28-N

Petites diferències en dos projectes molt similars

La formació de Carretero presenta un programa social i econòmic més detallat. Laporta rebutja investir a Mas com a president si aquest no es compromet a proclamar la independència

Joan Carretero, en un míting de campanya a l'Auditori de Girona.
Roger Tugas
27/11/2010
2 min

BarcelonaMalgrat la similitud entre els projectes polítics de Reagrupament (RCat) i Solidaritat Catalana (SI), els darrers mesos han servit per visualitzar les petites diferències que presenten ambdues candidatures. Per una banda, la formació de Joan Carretero presenta un programa social més concret en aspectes com educació, sanitat o infraestructures, i una major implantació territorial. Igualment, les declaracions de l'exconseller de Governació i els perfils dels seus caps de llista han situat la seva formació més propera a tesis liberals. Així, per exemple, s'ha mostrat favorable a alguna fórmula de copagament sanitari, a buscar l'amistat de països com EUA i Israel, a l'energia nuclear i a no ajudar els joves que ni estudien ni treballen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per altra banda, Laporta s'ha definit com un candidat liberal-progressista, però la seva formació rebutja el copagament sanitari i propugna incrementar la igualtat i la justícia social, a la vegada que vol reduir els impostos a les empreses. Tanmateix, el seu manifest electoral és força ambigu en temes socials i econòmics. Igualment, SI ha salvat la manca d'implantació territorial amb el carisme d'un candidat mediàtic i la feina i experiència dels antics militants d'Esquerra i CiU Uriel Bertran i Alfons López Tena per tal de fer arribar el seu missatge.

Una altra diferència entre RCat i SI és que, mentre els primers s'han mostrat favorables a investir a Mas com a president, per tal que no repeteixi Montilla, els segons asseguren que no votaran a cap candidat que no es comprometi amb la independència de Catalunya. Igualment, i de forma més o menys anecdòtica, Laporta va apostar perquè, després de la secessió, els equips de futbol catalans impulsin una lliga ibèrica amb els clubs espanyols i portuguesos, mentre que Carretero prefereix optar directament per una competició europea.

stats