisament, el veredicte de l'alt tribunal. En concret, ha confiat que la mesura anunciada aquest dijous per la Generalitat de posar dos professors a les aules del 25% en castellà serveixi per "complir" la sentència del Suprem. "Si és per complir sentències, benvinguda sigui", ha afirmat.

stats