La detenció de Puigdemont

Carles Puigdemont, en plena llibertat, es troba amb Aragonés a l'Alguer

L'expresident pot moure's lliurement per Europa, però haurà de declarar a Sàsser el dia 4 d'octubre

Sàsser (Itàlia)Si no hagués sigut per la bandera italiana que onejava a la presó de Bancali (Sardenya) i els carrabiners que envoltaven el centre penitenciari, la imatge de Carles Puigdemont, amb camisa i americana, sortint de la presó hauria pogut ser ben bé la de l'abril del 2018 a Alemanya. Allà l'expresident també va ser detingut a la frontera i va sortir al cap de dotze dies de Neumünster pendent de si l'entregaven a Espanya. Divendres el líder de Junts va repetir la mateixa seqüència, però en menys de 24 hores: va ser detingut dijous al vespre a l'aeroport de l'Alguer i el van deixar lliure divendres a la tarda després de passar la nit en una presó sarda. Ara s'obre un procés d'extradició a Itàlia, però a diferència de fa tres anys, quan encara no era eurodiputat, podrà viatjar lliurement per Europa fins que hi hagi una decisió. El 4 d'octubre ha de comparèixer davant la justícia de Sardenya per conèixer-la.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja en total llibertat, aquest dissabte al matí Puigdemont ha sigut rebut per diverses persones cantant 'Els segadors' i amb crits de "President!" a l'aplec Adifolk de l'Alguer, on després hi ha hagut una recepció oficial amb el president de Sardenya, Christian Solinas, i el síndic de l'Alguer, Mario Conoci, a l'Ajuntament. Estava previst que també hi fossin el president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró, però el vaixell ha arribat tard i no s’han pogut trobar fins a la tarda. Abans de la roda de premsa d’aquesta tarda, Aragonés ha expressat el suport a l’eurodiputat de Junts i ha reclamat que es retirin les euroordres. “Som aquí per denunciar que la repressió continua i que és més necessària que mai l’amnistia", ha assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

Sense cautelars

El Tribunal d'Apel·lació de Sàsser va decidir decretar la llibertat de l'expresident de la Generalitat sense cap mesura cautelar. Quan faltaven pocs minuts per a les sis de la tarda de divendres, el líder de Junts va sortir de la presó flanquejat per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, desplaçades a Itàlia, sense pagar cap fiança i amb crits de suport de catalans i sards que s'havien aplegat a les portes de la presó rodejada de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

"Espanya no perd cap oportunitat de fer el ridícul", va reblar l'eurodiputat de JxCat mentre s'atansava, envoltat d'una munió de periodistes que batallaven per la millor imatge, a un cotxe que se l'emportava cap a l'Alguer. "Ja sé com van aquestes coses, ja tinc experiència", va dir en al·lusió al periple que ja va viure a Alemanya quan el van detenir per ordre del Tribunal Suprem, lloant en tot cas el tracte de les autoritats policials, judicials i penitenciàries d'Itàlia. De fet, el president regional de Sardenya, Christian Solinas, va anar a veure'l al centre penitenciari i va sortir del recinte acompanyant la comitiva catalana.

I ara què? L'expresident ha sigut citat el 4 d'octubre davant el mateix tribunal a Sardenya per decidir sobre el procés d'extradició. La presidenta del tribunal, que signa la providència a la qual ha tingut accés l'ARA, constata l'inici del procés per si entrega o no Carles Puigdemont a Espanya pel referèndum de l'1 d'Octubre del 2017, després que el jutge instructor del cas, Pablo Llarena, hagi fet arribar a les autoritats de Sàsser una còpia amb l'euroordre dictada contra l'expresident de la Generalitat. Fins llavors el líder de Junts podrà viatjar, si vol, fora d'Itàlia, ja que l'única ordre que li ha donat la magistrada és que comparegui davant d'ella –o presencialment o telemàticament– d'aquí dos dilluns –informa Júlia Manresa–.

Cargando
No hay anuncios

La magistrada deixa constància que Puigdemont està protegit com a eurodiputat per desplaçar-se en reunions vinculades al Parlament Europeu –els parlamentaris no poden ser detinguts si no és que estan cometent un delicte flagrant–, però també que el Suprem manté vigents les euroordres tot i la resolució del Tribunal General de la Unió Europea que les indicava suspeses. Una situació que no resol, doncs, per ara, la qüestió de fons: si malgrat el procés obert a Luxemburg l'expresident pot ser entregat a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Després de sortir de la presó, Puigdemont va agafar un cotxe amb el seu equip més proper –el cap de l'Oficina, Josep Lluís Alay, i el senador Jami Matamala, amic personal– rumb a la ciutat algueresa. Abans de l’empresonament, l’agenda de Puigdemont passava per la participació en l'aplec internacional d'Adifolk, una trobada al voltant de la cultura catalana, i això ha fet aquest dissabte aclamat pels assistents. Per aquest motiu s'havia desplaçat a Itàlia, el primer cop que ho feia des que és a l'exili. L'expresident, ja fora del centre penitenciari, es va agafar una hora de descans a la tarda, mentre que a la nit va participar en el sopar d'autoritats de l’aplec amb la presidenta del Parlament i la consellera d’Exteriors.

Detenció de paisà a l'aeroport

Puigdemont va aterrar dijous a les nou del vespre a l'aeroport alguerès i allà ja l'esperava una comitiva policial per detenir-lo. Segons fonts pròximes a l'expresident, els policies que el van agafar anaven de paisà, la qual cosa recordava la situació que Puigdemont ja va viure a Alemanya el 2018: tornant de Finlàndia el van aturar a la frontera i el van enviar a la presó. La policia espanyola va participar en la detenció? El ministeri de l’Interior ha negat el vincle de moment, però des de l’entorn de l’expresident creuen que hi ha moltes qüestions per aclarir. Junts ja ha registrat preguntes al govern espanyol perquè digui quines actuacions ha dut a terme en relació a la “detenció il·legal” de Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

La situació a Itàlia, en tot cas, va agafar a contrapeu els lletrats de l'expresident, ja que comptaven que les euroordres no es podien executar després que ho deixés per escrit el Tribunal General de la Unió Europea en una resolució el 30 de juliol. Des d'aquesta data, Puigdemont, així com els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, s'havia quedat sense immunitat parlamentària per viatjar i només estava cobert quan es tractava de desplaçaments per participar en el plenari de l'Eurocambra (amb seus a Brussel·les i Estrasburg). Fonts del seu equip d’advocats reconeixen que hi havia l'opció que en algun moment fos detingut, perquè l'alarma de detenció internacional continuava saltant cada cop que travessava una frontera, però no ha sigut fins ara que la policia ha actuat. De fet, recentment, Puigdemont ha estat a Catalunya Nord (França) amb diversos actes públics –també hi va ser per passar uns dies les vacances d'estiu– i en cap moment es va activar cap detenció contra ell.

Cargando
No hay anuncios

Actualment hi ha dues vies obertes a Luxemburg: la primera, el recurs de Puigdemont i la resta d'eurodiputats de Junts contra la decisió de l'Eurocambra de retirar-los la immunitat parlamentària, i la segona, les qüestions prejudicials que va elevar el mateix jutge Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè aclarís els límits que tenen els tribunals nacionals dels estats europeus a l'hora de valorar si executen o no una euroordre. I és que Llarena ha perdut fins ara totes les partides davant de Puigdemont i la resta d’exiliats a Bèlgica, Alemanya i el Regne Unit. Falta veure què passa en terreny italià: en el primer joc, de moment, també ha sortit perdedor.