DRET A DECIDIR

Chacon qualifica la consulta d'"inconstitucional" i defensa la construcció d'una "autèntica unió federal" d'Espanya en un article al 'Miami Herald'

L'exministra de Defensa explica les raons per les quals Catalunya i Espanya han de continuar juntes i aposta per una reforma constitucional espanyola en la línia federal dels Estats Units o el Canadà

Ara
27/02/2014
3 min

BarcelonaL'exministra de Defensa Carme Chacón explica en un article d'opinió al diari nord-americà 'Miami Herald' les raons per les quals Catalunya i Espanya han de continuar juntes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sospito que les notícies sobre els moviments secessionistes dins d'una part d'un país molt més petit que els Estats Units poden sonar estranyes en una època de globalització i economies obertes". Així comença Chacón el seu article titulat 'Catalonia should remain part of Spain' ('Catalunya ha de seguir formant part d'Espanya'), en què, després de fer una petita introducció històrica de com es va formar el regne d'Espanya i d'explicar les singularitats de Catalunya, com la llengua i la cultura pròpies, defensa que "els trets identitaris dels catalans sempre han coexistit amb els espanyols".

"Hi ha hagut períodes al llarg de la nostra història en què aquests trets d'identitat particulars de Catalunya s'han vist seriosament amenaçats, i la seva cultura ha estat assetjada i oprimida, com va passar durant la dictadura de Franco", apunta Chacón, alhora que considera que, arran de la Constitució del 78, els catalans han pogut desenvolupar un grau d'autonomia "similar al de qualsevol estat o província d'un país federal, com els Estats Units o el Canadà".

Chacón explica que Catalunya és el territori més ric d'Espanya i que, justament la distribució de la riquesa autonòmica i el grau d'autogovern són els aspectes que més tensió han generat entre la Generalitat i el govern espanyol.

Fet aquest preludi, l'exministra de Defensa, que actualment exerceix de professora resident al 'Miami Dade College', inicia la seva càrrega contra la consulta d'autoderminació prevista per al 9 de novembre i la qualifica d'"inconstitucional" i "fora de la llei internacional", en haver-se convocat de forma "unilateral" per part del Govern de la Generalitat.

A partir d'aquí, Chacón se centra en les conseqüències negatives, especialment des del punt de vista econòmic, que una "hipotètica" independència tindria "no només per a Catalunya i Espanya, sinó també per a la UE". En aquest sentit, assenyala la "incertesa" que genera en els inversors un procés que, segons l'exministra, "empeny Catalunya en aigües desconegudes". "Els inversors són conscients que la secessió de Catalunya la deixarà automàticament fora de Unió Europea, que té disposicions que estableixen que quan un territori deixa un país membre, serà automàticament exclòs", apunta Chacón, just abans d'apujar el to del seu discurs antiindependentista: "El tema més delicat i perillós és el fet que aquesta campanya secessionista ja s'està imposant en el teixit de la societat catalana, que corre el risc de fractura", diu Chacón, que assegura, tanmateix, que les enquestes apunten que "7 de cada 10 ciutadans de Catalunya diuen que també se senten espanyols".

Chacón explica, tot seguit, que el govern espanyol ja ha deixat clar que la celebració d'un referèndum per a la independència és del tot inconstitucional, però assenyala que aquesta postura "no resol el problema". En aquest sentit, assenyala la necessitat d'impulsar una reforma territorial que converteixi Espanya en "una autèntica unió federal, com els Estats Units o el Canadà". "El país haurà de crear un nou marc legal per permetre i fomentar la diversitat dins de la unió espanyola", defensa Chacón, alhora que assenyala que aquest "és l'únic camí constructiu i eficaç per neutralitzar la retòrica radical del sector separatista català". I conclou: "Hem de forjar una coalició que defensi el dret de tots a donar suport a l'única opció raonable i prometedora: viure i prosperar junts en harmonia i pau".

stats