Carme Forcadell, candidata a presidir el Parlament

ERC proposa per al càrrec a la que va ser presidenta de l'ANC i candidata número dos de la llista de Junts pel Sí i cedeix així un dels llocs clau de la legislatura a una independent de consens a les files independentistes

Junqueras apunta a vicepresident econòmic
Marc Colomer
19/10/2015
3 min

BarcelonaCarme Forcadell serà la candidata a presidir el Parlament, segons han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de les negociacions. Segons l’acord entre Convergència i ERC que va desembocar en Junts pel Sí, la presidència del Parlament correspon triar-la als republicans, que amb Forcadell es decanten així per un perfil independent i de consens a les files de l'independentisme. Expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana i número dos de la llista de Junts pel Sí, darrere de Raül Romeva, Forcadell culmina així el salt del carrer a les institucions: passa de ser la cara visible de la principal entitat civil catalitzadora del creixement social de l'independentisme a perfilar-se per ser la segona autoritat institucional del país, per darrere de la presidència de la Generalitat. La majoria independentista a la mesa permet donar per feta la seva elecció al capdavant de la cambra catalana, tal com va avançar l'ARA dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les fonts consultades per l'ARA, ERC, a qui pertoca proposar la presidència del Parlament, ja ha comunicat la decisió a la mateixa Forcadell. Amb la seva elecció com a candidata a presidenta del Parlament, els republicans subratllen la "generositat" que implica que hagin optat per un perfil independent en un dels llocs que els pertoquen en compliment dels acords interns de Junts pel Sí. Més encara tenint en compte que la tria de Forcadell va en detriment de l'altra opció que tenien sobre la taula els d'Oriol Junqueras, l'actual vicepresidenta de la cambra i adjunta a la presidència d'ERC, Anna Simó, que segons altres fonts consultades tindrà un lloc també en la futura mesa del Parlament, que es configurarà en els pròxims dies per ser elegida el dilluns 26, en el que serà el ple de constitució de la nova cambra escollida el 27-S.

"Posi les urnes!"

Forcadell va ser regidora d'ERC a Sabadell en el període 2003-2007, i presidenta de l'ANC des de la constitució de l'entitat, el 2012, fins al maig d'enguany, període en què l'organització independentista va experimentar un creixement meteòric. Culminava el seu ascens públic amb una frase que encara ressona als despatxos de Convergència: "President, posi les urnes!". Era l'Onze de Setembre del 2014 i les incerteses planaven sobre la consulta del 9-N. Davant d'una multitud enfervorida en forma de 'V' repartida per tot Barcelona, Forcadell va arribar al pic de la seva influència com a agitadora política: per primer cop interpel·lava directament Artur Mas, amb qui ha bastit una estreta relació arran dels viaranys del procés sobiranista. Tres anys després d'assumir la presidència de l'ANC i sis mesos després de cedir el testimoni a Jordi Sànchez, es disposa a assumir la segona autoritat institucional del país en un dels períodes que es preveuen més agitats per a la cambra catalana: el de la ruptura amb Espanya.

Negociacions accelerades

Les formacions que van obtenir representació el 27-S, amb Junts pel Sí al capdavant, negocien aquests dies a contrarellotge la configuració de la mesa. Junts pel Sí negocia amb la CUP la cessió d'un dels quatre representants que toquen al primer grup del Parlament en aplicació de la llei d'Hondt. Els quatre representants independentistes –ja siguin tots quatre de Junts pel Sí, o tres de JxSí i un de la CUP– tenen garantida la majoria absoluta de la mesa, integrada per set membres, dels quals dos seran per a C's i un per al PSC. A Catalunya Sí que es Pot i el PP no els correspon cap lloc a la mesa del Parlament si no és que C's cedeix un dels seus dos representants, cosa altament improbable.

stats