Crisi al Govern

Carod-Rovira i Ortega, els dos vicepresidents cessats abans de Puigneró

La reunió del republicà amb la cúpula d'ETA i les tensions de Convergència i Unió sobre el Procés van precipitar la seva sortida

BarcelonaExisteixen dos precedents al govern de la Generalitat en què el president hagi acabat cessant el seu vicepresident. El primer es produeix el 2004, quan la primera gran crisi del govern de Pasqual Maragall es va saldar amb la dimissió de Josep-Lluís Carod-Rovira com a conseller primer del Govern. El segon va tenir lloc el 2015, quan Joana Ortega va sortir de l'executiu d'Artur Mas enmig de les tensions entre Convergència i Unió sobre el Procés.

Cargando
No hay anuncios

Només feia 36 dies que el tripartit governava, el 26 de gener del 2004, quan el diari Abc va posar l'executiu català contra les cordes. El rotatiu va publicar que el govern espanyol de José María Aznar havia descobert que Carod-Rovira s'havia reunit en secret amb representants d'ETA mentre exercia com a president en funcions (Maragall havia començat uns dies de descans). "Carod-Rovira ultima un pacte amb ETA perquè no perpetri atemptats a Catalunya", deia la notícia. D'aquella trobada a prop de Perpinyà no en sabien res ni el president de la Generalitat ni una bona part de l'executiva d'ERC. Com és que Carod-Rovira no va explicar a Maragall la trobada? "Hi ha vegades en les quals no hi ha espai de maniobrabilitat" per informar d'aquestes qüestions, va argumentar el republicà en una roda de premsa.

La pressió política exigint la sortida de Carod-Rovira del Govern va créixer. No només el govern espanyol ho va reclamar sinó també el PSOE, fins al punt que l'endemà mateix el republicà va posar el seu càrrec a disposició. El llavors secretari general socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, va publicar un comunicat en què instava Maragall a acceptar la renúncia del republicà. Maragall va acabar cedint, va remodelar l'organigrama de l'executiu i va eliminar el càrrec que ocupava el líder d'ERC. Però el va mantenir al Govern com a conseller sense competències. "El Govern no pot recuperar el seu crèdit sense assumir responsabilitats polítiques i, per tant, accepto la renúncia i li trec les seves competències", va explicar el president. Carod-Rovira acabaria dimitint.

Cargando
No hay anuncios

Onze anys després, el juny del 2015, Convergència va enviar un ultimàtum al seu soci de coalició electoral, Unió: tenien una setmana per decidir si pujaven al carro de la independència i acceptaven un programa que la defensés a les eleccions plebiscitàries del setembre del 2015. Els democristians van acabar acordant la sortida dels seus tres membres al Govern. I el llavors president, Artur Mas, va haver de signar el cessament de la vicepresidenta, Joana Ortega, com també el dels consellers Ramon Espadaler, d'Interior, i Josep Maria Pelegrí, d'Agricultura. "És un exercici de coherència", deia llavors Espadaler. Ortega i Carod-Rovira, doncs, eren fins avui els dos únics vicepresidents cessats pel president de la Generalitat. A partir d'aquest dimecres, Jordi Puigneró s'ha sumat a la llista.