INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Política06/07/2016

Cas Efial: la taca de la corrupció s’estén a ajuntaments de tot l’Estat

La Guàrdia Civil deté 11 persones, entre les quals dos exalcaldes de CDC, i investiga uns vint consistoris

M. Riart / J. Pastells
i M. Riart / J. Pastells

Barcelona / GironaCreaven una estructura independent dins dels ajuntaments que els fitxaven per a feines d’assessorament, s’embutxacaven diners públics amb poca feina i se’ls enduien a Andorra. Aquesta és la manera com la Fiscalia sospita que la consultora Efial s’hauria enriquit durant anys treballant amb diversos consistoris catalans governats per CDC. El negoci hauria sigut tan rendible que el van exportar a tot l’Estat. La Guàrdia Civil va detenir ahir onze persones relacionades amb la presumpta trama, entre les quals els dos exalcaldes de CDC a l’Ametlla de Mar i Anglès -Andreu Martí i Josep Manel Bassols- i el president de l’empresa, Antoni Martos. També van escorcollar vuit ajuntaments -entre els quals els de Tortosa, l’Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs-, i van requerir informació a 17 més.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els investigadors van començar a estirar el fil a Torredembarra, el primer ajuntament on van topar amb un contracte amb Efial, adjudicat en temps de l’exalcalde convergent Daniel Masagué, detingut i empresonat dues vegades pel cas del 3%. A partir d’aquí, Anticorrupció va descobrir que la consultora era una de les preferides de CDC -que celebra el seu congrés de refundació el cap de setmana- i s’havia adjudicat contractes en una vuitantena de consistoris.

Cargando
No hay anuncios

Segons la Fiscalia, la consultora va crear “una estructura paral·lela” dins dels ajuntaments sota sospita per esquivar la supervisió dels interventors municipals. Aquestes entitats “no tenien cap activitat específica” i servien senzillament de pont per “desviar diners públics dels ajuntaments cap a la consultora”. Els investigadors sospiten que per blanquejar l’operativa, la trama havia dissenyat una “complexa estructura societària” que acabava ingressant els diners a Andorra. En aquest país, la policia hi va escorcollar ahir quatre mercantils.

Ara la investigació busca proves sobre les compensacions que haurien pogut rebre els responsables públics implicats a canvi de participar en la trama. El cas inclou nou delictes: organització criminal, blanqueig, malversació de diners públics, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a l’administració i infidelitat en la custòdia de documents.

Cargando
No hay anuncios

Fa uns mesos, Efial es va fusionar amb una altra mercantil, Control de Gestión de Ingresos (CGI), “i va crear així un entramat similar que va fer que l’activitat delictiva s’estengués fora de Catalunya”. La nova consultoria s’hauria adjudicat contractes als ajuntaments de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón (Madrid) i al de Trillo (Guadalajara) -escorcollats ahir-, així com en una vintena de consistoris més de deu províncies a tot l’Estat als quals els agents van requerir informació.

Girona i l’Oficina Antifrau

Cargando
No hay anuncios

Un dels ajuntaments on la Guàrdia Civil es va presentar per exigir documentació és el de Girona. Dos policies se’n van emportar els expedients de sis contractes firmats amb Efial entre el 2011 i el 2015, en l’època en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, era l’alcalde de la ciutat. Són els mateixos que fa uns mesos havia requerit l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). Ahir els investigadors haurien demanat la mateixa documentació que havia exigit Daniel de Alfonso, el director de l’organisme defenestrat la setmana passada pel Parlament per haver conspirat políticament amb el ministre Jorge Fernandez Díaz.

L’alcaldessa Marta Madrenas va defensar ahir que els contractes es van fer “perfectament i correctíssimament”. Tot i que només es va tractar d’un requeriment d’informació, hi havia molta expectació davant l’ajuntament gironí. Les sospites sobre alguns contractes ja fa mesos que s’havien fet públiques (després de la demanda de l’OAC) i hi havia periodistes avisats. Els dos guàrdies civils, que anaven vestits de paisà, van passar desapercebuts. Hores després, una portaveu municipal va informar que només s’havien estat “un quart d’hora” dins les dependències municipals i havien marxat amb els expedients sota el braç.

Cargando
No hay anuncios

L’ombra allargada d’una petita consultoria

Efial va néixer de la mà d’Antoni Martos l’any 2007, però, tot i ser una empresa relativament jove i amb només una trentena de consultors, els últims nou anys ha aconseguit els contractes d’assessoria de desenes d’ajuntaments, una quarantena dels quals liderats per Convergència. En la seva antiga pàgina web, que ja no està operativa, Efial es presentava com una eina d’“aliança de les administracions per construir el sector públic del país”. La seva estratègia no passava per grans adjudicacions. La majoria dels contractes obtinguts no superen els 18.000 euros, per esquivar el concurs públic.