Política22/07/2020

Calvo descarta un referèndum sobre la monarquia: "La figura del cap d'estat no està en qüestió"

Nou intent al Congrés per investigar Joan Carles I, ara a través d'una argúcia parlamentària

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridMalgrat la pressió del seu soci de coalició, el PSOE no té intenció de moure's ni un mil·límetre en la defensa de Felip VI després d'haver creat un tallafoc per desvincular-lo del seu pare, Joan Carles I. Passen els dies i la casa reial encara no ha anunciat mesures addicionals per deixar caure el rei emèrit, acorralat per un degoteig incessant de presumptes corrupteles. El govern espanyol va instar Felip VI a moure peça i de moment espera amb impaciència els tempos del cap d'estat. L'actual monarca no ha de patir: la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha descartat aquest dimecres la celebració d'un referèndum sobre la monarquia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fent cas omís a algunes de les veus d'Unides Podem –que creuen que les informacions també esquitxen Felip VI–, ha assegurat que aquesta qüestió no és al programa del govern espanyol. El partit lila ha tingut anades i vingudes en la defensa d'una hipotètica república. De fet, no ha inclòs al seu full de ruta la celebració d'un referèndum sobre la monarquia des del seu naixement, el 2014. L'executiva de Podem va qüestionar divendres la utilitat de la monarquia arran dels "nombrosos escàndols de corrupció" i va demanar obrir un debat "per avançar cap a una democràcia més forta".

Cargando
No hay anuncios

Calvo, però, ha tancat la porta durant la sessió de control al Congrés a obrir qualsevol debat sobre el tema. "La figura del cap d'estat no està en qüestió en aquest país", ha assegurat en resposta a la interpel·lació del diputat Jon Iñarritu, d'EH Bildu, que s'ha preguntat què més hauria de passar a la casa reial perquè el PSOE doni suport a un referèndum sobre la monarquia. "No ens poden fer empassar el felipisme exemplar", ha afegit Iñarritu. Calvo ha instat EH Bildu a portar una proposta al Congrés en aquest sentit.

Nou objectiu: investigar l'AVE a la Meca

Diferents grups parlamentaris li han recollit el guant de seguida. Des de fa mesos que tant ERC com Junts per Catalunya, la CUP, EH Bildu, Compromís, Més País, el BNG i en algunes ocasions Nova Canàries malden per aconseguir que Joan Carles I comparegui en una comissió d'investigació al Congrés. Però els lletrats s'han negat per activa i per passiva a fer-ho possible al·legant que encara és inviolable, fins i tot si es tracten assumptes posteriors a la seva abdicació el 2014, com les comissions per l'AVE a la Meca.

Cargando
No hay anuncios

Ara aquests partits han decidit tirar d'argúcies parlamentàries per intentar, sigui com sigui, que el rei emèrit doni explicacions davant la cambra sobre els presumptes casos de corrupció. ERC, JxCat, la CUP, Compromís, Més País, el BNG i Nova Canàries han registrat aquest dimecres al Congrés la petició de creació d'una nova comissió d'investigació, que per primer cop no apunta directament a la monarquia. Per evitar que els lletrats insisteixin que el rei emèrit encara és inviolable, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha proposat aclarir si empreses públiques espanyoles –com Adif o Renfe– van pagar comissions per obtenir l'adjudicació de l'AVE a la Meca.