Política05/02/2018

Fèlix Millet i Jordi Montull, a presó immediatament pel cas Palau

L'Audiència de Barcelona ha acceptat la petició de la fiscalia per "risc evident" de fuga

Montse Riart
i Montse Riart

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés immediat a la presó de Fèlix Millet i Jordi Montull, els dos principals condemnats per l'espoli del Palau de la Música i el finançament il·legal de Convergència, després que la fiscalia hagués demanat el seu ingrés entre reixes pel "risc evident" de fuga. L'Audiència havia convocat aquest dilluns els dos exresponsables del Palau juntament amb l'ex directora financera, Gemma Montull, i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, per valorar si els havia d'imposar alguna mesura preventiva com demanava la fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els Mossos d'Esquadra han conduit Millet i Montull a la presó de Brians 1, que és on ingressen tots els presos preventius de l'àrea de Barcelona. En el cas de Millet, el trasllat s'ha fet en ambulància. Els dos exresponsables del Palau ja havien estat tretze dies en presó preventiva, però no per l'espoli del Palau i el finançament il·legal de CDC sinó pel cas de l'hotel del Palau. En el cas de l'extresorer de CDC i de Gemma Montull, el tribunal els ha deixat en llibertat provisional i els ha retirat el passaport. La filla de l'exresponsable del Palau ja tenia prohibit sortir de l'Estat de manera provisional mentre s'investigava el cas Palau.

Cargando
No hay anuncios

El tribunal ha donat la raó a la fiscalia i argumenta que hi ha "un risc elevat de fuga" de Millet i Montull fins que la sentència no sigui ferma. Les defenses dels dos exresponsables del Palau havien al·legat l'edat -Millet té 82 anys i Montull, 75- i la manca de recursos econòmics dels exdirectius per justificar que continuarien a disposició de la justícia si quedaven en llibertat provisional, però l'Audiència no ho veu igual. Creu que el fet que fins ara cap jutge hagi acceptat les tesis de defensa de Millet i Montull fa que no sigui"irraonable, il·lògic o arbitrari" pensar que Millet i Montull es plantegin fugir com l'"única alternativa" per continuar en llibertat, i més tenint en compte que els han imposat 9 anys i 8 mesos de presó i 7 i mig, respectivament.

Diners a l'estranger

L'advocat de Millet, Abraham Castro, ha defensat davant del tribunal que Millet no té "ni un cèntim" per fugir a l'estranger perquè ha aportat "tots als béns" al jutjat i els té embargats. Però el tribunal recorda que a Millet li van trobar diners a l'"estranger" i que part de la fortuna espoliada al Palau no s'ha trobat mai. Per això no descarta que l'expresident del Palau pogués disposar de més recursos a l'estranger "que no s'han pogut localitzar i que facilitarien la seva fugida". També recorda que les dues filles de Millet viuen actualment fora de l'Estat. En el cas de Montull, no hi ha constància que tingui cap compte bancari a l'estranger, però el tribunal diu que això no vol dir que "no pugui existir".

Cargando
No hay anuncios

La fiscal Marta Marquina ja ha argumentat durant el seu torn de paraula a la vista per revisar les mesures provisionals dels condemnats que hi havia un "risc de fuga greu evident" de Milet i Montull, donada la importància de la condemna que els va imposar el tribunal i l'"elevada capacitat econòmica".

Els magistrats asseguren a més que el patrimoni que Millet i Montull han posat a disposició dels jutjats -i que es va embargar- no arriba per cobrir les multes i les indemnitzacions que els hi han imposat en sentència -en el cas de Montull ni tan sols "mínimament", diu el tribunal-. Per això diu que no és "improbable" que fugissin no només pels anys de presó imposats, sinó també davant la impossibilitat de fer front a les quantitats econòmiques que els reclamen.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'associació judicial Àgora, el magistrat Xavier González Rivera es mostra convençut que la decisió del tribunal "no és arbitrària" i la mesura establerta pel tribunal no li genera "cap mena de dubtes". El magistrat considera que establir presó preventiva per risc de fuga haurà estat "plenament contrastat a partir de les proves presentades" i que, en tot cas, "l'oportunisme ve des de la fiscalia", que des dels primers escorcolls a la seu del Palau de la Música el 2009 "no havia demanat cap mesura preventiva, fins ara".

L'edat no és excusa

Els magistrats raonen en les seves resolucions que l'edat no pot ser un eximent per a l'entrada a presó provisional, el mateix que argumenta la fiscalia que en la seva exposició ha recordat que "no és excepcional" que persones de més de 70 anys ingressin entre reixes en cas de delictes greus: "El risc de fuga no disminueix amb l'edat ni les condicions físiques que hi estan associades", ha argumentat Marquina, que ha recordat que la presó no és una excepcionalitat en edats avançades, ja que aquest 2017 van ingressar entre reixes "29 homes més grans de 70 anys".

Cargando
No hay anuncios

L'advocat de Millet, Abraham Castro, ha recordat que l'expresident del Palau "porta gairebé 9 anys sense sortir de casa" i pateix "greus problemes de mobilitat": "Si no li posen un turbo a la cadira de rodes no sé com s'ho farà per fugir", ha argumentat Castro abans de saber que al seu client l'enviarien a presó preventivament al cap de poques hores. El lletrat també ha recordat que l'expresident del Palau "ha tingut l'oportunitat de fugar-se des del principi" de la investigació i no ho ha fet.

Cargando
No hay anuncios

El lletrat de Jordi Montull, Jorge Navarro, ha recordat que Montull s'ha presentat "religiosament" davant dels jutjats a signar tot i que pateix "problemes de cor" i que li demanaven "diverses desenes d'anys de presó". L'edat i l'estat de salut també ha estat un dels arguments utilitzats per l'advocada de l'extresorer de Convergència, Judit Gené, en aquest cas per demanar que no li retiressin el passaport ni li fessin anar a firmar als jutjats, com finalment ha acordat el tribunal. Gené ha explicat que Osàcar no té "ganes, ni mitjans, ni força" per marxar fora de Catalunya: "No té comptes bancaris, amics ni família a l'estranger", ha explicat Gené, que ha recordat que l'extresorer -que té 82 anys- pateix de greus problemes de salut, i que acudir als jutjats sovint podia "perjudicar" el seu estat de salut. Osàcar era l'únic dels condemnats a qui no s'havia imposat cap mesura cautelar mentre el cas s'estava investigant.

L'advocat de l'Estat també havia demanat l'ingrés entre reixes immediat de Millet i Montull. En canvi, el lletrat de l'acusació popular, que representa la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Àlex Solà, s'hi ha oposat. Solà assegura que no es compleix cap dels requisits perquè els exresponsables del Palau ingressin a presó: "No hi ha cap risc de reiteració del delicte ni de destrucció de proves, ni la fiscalia ha aportat cap dada sobre un eventual risc de fuga superior al que hi havia abans del judici", ha argumentat el lletrat, que ha explicat que una mesura "tan excepcional" com la presó no pot imposar-se a la lleugera "per molta sensació que tinguem la ciutadania" que hauria de ser així. Les defenses de Millet i Montull, que ja havien anunciat un recurs al Suprem de la sentència condemnatòria de l'Audiència de Barcelona, han explicat que també recorreran la presó preventiva.

Cargando
No hay anuncios

El magistrat González Rivera matisa que tot i els dubtes que generava la possible entrada a presó dels condemnats per la seva edat, en aquest sentit "no hi ha cap limitació" per eludir la presó preventiva i que l'única manera possible seria "al·legant problemes de salut".