El cas Begoña Gómez en quatre claus
BarcelonaEl cas Begoña Gómez amenaça de ser la pedra a la sabata del govern de Pedro Sánchez durant els pròxims mesos, si no anys, veient com funciona la justícia.
Com comença el cas?
L'inici és una denúncia de l'entitat ultra Manos Limpias construïda a partir de titulars de premsa. El jutge Juan Carlos Peinado li va donar curs el 16 d'abril, pocs dies abans que Pedro Sánchez publiqués la carta en què es plantejava dimitir. La Fiscalia va demanar arxivar la causa, però el jutge va centrar les seves actuacions en unes cartes de recomanació que Begoña Gómez havia firmat com a directora d'un màster a la Universitat Complutense a favor de l'empresari Juan Carlos Barrabés (que també formava part del màster) per participar en uns concursos públics. Barrabés va obtenir contractes per valor de 12 milions d'euros de l'empresa pública Red.es, uns diners que provenien dels fons europeus. El jutge considera que hi podria haver un delicte de tràfic d'influències i corrupció en els negocis, i per això va decidir imputar l'esposa del president espanyol el 4 de juny citant-la a declarar el 5 de juliol, cosa que va provocar una segona carta de Sánchez. La Fiscalia Europea llavors va reclamar el cas perquè afectava fons comunitaris. Tot i això, Peinado no ha volgut abandonar el cas i ha citat diversos testimonis, entre ells Barrabés.
Quines proves hi ha?
El jutge va reclamar a la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) que investigués les adjudicacions per si detectava alguna irregularitat. La Guàrdia Civil ja ha remès dos informes al jutjat, en què afirma que les adjudicacions es van fer "amb normalitat i segons els principis que regeixen la contractació pública". La prova més delicada per al govern espanyol és que Barrabés hauria declarat davant del jutge, segons les acusacions, que s'hauria reunit diverses vegades amb Begoña Gómez a la Moncloa i que en dues de les quals hi hauria participat el mateix Sánchez. La defensa de Gómez, però, ho matisa. Diu que en una d'aquestes reunions Sánchez simplement va entrar a saludar i que l'altre contacte va ser en el marc d'una trobada amb empresaris de l'àmbit de la innovació.
Què passa a la Universitat Complutense?
També hi ha un informe de la Complutense que afirma que no ha arribat a cap conclusió sobre si Gómez s'hauria aprofitat de la universitat per desenvolupar un software per la seva empresa, però en què demana al jutge personar-se com a acusació si detecta alguna "apropiació indeguda". Per contra, el rector va declarar que no havia vist res estrany en l'actuació de Gómez, fet que demostra que hi ha una guerra interna a la universitat sobre aquest tema.
Quin ús en fa el PP?
Feijóo era reticent a fer entrar la dona de Sánchez en el debat públic, però després de l'acord de renovació del Consell General del Poder Judicial ha endurit el to per neutralitzar les crítiques de Vox. El PP està convençut que aquest cas acabarà fent caure Sánchez.