BarcelonaUna de les frases d’Oriol Junqueras que al seu dia va fer fortuna va ser aquella en què negava que es pogués confiar en el govern espanyol. “Negociar amb l’estat espanyol no té cap sentit perquè no és de fiar”, deia ja el 2012. I durant anys va anar introduint-hi petites variacions per venir a dir si fa no fa el mateix. Amb el canvi d’estratègia d’ERC, l’hemeroteca del president dels republicans és una mina d’or per a tothom que hi vulgui trobar contradiccions. Ara podria arribar el torn a Carles Puigdemont, que negocia intensament amb el PSOE per arribar a un pacte per l’amnistia a canvi de la investidura de Pedro Sánchez, “un tio a qui no compraries ni un cotxe de segona mà”.
No fa ni cinc mesos que el líder de Junts qualificava d’“esport de risc” confiar en la paraula de Sánchez i pagar per avançat. Aquest és el mateix concepte que ha anat fent servir el seu partit repetidament durant les negociacions amb els socialistes. Havien de cobrar per avançat amb l’oficialitat del català a Europa, amb l’amnistia i també amb la retirada de l’independentisme de la llista de l'Europol. Però cap d’aquestes qüestions s'haurà resolt abans de la investidura de Sánchez. L’amnistia s’haurà registrat, però no haurà entrat en vigor com exigien els juntaires; el català, amb sort, es resoldrà en mesos, i l'Europol acaba de presentar un informe on ja no defineix l’independentisme com a grup terrorista, però sí com a extremista violent. Si l’investeixen, doncs, pagaran per avançat.
Però Puigdemont no serà l’únic a haver de donar crèdit al PSOE. Oriol Junqueras ha estat el gran protagonista d’ERC en el tancament de les negociacions amb els socialistes. “Amb aquest acord hi guanya Catalunya”, expressava dijous després de segellar el pacte amb el ministre Félix Bolaños. Esquerra ja ha anunciat un acord per a l’amnistia, que encara no s’ha presentat públicament, un altre per a Rodalies i un tercer per a la condonació de part del deute de la Generalitat amb el Fons de Liquiditat Autonòmica. El traspàs de Rodalies, que de moment no incorporarà totes les vies i serà gestionat de forma mixta amb el govern espanyol, s’anirà completant “durant la legislatura”. Per concretar la condonació del FLA es buscarà una “fórmula objectiva, pública i transparent” –que es desenvoluparà per llei– per "xifrar l’impacte negatiu del cicle econòmic” a cada comunitat: haurà de passar, doncs, per l’òrgan multilateral del Consell de Política Fiscal i Financera. I la taula de diàleg també continuarà, però ja se'n concretarà més endavant l'estructura i el funcionament.
Un botí suculent
Tot i no voler “pagar per avançat” i pensar que el govern espanyol “no és de fiar”, Junts i ERC hi hauran de confiar una vegada més. I és que fa pocs mesos cap d’ells pensava que el botí de les negociacions, encara que al futur, podia ser tan suculent com el que s'està perfilant. L’independentisme és imprescindible perquè Sánchez torni a ser president i s’ho cobrarà.
Els detalls
La signatura de l’acord PSOE-ERC entre Oriol Junqueras i Félix Bolaños és una de les imatges de la setmana. Va ser dijous a l’hotel The Hoxton, situat al Poblenou, a proposta dels socialistes. Junqueras, que hi va arribar abans, va trencar el gel amb l’equip de Bolaños interessant-se pels seus llocs d’origen i altres detalls personals. Després de la firma, els dos líders van xerrar una estona.
La investidura de Pedro Sánchez ha obert una batalla –simbòlica– entre l’esquerra i la dreta a Madrid. Manifestacions al carrer, desqualificacions i crítiques furibundes contra qualsevol pacte a què arribi el candidat... Almenys no sembla que la sang arribi al riu, i això que aquesta setmana al Congrés s’han vist furgonetes amb logotips franquistes. Per sort, eren part del material d’una pel·lícula que s’està rodant a Madrid.