Política26/09/2020

La Casa del Rei puntualitza que la trucada a Lesmes va ser de "cortesia" i sense "consideracions institucionals"

Calvo subratlla que "tothom ha de mantenir la seva posició constitucional"

Ot Serra
i Ot Serra

MadridLa pel·lícula de tensió entre les institucions de l'Estat viu un nou capítol. L'endemà que el Poder Judicial carregués contra la Moncloa per l'absència de Felip VI a l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona i els ministres d'Unides Podem critiquessin la trucada del monarca a Carlos Lesmes, arriba un matís de la Zarzuela i la reacció de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que fa equilibris. L'entorn del president del Consell General del Poder Judicial va difondre que el cap de l'Estat li havia traslladat en una conversa privada que hauria volgut ser a l'acte, però la Casa del Rei ha mirat de desmentir en part aquesta versió i ha puntualitzat que va ser una trucada de "cortesia" sense "consideracions institucionals respecte a l'acte". Per la seva banda, Calvo demana que cadascú sigui conscient del seu paper.

Cargando
No hay anuncios

Els jutges van apujar el to aquest divendres per la decisió del govern espanyol que el rei no acudís a la cerimònia. Lesmes va expressar el malestar de la magistratura i un vocal del CGPJ, José Antonio Ballestero, va promoure un "Visca el rei!" que va repetir la gran majoria de la sala de l'Escola Judicial. La monarquia s'ha convertit en arma llancívola contra l'executiu de Pedro Sánchez per part del bloc conservador del Poder Judicial, acompanyat pels partits de dreta –especialment el PP–. El PSOE, però, i sobretot el seu líder, ha reiterat que no vol posar en perill l'estabilitat institucional. Prova d'això és que la Moncloa va gestionar la sortida de Joan Carles I a l'estranger per preservar la figura de Felip VI, malgrat les tensions amb el seu soci de govern.

Aquest divendres la trucada del rei a Lesmes va indignar el ministre de Consum, Alberto Garzón, que va acusar la monarquia de "maniobrar" contra el govern, fet que va qualificar de "senzillament insostenible". S'hi va afegir més tard el vicepresident segon, Pablo Iglesias, que va reclamar "neutralitat institucional" al cap de l'Estat. La primera veu de la banda socialista del govern que s'ha posicionat és la de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que ha llançat un missatge global per a totes les parts implicades: "Que tothom es mantingui en la seva posició constitucional. Quan dic tothom és tothom". Calvo ha asseverat que aquest divendres es van produir una "cadena de qüestions" i que "tothom hauria de començar a tranquil·litzar-se".

Cargando
No hay anuncios

Casado demana la dimissió de Garzón

El xoc va provocar que aquest divendres proliferessin imatges del monarca a les xarxes socials amb missatges de suport per part de dirigents de la dreta. Aquest dissabte el president del PP, Pablo Casado, ha fet una declaració sense preguntes des de l'Aragó que ha acabat amb un clar missatge: "Visca el rei i visca Espanya". El líder conservador ha aprofitat per carregar contra l'executiu i les seves aliances parlamentàries i ha demanat la dimissió del ministre Garzón per la crítica a Felip VI. També ha anunciat que portarà una iniciativa al Congrés per reprovar Iglesias i sol·licitarà la compareixença de Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

La monarquia, una de les institucions de l'Estat que tenen un paper més simbòlic, s'ha convertit en carn de canó en el debat polític espanyol. La fugida del rei emèrit va fer que la dreta orientés la mirada en Unides Podem, però el capítol d'aquest divendres, per l'acte judicial de Barcelona, ja ha posat el focus en Sánchez. El president resisteix i assumeix el soroll mediàtic, amb la incògnita de quin és el desgast real de l'incendi, atès que el silenci del CIS sobre l'estat de salut de la monarquia no permet posar-hi llum.