CONSELL DE MINISTRES
Política18/05/2012

La casa reial queda definitivament exclosa de la llei de transparència

El govern espanyol reconeix que havia rebut demandes en el procés de participació per incloure-hi la monarquia però que ha decidit desestimar-ho

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaEl Consell de Ministres d'aquest matí ha aprovat definitivament quines aportacions incloure d'entre les gairebé 3.700 rebudes durant el procés participatiu de la llei de transparència. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat aquest migdia que una de les novetats del projecte és la inclusió entre els organismes afectats per la norma alguns d'inicialment no previstos, com els col·legis professionals i els adjudicataris de contractes que porten a terme la gestió de responsabilitats administratives. La casa reial, però, en segueix quedant fora tot i que la vicepresidenta ha reconegut que "alguns ciutadans n'han demanat la inclusió". Argumenta que la monarquia no forma part de les administracions públiques que legalment tenen obligació de facilitar l'accés a documents i que, de fet, a nivell internacional "les cases reials no hi estan subjectes". "Tampoc l'anglesa, tot i que és considerada un referent quant a transparència", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría ha explicat que s'ha ampliat a nous àmbits els afectats per la llei, s'ha reforçat la posició i el paper del portal de transparència, s'ha donat més independència a l'organisme que ha de vetllar pel compliment de la norma –la refundada agència d'evolució i qualitat de serveis–, s'ha acotat el règim sancionador –l'encarregat de sancionar els ministres i els secretaris d'Estat serà el Consell de Ministres i, per a la resta d'alts càrrecs, directament el ministre d'Hisenda– i es prioritzarà la tasca de simplificació i unificació normativa. Malgrat tot, el silenci administratiu en la demanda d'informació seguirà sent negatiu –és a dir, que si no hi ha resposta s'entén que es desestima la sol·licitud–, malgrat que nombroses aportacions havien reclamat que passés a ser positiu.