Política26/10/2014

Carod-Rovira: "Vaig anar a parlar amb ETA com a president d'ERC, per dir-los que estàvem contra la violència"

L'exvicepresident del Govern i expresident d'ERC ha estat entrevistat a Cuatro

Ara

BarcelonaAquestes són les frases més destacades de l'entrevista a Josep-Lluís Carod-Rovira al programa 'Viajando con Chester', de Risto Mejide a Cuatro, en el qual ha explicat el seu viatge a Perpinyà per entrevistar-se amb ETA en un moment en què era vicepresident del govern català.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A ERC havíem acordat que era una salvatjada que s'anés matant en nom de la independència, i hi vaig anar, com a president d'ERC, quan vam sentir-nos amb prou capacitat. No hi vaig anar com a vicepresident del Govern ni com a president accidental".

Cargando
No hay anuncios

"Com havia de consultar-ho amb el ministeri de l'Interior? No, home, no. Vam acordar-ho a ERC".

"Jo havia anat dient en mitjans bascos que teníem voluntat de parlar amb ETA. I arriba un dia que reps una carta al partit, i et deixen clar que ells ho organitzaran tot, tu no fas res. Et proposen una data i si no hi vas, doncs vol dir que no et va bé o que no hi vols anar. No vaig tenir cap marge de maniobra, això va així".

Cargando
No hay anuncios

"Hi vaig anar un primer dia i no hi eren. Es van disculpar i van proposar una segona data. I al final hi vaig anar i hi vaig parlar. Hi vaig anar amb Jaume Renyer".

"Quedes en un lloc i vas canviant de vehicle. Et posen unes ulleres totalment opaques. És el mateix que fan amb tothom excepte quan ho fa el govern espanyol, que ho fa obertament. Durant el trajecte van parlar de coses sense importància".

Cargando
No hay anuncios

"Vam arribar a una casa, em vaig treure les ulleres. Jo no els vaig reconèixer. Jaume Renyer va dir que li sonaven. Era un xalet, era de dia. Vam seure d'esquena a la porta, ells mirant cap a la porta. Vam dir-los que havíem anat a parlar de pau. No hi havia armes sobre la taula, no en vaig veure cap en cap moment".

"El que més em va sorprendre és que es van presentar com a 'representants d'ETA, d'una organització política que practica la lluita armada'".

Cargando
No hay anuncios

"Vam parlar bàsicament de la construcció europea, i nosaltres insistíem en el nostre posicionament contrari a la violència. Els vam fer saber que matar algú perjudica el que tu defenses".

"Ens van proposar signar un document a favor de les lluites. Vam demanar temps per llegir-lo amb calma i en privat. Vam veure que feien referències a 'pel mitjà que sigui'. I vam dir que no firmaríem".

Cargando
No hay anuncios

"En alguns moments parlàvem entre nosaltres en català i amb trets dialectals, tan tancat com vam poder, fins i tot amb arcaismes, aprofitant que som tots dos de la zona de Tarragona, perquè no ens poguessin entendre. Ells parlaven entre ells en euskera".

"El que em fa més feliç és veure que el que buscàvem s'ha fet realitat. Potser hi vam posar un granet de sorra".

Cargando
No hay anuncios

"Maragall es va enfadar? No, més aviat va quedar molt sorprès. Em va dir que l'hi hauria d'haver dit, i vaig admetre que tenia raó".

"Potser sí que va ser una pena no quedar a La Camarga, perquè vam quedar allà i vam menjar malament".

Cargando
No hay anuncios

El discurs "pedagògic" i "repetitiu" d'Oriol Junqueras

Preguntat per Mejide sobre Oriol Junqueras, actual president d'ERC, ha dit que "ha aconseguit un discurs pedagògic i repetitiu que, com que no és contundent, no provoca rebuig".

Cargando
No hay anuncios

Carod ha assegurat que no es considera "mort i enterrat, sinó ben viu, perquè les meves idees ara són majoritàries". I ha afegit que ara "Espanya fa tard" si vol intentar algun acostament.