PLE DEL PARLAMENT

Puigdemont: "Aquest Govern continuarà fent acció exterior i Romeva seguirà sent conseller"

El titular del departament, en declaracions als mitjans, assegura que l'executiu no ha rebut "notificació formal de res" i mostra "tranquil·litat absoluta" davant l'embat del TC

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la sessió de control / PERE VIRGILI
Oriol March / Núria Orriols
17/02/2016
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimecres durant la sessió de control al Parlament que "el Govern continuarà fent acció exterior" i que Raül Romeva "seguirà sent conseller". Així s'ha expressat en resposta a Xavier García Albiol, president del grup parlamentari del PP, que li ha preguntat si l'executiu "acataria" la suspensió de les competències en matèria d'exteriors que va decidir ahir el Tribunal Constitucional (TC) a instàncies del govern espanyol, que havia presentat un recurs fa unes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El PP marxarà del govern tal com va arribar: amb un recurs al TC", ha apuntat el president, que ha defensat la constitucionalitat de les competències de la Generalitat per exercir "legítimament" l'acció exterior. "No hi renunciarem de cap manera. A altres territoris ningú els ho impedeix. Contra els qui volen posar fronteres i barreres, nosaltres diem justament el contrari: per ajudar la gent i les empreses, per ajudar els refugiats i per lluitar contra el canvi climàtic cal alçar les barreres que vostès volen imposar. El Govern exercirà al màxim la responsabilitat que té encomanada", ha apuntat Puigdemont.

"En el pla de Govern s'explicita aquesta conselleria. El seu marc d'actuació està redactat de manera impecable d'acord amb el mandat dels ciutadans. El TC encara no s'ha pronunciat, esperarem que ho faci. Com deia un futbolista: 'Gràcies, TC, amb tu va començar tot'", ha assenyalat parafrasejant Gerard Piqué.

La valoració de Romeva

El conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha assegurat que el departament no ha rebut cap notificació formal, però ha volgut mostrar "tranquil·litat absoluta" sobre la qüestió. "El que estem fent és necessari, no s'entendria que un país com Catalunya no tingui acció exterior", ha apuntat Romeva. "Hem fet, fem i farem acció exterior, tenim la legitimitat democràtica", ha apuntat el conseller, que ha evitat avançar si es canviarà el nom del departament per esquivar la suspensió.

Protecció internacional

La sessió de control ha començat amb una pregunta de la CUP sobre el pla de protecció internacional aprovat el 28 de gener del 2014 al Parlament i que té a veure amb l'atenció als refugiats. "Això s'ha quedat en 600 euros pelats per a les persones que ho han demanat", ha indicat la diputada Gabriela Serra. "Cal una política pública clara de suport en aquest àmbit", ha indicat Puigdemont, que ha admès que la dotació pressupostària ha estat minsa en els inicis d'aquesta iniciativa. "El repte és el que emana de la declaració conjunta de la declaració sobre persones refugiades", ha indicat el president, que sent "vergonya" per la "pitjor cara d'Europa" a l'hora d'atendre els desplaçats de zones conflictives. Aviat arrencarà, ha apuntat el dirigent de CDC, una ronda d'alcaldes per coordinar les accions sobre refugiats.

Arrimadas acusa el Govern de judicialitzar la política

Una de les intervencions més polèmiques a la sessió de control al president ha estat la d'Inés Arrimadas, cap de l'oposició. La líder de C's a Catalunya ha acusat el Govern de "judicialitzar" la política, després que el Tribunal Constitucional hagi suspès la conselleria d'Exteriors. A parer seu, la intenció de la Generalitat de "saltar-se la llei" provoca també la "politització constant" de la justícia. "Seguiran per aquest camí?", ha preguntat Arrimadas al president de la Generalitat. Més tard, en declaracions als mitjans de comunicació, Arrimadas ha criticat que el Govern "vagi de valent però sigui molt covard", ja que ara parla tota l'estona d'acció exterior i no de política exterior.

El cap de l'executiu català ha estat taxatiu: "Sí, seguirem. Vaig presentar un pla de govern que està aprovat per la majoria absoluta d'aquesta cambra i això ens hi obliga". A més, Puigdemont ha argumentat que la independència es vol fer per la "gent", en resposta als retrets d'Arrimadas de destinar recursos a les estructures d'estat.

El cas del 3%

El líder de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, ha preguntat al president Puigdemont sobre el manteniment al Govern del que va ser número dos d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rossell, que està investigat per la seva suposada vinculació amb el cas 3% al jutjat del Vendrell. Rabell ha considerat que no és "ètic" ni "estètic" que un directiu que està imputat en un cas de corrupció segueixi a l'executiu. En la seva rèplica, Puigdemont s'ha mostrat partidari de mantenir la "presumpció d'innocència" de Rosell i ha destacat que se'l va apartar de les seves funcions quan va esclatar el cas –era director general d'Infraestructures– i que en aquest moment no participa en el procés de presa de decisions a l'empresa pública.

En la mateixa línia, el cap de files del PSC, Miquel Iceta, també ha recriminat a Puigdemont aquesta situació, tot i que també s'ha mostrat partidari de mantenir la presumpció d'innocència.

stats