El cas Cuixart a Estrasburg: una causa europea contra la "limitació abusiva" de drets fonamentals

La seva defensa creu que l'indult no afebliria el recurs al TEDH perquè no garanteix "ni reparació ni reconeixement"

L'advocat de Cuixart Olivier Peter, aquest dimarts en roda de premsa
15/06/2021
3 min

BarcelonaLa vulneració del dret a manifestació, del dret a un tribunal predeterminat per llei, a un judici just i a una defensa efectiva, i també del principi de legalitat i de la prohibició de detenció arbitrària. Aquests són alguns dels arguments inclosos al recurs que Jordi Cuixart va presentar la setmana passada al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra la sentència del judici del Procés. L'objectiu de fons de l'escrit, amb tot, és convertir el seu cas en una causa europea contra la "limitació abusiva" de drets fonamentals, segons ha explicat aquest dimarts en roda de premsa Olivier Peter, un dels advocats del president d'Òmnium. Ha explicat que el principal argument que branden a Estrasburg és que la condemna de nou anys de presó per sedició topa amb l'article 18 del Conveni Europeu de Drets Humans, relatiu a les restriccions de drets i llibertats. "No es pot limitar el dret a manifestació per voluntat política", ha reblat, convençut que l'objectiu de la repressió a Cuixart no era "aplicar la llei", sinó "allunyar-lo del carrer" i "debilitar" el paper de l'entitat sobiranista en la defensa del dret a l'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Estrasburg hi anem per deixar clar que hi ha un defensor dels drets humans represaliat [...] Que va ser detingut per la defensa pacífica dels drets humans", ha insistit Peter, confiat que el judici acabi amb la "condemna" de l'estat espanyol. "Si Europa tolera que un defensor dels drets humans passi nou anys a la presó per exercir els drets fonamentals, el futur de tots i totes serà molt fosc", ha advertit. I és que, segons ha considerat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, "la resolució del recurs de Cuixart al TEDH tindrà efectes sobre els drets fonamentals de tota la ciutadania europea”: "Europa haurà de decidir: o condemna Espanya [...] o condemna la democràcia, no hi ha terme intermedi”. En una línia semblant, la representant internacional de l'entitat, Elena Jiménez, ha alertat que el cas de Cuixart –que ja fa 1.338 nits que és empresonat, més de tres anys i mig– representa un "precedent perillós" que podria donar un cert sentit de "legitimitat" als països més autoritaris per exercir "pràctiques més antidemocràtiques". El seu recurs a Europa, ha conclòs, és "una manera de protegir la societat civil de tot arreu".

Acte d'Òmnium per presentar el recurs de Jordi Cuixart a Estrasburg

Per donar força a aquesta idea, l'escrit al TEDH incorpora més de 2.000 pàgines amb tots els pronunciaments d’organismes internacionals que han denunciat la situació de Cuixart i n’han demanat l’alliberament, com el Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l'ONU, l'Organització Mundial contra la Tortura, Amnistia Internacional, el PEN Internacional i el Consell d'Europa. "Hi ha hagut més de cent posicionaments internacionals que han denunciat el comportament dubtosament democràtic de l'estat espanyol", ha afirmat Jiménez. Representants d'algunes d'aquestes organitzacions i altres personalitats internacionals han intervingut telemàticament a la roda de premsa d'aquest dimarts, celebrada al recinte de l'antiga presó Model, en suport a la causa del president d'Òmnium. "Les seves accions entren dins els drets reconeguts [...] No hauria de ser a la presó", ha afirmat des de Ginebra Ed Donovan, assessor de la relatora de Defensors de Drets Humans de les Nacions Unides, mentre que en un missatge gravat la premi Nobel de la pau Jody Williams ha assenyalat el cas de Cuixart com un exemple "flagrant" de com "s'utilitza el poder de l'estat per silenciar la societat civil". "No hem de permetre que passi en cap lloc del món", ha sentenciat.

Incertesa sobre els terminis

Si bé Mauri ha remarcat que el recurs al TEDH, que podria trigar com a mínim un any a resoldre's, no ha de frenar la lluita per l'amnistia i per exercir el dret a l'autodeterminació, Peter ha deixat clar que el fet que Cuixart pugui ser indultat –la concessió de la mesura de gràcia podria ser imminent– no aigualeix els seus arguments a Europa. "L'indult no garanteix ni reparació ni reconeixement [...] I manté la restricció de drets", ha argumentat. No obstant això, ha admès que el fet que el recorrent a Estrasburg estigui empresonat és un element que afegeix urgència al seu cas, un factor que desapareixeria amb la llibertat de l'indult. Confia, amb tot, que sigui un cas "prioritari" per a la justícia europea: Òmnium repeteix cada vegada, i també aquest dimarts, el posicionament del Consell Europeu, que situa Cuixart com l'únic defensor dels drets humans a Europa que pateix “represàlies i intimidació”. El pròxim pas serà superar el filtre de l'admissió a tràmit. Si la resposta és favorable, el tribunal emetrà un informe i traslladarà la demanda a l'Estat, que hi haurà de respondre.

stats