Eleccions al Parlament
Política19/03/2021

Carrizosa intenta tancar files després de la desfeta del 14-F amb diverses reunions al territori

El líder català s'ha reunit amb regidors i líders d'agrupacions a Barcelona, Tarragona i Girona

La patacada de Ciutadans a les eleccions catalanes ha deixat un paisatge amb només sis diputats taronges en què emergeixen els regidors i líders de les agrupacions municipals com una estructura imprescindible per intentar recuperar múscul abans de les eleccions municipals del 2023. El líder al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha proposat treballar en la implantació territorial, una assignatura pendent per al partit taronja, que no té cap alcaldia al país. En les últimes setmanes tant ell com altres dirigents taronges han iniciat una ronda de reunions amb càrrecs locals en un intent de cohesionar el partit, en plena crisi interna, i frenar el degoteig de fugues. Segons confirmen diverses fonts, Carrizosa s'ha reunit formalment amb representants de Barcelona, Tarragona i Girona per fer balanç dels mals resultats i tancar files amb l'executiva autonòmica actual.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mala maror interna a Cs també s'estén a escala local. Els regidors i líders d'agrupacions han viscut amb inquietud la deriva del partit. Cs va obtenir 238 regidors a les últimes municipals, però alguns han anat deixant l'acta al llarg d'aquest mandat. El cas més sonat ha sigut el de Rubén Viñuales, històric del partit a Tarragona i que al desembre es va incorporar a les files del PSC. Poc després, els regidors Sonia Orts i José Luis Calderón van passar a ser no adscrits a l'ajuntament de la ciutat. Fonts del partit asseguren que, de moment, des del 14-F no s'ha produït cap més baixa. Però el cas és que diverses fonts consultades s'han queixat d'haver estat desatesos al llarg de la legislatura i assenyalen que miren l'horitzó de les municipals del 2023 amb preocupació. Precisament aquesta setmana s'han donat de baixa dos exdiputats del Parlament, Jean Castel, líder del partit a Girona, i Maialen Fernández (que el 2017 va ser escollida per la circumscripció de Tarragona), segons fonts pròximes a l'exparlamentària confirmen a l'ARA. El motiu, assenyalen les mateixes fonts, és el descontentament amb la línia estratègica del partit, encara que Fernández no ha publicat la seva sortida a xarxes, com sí que han fet altres representants del partit en els últims dies, cosa que ha assenyalat un goteig constant de baixes arreu de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

En les últimes setmanes, Carrizosa ha participat en almenys quatre trobades amb regidors i líders d'agrupacions de la província de Barcelona, una a Girona i una altra a Tarragona. La majoria es van produir abans de la nova crisi desfermada pel fiasco de Múrcia. També Joan García, que lidera l'Acció Institucional a Catalunya, ha estat a Tarragona aquesta setmana, i fonts del partit sostenen que mantindran les trobades a municipis durant aquest mandat. Pel que fa a Lleida, on Carrizosa ha estat present aquest matí, no s'ha produït una reunió formal, però el dirigent també ha mantingut converses amb el grup local.

Cargando
No hay anuncios

En aquestes trobades, el cap de llista del partit ha fet crides a la unitat i la cohesió interna per fer front a la crisi que afronta el partit. A més, ha demanat que els debats es donin dins de l'organització i no a través de crítiques públiques. Amb tot, també ha hagut de sentir retrets. Segons confirmen diverses fonts presents a les trobades, algunes de les quals es van fer a través de Zoom, un càrrec local a Tarragona i un altre a Barcelona li van demanar la dimissió. En la cadena de causes de la patacada electoral que nombroses veus –algunes adscrites al corrent crític Renovadores– assenyalen, hi ha la polèmica pel canvi de candidat sense passar per primàries, desplaçant Lorena Roldán com a cap de llista, i una campanya qüestionada internament, amb errors com la campanya de les abraçades que el partit va haver de retirar per un ús indegut d'imatges agafades d'internet.

Cargando
No hay anuncios

El líder català va admetre errors, però va insistir que la causa de la desfeta a les urnes no va ser només del candidat, sinó que s'hi van afegir altres factors. Entre ells, la "polarització" política que va llançar els votants als braços de Vox i la baixa participació, assenyalen diverses fonts. Carrizosa va fer una crida a "tornar als orígens" del partit amb més presència al carrer i refermar el discurs contra la corrupció i la immersió lingüística. La cúpula té sobre la taula encarregar un estudi sobre les causes del fracàs electoral. "Anem com un pollastre sense cap", lamenta un regidor que va estar present en una de les trobades: "La gent està fotuda, i ell n'havia de prendre nota". Diversos càrrecs consultats lamenten la "falta d'autocrítica en el dirigent taronja". A Girona, on el partit s'ha quedat sense representació al Parlament, alguns càrrecs no afins a la línia oficial del partit denuncien que no se'ls va convidar a la reunió. No obstant això, altres veus aplaudeixen la decisió del dirigent de "donar la cara" després del fracàs electoral: "Calia fer un acte de constricció". Fonts pròximes a Carrizosa admeten el neguit de les bases, però esperen poder aplacar aquesta "preocupació" amb més presència al territori, "objectius sobre la taula i acció política".

Continuen les baixes al partit

Les baixes de representants de Ciutadans ha continuat aquest divendres. L'expresident de la Comunitat de Madrid amb el PP i actual diputat de Ciutadans a l'Assemblea de Madrid, Ángel Garrido, ha anunciat que deixarà la política després de les eleccions autonòmiques del 4 de maig. També el diputat autonòmic a l'Assemblea de Madrid, Enrique Martínez, ha anunciat avui que abandona el partit per discrepàncies amb la direcció, així com la parlamentària de Salamanca María Montero, que ha criticat la "falta de lideratge" i "regeneració" i abandona Cs a Castella i Lleó a tres dies de la moció de censura contra el govern.