DEBAT D'INVESTIDURA
Política10/01/2016

Carles Puigdemont, investit 130è president de la Generalitat

L'encara alcalde de Girona rep els 62 vots de Junts pel Sí i 8 dels diputats de la CUP per tirar endavant el procés cap a la independència

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaQuan quedaven menys de dues hores i mitja perquè acabés el termini fixat per la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern per finalitzar amb èxit la investidura, Carles Puigdemont ha estat escollit com a 130è president de la Generalitat amb el suport de 70 dels 135 diputats -dos per sobre la majoria absoluta-, 63 vots en contra i 2 abstencions. Així, els 62 diputats de Junts pel Sí i 8 de la CUP han respost 'sí' a la candidatura del fins ara alcalde de Girona i fill de pastissers, mentre que dos diputats de l'esquerra anticapitalista s'han abstingut -Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta-, reflectint d'aquesta manera que no tota l'organització és favorable a l'acord, però garantint la majoria absoluta i, amb ella, la investidura en la primera votació. Per contra, l'oposició en bloc s'ha oposat la candidatura, com ja van fer la setmana del 9 de novembre en dues ocasions.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop confirmada l'elecció, Puigdemont ha volgut fer un agraïment als diputats, als portaveus i grups, a Artur Mas, a la seva família, a la seva dona i als companys, a l'AMI, i ha conclòs: "Intentaré ser digne de les vostres expectatives i esperances, visca Catalunya lliure!". Just després, l'hemicicle ha cantat Els Segadors, himne nacional de Catalunya, tot i que alguns diputats, com els de C's, no ho han fet.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta votació, Artur Mas cedeix el testimoni del lideratge del procés a Puigdemont, confirmant la passa al costat anunciada dissabte, per tal que culmini els 18 mesos decisius que, segons el full de ruta compartit per Junts pel Sí i la CUP, han de servir per finalitzar l'etapa ciutadana del procés constituent, enllestir les estructures d'estat, internacionalitzar els passos cap a la República catalana i fent efectiva la desconnexió amb l'estat espanyol, just abans de celebrar unes eleccions constituents. Per evitar la inestabilitat pròpia d'un moment convuls i un repte majúscul com aquest, l'esquerra anticapitalista s'ha compromès a facilitar el suport parlamentari, però sempre i quan el Govern es mantingui en el carril del procés cap a la independència i s'allunyi de les retallades i la corrupció.

De fet, en la seva intervenció inicial, Puigdemont s'ha compromès a "deixar-hi la pell" per fer realitat aquests reptes i tenyint d'un fort accent social aquesta etapa de "la postautonomia i la preindependència". Ho farà després d'agrair el gest "excepcional i exemplar" de Mas de cedir-li el lloc per sorpresa en un últim gir dels esdeveniments per evitar noves eleccions, inesperat per la decisió 'in extremis' que va suposar i perquè el seu nom no havia sonat entre les possibles alternatives al líder de CDC -la CUP havia plantejat els noms de Raül Romeva, Neus Munté, Muriel Casals o, més recentment, Oriol Junqueras-. Al seu torn, la cupaire Anna Gabriel, tot i que havia estat identificada com una de les més reticents a l'acord, ha segellat l'aliança amb una intervenció molt favorable a l'entesa assolida, qui ha destacat que no investeixen "un president autonòmic, sinó el president de la transició cap a la República", ha reivindicat la seva formació com a "independentistes, anticapitalistes i feministes" i ha demanat al nou president que treballi per eixamplar la majoria social per la independència.

Cargando
No hay anuncios

L'oposició en bloc assegura que no gaudeix de la majoria

Tanmateix, l'oposició no ha estat gens condescendent amb Puigdemont i ha burxat en el fet que Junts pel Sí i la CUP no van sumar la meitat dels vots, un fet que assegura que l'inhabilita per tirar endavant el procés sobiranista unilateral. Així, la líder parlamentària de C's, Inés Arrimadas, l'ha acusat d'haver traçat un "cordó sanitari a la majoria de catalans" i l'ha titllat de "Mas de lo mismo". Igualment, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que els grups de l'oposició representen "el 52% dels catalans", motiu pel qual el resultat del 27-S "habilita a formar govern amb majoria independentista però no a emprendre un camí unilateral ni il·legal".

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, el cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha coincidit en que el plebiscit "no s'ha guanyat" i, per tant, ha reclamat abandonar l'independentisme unilateral per aprofitar els "temps de canvi" a l'Estat per tornar al "camí pactat i reconegut que no hauríem hagut d'abandonar mai". Igualment, ha retret a la CUP investir un membre de CDC a canvi de "la il·lusió de seguir amb un procés que s'ha demostrat irrealitzable des de la unilateralitat". Finalment, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha asseverat que la Generalitat no iniciarà cap procés de ruptura i, per tant, "Catalunya continuarà sent Espanya i ningú dividirà l'Estat". També ha aprofitat, però, per exigir al PSC que, com el conjunt del PSOE, faci costat a Mariano Rajoy per reeditar la presidència i frenar els plans independentistes del Govern.