Política29/11/2019

Carmena defensa la figura d'un "mediador" a Catalunya: "La situació era millor abans de l'1-O"

L'exalcaldessa de Madrid insisteix al Parlament que el referèndum "il·legal" va ser "un error impressionant"

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

Barcelona"Sentireu opinions meves que no us agradaran: les orelles no sempre han d'estar preparades per a l'elogi". L'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena ha sigut clara tan bon punt ha començat la seva intervenció en la comissió d'estudi sobre els drets polítics del Parlament de Catalunya convidada per Ernest Maragall, que la presideix. Dies abans de l'1-O –ha recordat a la sala– es va reunir amb l'expresident i l'exvicepresident, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i els va insistir que un referèndum "il·legal" era un "error impressionant". "La situació abans de l'1-O era millor que la que tenim ara, que és desastrosa", ha afirmat, i ha reivindicat el "diàleg" per "aconseguir el que ara ens sembla impossible": superar el conflicte. Així, ha insistit en la figura d'un mediador en les converses entre Catalunya i la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan érem activistes contra Franco mai vam anar per camins curts", ha recalcat: "Jo vaig insistir a Puigdemont que [el de l'1-O] era un camí curt, dolent". Carmena, que participava en la comissió a títol d'expresidenta del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU (el va presidir entre 2003 i 2009), ha considerat la condemna per sedició de l'1-O "desproporcionada", perquè inclou una pena molt elevada. "Quan el dret jutja quelcom que no ha passat és maldestre", ha recalcat. Amb tot, ha insistit que "una regió no es pot separar sense més de la resta del país". L'exalcaldessa de Madrid també s'ha referit als aldarulls postsentència: considera que cal "denunciar" i "corregir" els excessos policials. Però també ha lamentat les "decisions violentes" d'alguns manifestants, que van llançar llambordes als agents: "Un policia també és un ésser humà".

Cargando
No hay anuncios

Carmena ha dissentit en reiterades ocasions amb la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que ha insistit que ella no va "votar la Constitució". "La Transició va ser exemplar", li ha respost l'exalcaldessa: "Hi ha conflictes, ho hem de resoldre parlant, però també complint la llei". "La Constitució són els termes de les majories, i s'ha de veure com canviar-la des del punt de vista de la legalitat", ha continuat: "Qui no es vulgui sotmetre a la legalitat hi té tot el dret, però naturalment tindrà algunes conseqüències". En aquest punt, Maragall ha afegit que "aquesta democràcia ha pervertit i ha prostituït l'esperit amb què ens vam donar la Constitució, que sí que admet tractar políticament conflictes com el de Catalunya": "No és que l'haguem incomplert, és que l'hem interpretada d'una altra manera".

Pel que fa al posicionament del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries, que va demanar l'alliberament dels dirigents encausats quan estaven en presó preventiva, l'exalcaldessa ha insistit que la resolució d'aquest òrgan no és "vinculant" per a l'Estat. A més, ha recordat que l'informe es va emetre abans de la sentència: "Si jo fos el govern espanyol en demanaria una revisió ara amb la sentència".