La detenció de Puigdemont

Carles Puigdemont, detingut a l'Alguer

L'expresident passarà demà a disposició judicial malgrat que les euroordres estaven suspeses

Barcelona / Brussel·lesLa policia italiana ha detingut aquest dijous a l'expresident de la Generalitat i actual eurodiputat Carles Puigdemont a Sardenya, on havia viatjat per participar aquest divendres per reunir-se amb autoritats de l'illa. Puigdemont va perdre recentment la immunitat parlamentària perquè el Tribunal General de la Unió Europea va interpretar que no hi havia risc de detenció, ja que l'euroordre contra ell que havia emès el Tribunal Suprem estava suspesa a l'espera que la justícia europea resolgués les qüestions prejudicials pendents. Tanmateix, aquest dijous, quan ha arribat a l'aeroport de l'Alguer ha sigut detingut per policies fronterers italians i demà passarà a disposició judicial de la Cort d'Apel·lació de Sàsser que és competent per decidir la posada en llibertat o la seva extradició.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Està tranquil", ha assegurat sobre Puigdemont el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en declaracions al Més 324. "Una vegada més la justícia espanyola ha enganyat els tribunals europeus i ha mantingut activades unes euroordres que no haurien d'estar actives", ha afegit. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que prevaldrà la justícia europea i que es demostrarà que la detenció és "incorrecta". "L'extradició no es produirà (...). Esperem que demà Puigdemont pugui recuperar la llibertat", ha acabat.

Cargando
No hay anuncios

El seu advocat, Gonzalo Boye -que l'està assistint amb advocats italians- ha recordat a Twitter que l'ordre de detenció del 14 d'octubre del 2019 està suspesa i que així ho va expressar l'Estat en una resolució davant del Tribunal General de la Unió Europea que va acordar la darrera suspensió de la immunitat. Era el primer cop des que estava a l'exili que l'expresident visitava l'Alguer, on tenia previst reunir-se aquest divendres amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l'Alguer.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, des del Tribunal Suprem la versió és del tot contrària. Fonts del tribunal asseguren que l'euroordre "mai es va desactivar". "La immunitat es va aixecar per part del Parlament Europeu i el Tribunal General de la Unió Europea va mantenir la retirada de la immunitat fins que es resolgui el recurs de Puigdemont [a la justícia europea]", assenyalen les fonts, "la qüestió prejudicial no influeix perquè només es referia a aclarir la decisió que va prendre Bèlgica", acaben.

Cargando
No hay anuncios

Què va dir el tribunal?

Tant Carles Puigdemont com Toni Comín i Clara Ponsatí havien perdut per segona vegada la immunitat parlamentària després que la justícia europea considerés precisament que no hi havia risc que fossin detinguts tenint en compte que, després que el jutge belga rebutgés l'extradició de l'exconseller Lluís Puig, les euroordres havien quedat suspeses a l'espera que el tribunal de Luxemburg respongui a una pregunta del mateix jutge Llarena. 

Cargando
No hay anuncios

La mateixa interlocutòria del Tribunal General de la Unió Europea que els retirava la immunitat parlamentària feia referència al fet que Espanya havia deixat clar que "cap tribunal de la Unió Europea no podia executar les ordres europees de detenció en qüestió fins que el Tribunal de Justícia no hagi decidit".

Malgrat que el Suprem digui ara que les euroordres no estaven suspeses, el vicepresident del TGUE afirmava en la decisió amb què els retirava de nou la immunitat que les mateixes autoritats espanyoles havien notificat que les ordres europees de detenció eren inactives. I per això, concloïa que "mentre el TJUE no es pronunciï sobre l'assumpte prejudicial de Puig, res permet considerar que les autoritats judicials belgues o les de qualsevol altre estat membre puguin executar les ordres de detenció dictades contra els diputats i entregar-los a les autoritats espanyoles". 

Cargando
No hay anuncios

D'aquí que l'advocat Josep Costa també hagi qüestionat el moviment a través de Twitter: "El govern espanyol va dir al Tribunal de Luxemburg que l'euroordre contra el president Carles Puigdemont estava suspesa, com preveu el reglament del TJUE. No era cert. Llarena no ha dictat mai cap resolució desactivant-la o suspenent-la. Hauran de donar moltes explicacions i no només al TJUE".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Luxemburg deixava oberta la porta a que Puigdemont pogués sol·licitar de nou cautelars si era detingut. "Els diputats mantenen la possibilitat d'interposar una nova demanda si, amb posterioritat a aquest acte, el perjudici al·legat resultés prou probable, en particular en el cas que fossin detinguts per una autoritat d'execució d'un Estat membre o que es portés a terme alguna actuació dirigida a lliurar-los a les autoritats espanyoles", deia. Així, pot ser una de les vies que activin les defenses de Puigdemont davant del Tribunal General de la Unió Europea.

Després que transcendís la notícia, l'independentisme ha reaccionat a través de les xarxes socials expressant suport a Puigdemont. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat la "més enèrgica condemna" que "davant de la persecució i repressió judicial". "L'amnistia és l'únic camí. L'autodeterminació, l'única solució", ha expressat el cap de l'executiu.

Cargando
No hay anuncios

La detenció de Puigdemont arriba en el marc del desgel entre la Generalitat i la Moncloa, una setmana després que se celebrés la primera trobada entre Aragonès i el president espanyol, Pedro Sánchez, i la reunió de la taula de diàleg. També s'ha produït després que l'expresident hagi viatjat des de Bèlgica en altres països de la UE, com França, al llarg de l'estiu. A Itàlia, però, ha sigut detingut.

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa defensa la detenció

Passats pocs minuts de la una de la matinada, la Moncloa ha emès un comunicat en què expressa el seu "respecte" pels tribunals italians, "com ho ha fet amb els espanyols i europeus que han dictat resolucions en els procediments judicials que afecten al Sr. Puigdemont". El govern espanyol defensa que la detenció a l'Alguer es produeix perquè hi ha un "procediment judicial en curs que aplica a qualsevol ciutadà a la Unió Europea que ha de respondre dels seus actes davant els tribunals". En aquest sentit, l'executiu de Pedro Sánchez subratlla que Puigdemont "s'ha de sotmetre a l'acció de la justícia, exactament igual que qualsevol altre ciutadà".