Protagonista col·lateral

Carlos Floriano, el 'contacte' d'ERC que buscava lloc al galliner del Congrés

Els populars rebaixen una conversa que els republicans van presentar com un oferiment per negociar la investidura de Feijóo

2 min
Carlos Floriano, vicesecretari del PP

BarcelonaEl 17 d’agost, quan es va constituir el Congrés, Carlos Floriano (Cáceres, 1967) buscava lloc als escons que queden penjats sobre la bancada del PP –als que són més lluny de la tribuna se'ls anomena col·loquialment el galliner–. La imatge no és innòcua, per al PP, perquè consideren que evidencia que l’actual diputat popular que va contactar amb Teresa Jordà (ERC) per parlar de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo, no té cap pes rellevant al partit, perquè els qui formen part del nucli de direcció s’asseuen a les primeres files. No és el mateix pes que li dona ERC, que ha presentat la trucada com un oferiment en tota regla que ells van rebutjar. Ara bé, el diputat, que actualment té un paper discret al Congrés –és portaveu de la comissió d’Afers Exteriors– no el va tenir en el passat. Floriano va ser vicesecretari d’organització del PP durant tres anys de la presidència de Mariano Rajoy, és a dir, es va encarregar de tota la vida interna del partit. Un càrrec que va ocupar apadrinat per l’exsecretària general dels populars i exministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Prèviament, Rajoy ja l’havia situat com a secretari de comunicació del partit durant quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb l’arribada de Pablo Casado a la presidència del PP, l’any 2019, va decidir enviar-lo al Senat –després d’onze anys de diputat al Congrés–, on es va estar fins a l’any passat. Precisament, va ser al final d’aquesta etapa a la cambra alta quan va tenir temps de publicar una novel·la: Tan terrible es el Ocho. En paral·lel a la seva etapa en la política estatal, també va dirigir el partit a Extremadura i va intentar, sense èxit, disputar-li la Junta als socialistes Juan Carlos Rodríguez Ibarra i Guillermo Fernández Vara. Els qui el coneixen el defineixen com una persona afable, però que no ha acabat de brillar mai.

stats