Informació als ciutadans o control polític? Carmena ensopega amb 'Madrid VO'

Després d'un pacte entre Ahora Madrid i el PSOE, l'Ajuntament no citarà els periodistes en la seva nova web, 'Madrid VO', nascuda per puntualitzar informacions que considera incorrectes

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena / EFE
Ara
20/07/2015
4 min

BarcelonaAhora Madrid i el PSOE han arribat aquest dilluns a un acord que permetrà salvar Madrid VO, una web nascuda amb la intenció d'informar els ciutadans, puntualitzant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació. La web, una de les primeres iniciatives posades en marxa pel nou ajuntament madrileny, ha generat una enorme polèmica, amb els mitjans protestant de forma enèrgica i el PP acusant Carmena de totalitària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què és 'Madrid VO'?

Una web on l'ajuntament aclareix informacions publicades als mitjans, puntualitzant dades, aportant nous elements o senzillament desmentint algunes afirmacions. Un exemple: el dia 9 una entrada a la web citava una notícia d''El País' en la qual el diari assegurava no haver pogut obtenir informació de cap de les institucions presents en la Real Fábrica de Tapices –una de les quals és l'Ajuntament de Madrid–. La web afirma que dos dies abans el consistori havia enviat una nota de premsa a tots els mitjans on hi havia la informació que 'El País' assegurava no tenir.

Per què l'ha creat l'Ajuntament?

El consistori sosté que les informacions publicades pels mitjans "s'han modificat en el seu recorregut i contenen dades que no són exactes o es poden matisar". Per això la paraula original, per remarcar que en aquesta web es donen dades verídiques, de forma que els ciutadans poden tenir la informació municipal sense haver estat mediatitzada. En teoria, la web conté només dades, i no opinions, i està oberta a tots els grups municipals.

És un canal d'informació municipal més?

No. Tots els ajuntaments tenen canals de comunicació –revistes impreses o canals digitals– per informar els ciutadans, oferint notícies sobre el municipi, presentada sempre de forma positiva i favorable a l'equip de govern. L'objectiu de 'Madrid VO' no és explicar als ciutadans les activitats que du a terme l'Ajuntament –els actes culturals, les obres públiques…– sinó matisar, amb dades, allò que els ciutadans llegeixen sobre l'Ajuntament als mitjans de comunicació.

Està oberta als ciutadans?

La web anima la gent a posar en coneixement de l'Ajuntament "notícies dubtoses", a través del canal de Twitter @MadridVO. Ara bé, allò que es publica és escrit pel servei de premsa de l'Ajuntament.

És una mecanisme de defensa, 'VO'?

Es pot dir que sí, ja que neix per contrarestar informacions que, en la majoria de casos, resulten negatives per a l'equip de govern. Els grups de la nova política, com Podem, Ahora Madrid o Barcelona en Comú, són molt conscients de la importància de la imatge i de controlar els canals de comunicació amb els ciutadans. Des que va ser escollida alcaldessa, Carmena s'ha convertit en la diana de molts mitjans, que busquen tota mena d'elements per desacreditar-la. Cal tenir present que bona part de la premsa i els mitjans de comunicació de Madrid tenen vincles evidents amb el PP i són obertament hostils a la nova alcaldessa.

Hi ha precedents d'aquest tipus de webs?

El PP i els mitjans ultraconservadors de Madrid han comparat la web –la qual han batejat com a 'web dels desmentiments'– amb l''Aló, presidente' impulsada pel govern de Chávez, però han obviat un exemple molt més proper: 'Euromyths' ('euromites'), una web posada en marxa per la Comissió Europea amb el mateix objectiu que el 'VO' madrileny: contrarestar informació i, quan cal, desmentir-la. Se'n parla molt, d'Europa, als mitjans, però sovint amb notícies exagerades o directament falses, sobretot a països on l'eurofòbia és molt acusada i alimentada per la premsa, com el cas del Regne Unit. A 'Euromyths' es poden llegir notícies com 'No, Brussel·les no vol que els italians produeixin mozzarella fent servir llet amb pols' o 'Europa no prohibeix fer fotos turístiques al London Eye'.

Com han reaccionat els periodistes?

Els periodistes espanyols estan acostumats a tota mena de pressions polítiques, fruit de la falta de tradició democràtica i les peculiaritats de la Transició, però mai abans havien vist la seva feina qüestionada de forma directa per una institució. L'Associació de la Premsa de Madrid ha reaccionat irada davant la creació de la web, considerant-la "inoportuna" i apuntant que "no es poden crear mitjans per desmentir altres mitjans". Segons l'APM, l'Ajuntament té dret a oferir la seva pròpia informació, però no a rectificar la que apareix als mitjans, ja que per a això "ja hi ha els tribunals".

Per què la web ha generat polèmica política?

Perquè el PP, dolgut per haver perdut una alcaldia que donaven per guanyada, ha vist en 'Madrid VO' una oportunitat daurada per demostrar a l'opinió pública que Ahora Madrid és una formació radical, que convertirà Madrid en un Caracas ibèric. Els populars han acusat Carmena de voler controlar el que diuen els mitjans i de voler ofegar les crítiques, i han vist en la iniciativa una prova del suposat totalitarisme que, segons ells, traspuen Podem i les organitzacions properes. El fet que la majoria d'entrades al compte de Twitter estiguin dedicades a justificar la iniciativa demostra fins a quin punt l'Ajuntament s'ha vist desbordat per les crítiques rebudes.

Què passarà ara?

Sense la majoria necessària, Carmena només va poder ser investida alcaldessa gràcies a un acord amb el PSOE, i això ha fet que els socialistes s'hagin vist situats al centre d'una polèmica que ells no havien iniciat. Un acord entre Ahora Madrid i el PSOE s'ha traduït en un comunicat aquest dilluns en què s'afirma que la web serà "modificada" per suavitzar els aspectes més controvertits. Així, no hi haurà mencions directes a periodistes. Amb tot, Carmena ha afirmat que la web no canviarà i que a la primavera el consistori avaluarà si la iniciativa funciona o no. De moment, però, no hi ha hagut cap entrada nova en una setmana.

stats