Crisi al Govern
Política09/10/2022

Aragonès obre el nou Govern a exdirigents del PSC, CDC i Podem

Campuzano pilotarà Drets Socials, Joaquim Nadal liderarà Universitats i Gemma Ubasart la conselleria de Justícia

BarcelonaDos dies després que Junts decidís sortir del Govern, el primer executiu d'ERC en solitari des de la restauració de la democràcia ja té tots els seus noms tancats. Es volien trobar set cares amb el mínim temps possible per intentar demostrar fortalesa, i que algunes fossin d'un perfil independent per enviar un missatge que l'executiu no només mirava d'Esquerra cap endins. Amb tots aquests ingredients condicionant la tria, els escollits finalment han sigut Natàlia Mas (Economia i Hisenda), Carles Campuzano (Drets Socials), Joaquim Nadal (Recerca i Universitats), Meritxell Serret (Acció Exterior), Juli Fernàndez (Territori), Manel Balcells (Salut) i Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer que destaca del nou Govern és que el president ha anat a buscar persones d'altres espais polítics. En concret, tres: Nadal, Campuzano i Ubasart. Cap d'ells tenen carnet actualment, però l'havien tingut i en llocs destacats. Amb aquesta elecció, Aragonès intenta complir amb dos propòsits: tenir "independents" i a la vegada persones de "diversos corrents polítics". Nadal tornarà a seure a la cadira del consell executiu 12 anys després d'haver-ho fet per última vegada com a conseller de Política Territorial i Obres Públiques del PSC. Campuzano torna a la primera línia amb un full de serveis de 23 anys al Congrés representant Convergència, i Ubasart va ser la primera i fugaç secretària general de Podem a Catalunya. Socialistes, convergents i comuns. La quadratura del cercle hauria sigut trobar algú de la CUP. El mateix Aragonès ho ha resumit així: "Catalunya tindrà un Govern de país. Un Govern per a la Catalunya sencera, que representarà els consensos del 80 % de la ciutadania".

Cargando
No hay anuncios

L'altre nom a tenir en compte i que concentrarà tot els focus en els primers mesos serà el de Natàlia Mas, ja que sobre ella recaurà la responsabilitat de negociar i aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023. Uns comptes que, si s'aproven, donaran com a mínim un any d'aire al govern, mentre que si es prorroguen s'instal·larà inevitablement un ambient d'eleccions anticipades, encara que sigui perquè l'oposició ho reclamarà dia i nit.

Per completar la resta de nous inquilins, Aragonès sí que ha mirat cap al partit. Situa Meritxell Serret, que ja havia sigut consellera d'Agricultura del govern de l'1-O i sobre la qual pesa una amenaça d'inhabilitació precisament pel seu paper en el referèndum, al capdavant de Política Exterior. Juli Fernàndez, exalcalde de Sabadell, pilotarà Territori amb la targeta de presentació de ser un acèrrim opositor al quart cinturó. La dada curiosa l'aporta Manel Balcells: tornarà a ser conseller després d'haver-ho sigut només 21 dies amb el segon tripartit. No és que patís cap escàndol o dimissió sobrevinguda, sinó que va ser víctima de la decisió del president Maragall d'expulsar ERC pel seu no a l'Estatut.

Cargando
No hay anuncios

Des del Palau de la Generalitat es treu pit d'haver aconseguit tancar l'executiu amb només 48 hores. Aquest dilluns els nous consellers dedicaran el dia a començar a formar els seus equips –el conegut sottogoverno– i dimarts, a les nou del matí, prendran possessió del càrrec formalment. Un cop ho hagin fet, aquell mateix dia es reunirà per primera vegada el nou gabinet a la sala Tàpies. "El Govern té l’encàrrec de posar-se a treballar com més aviat millor", assenyalen des de Palau. Finalment, no hi ha hagut cap reducció de conselleries, com s'havia estudiat inicialment com a mesura d'austeritat. Obrir aquest meló impedia l'objectiu de tenir-ho tot tancat el més ràpid possible. Sí que se li ha tret el rang de conselleria a Polítiques Digitals, ja que el nou departament es dirà només de Territori.

Cargando
No hay anuncios

Sense vicepresident

Un últim detall a tenir en compte és que el nou consell executiu no tindrà vicepresident. Aquesta figura sempre s'havia aprofitat per fer de contrapès. Per exemple, quan el president era del PSC, el vicepresident ho era d'ERC, i quan el president era de CDC, el segon era d'Unió. Com que el nou govern serà monocolor, Aragonès ha decidit prescindir d'aquesta figura. Tot i això, fonts coneixedores dels canvis asseguren que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, seguirà sent la seva mà dreta i, de facto, la número dos del gabinet. "Exercirà tasques de coordinació del Govern i assumirà noves àrees com la gestió de totes les delegacions del Govern al territori o l'àmbit de processos electorals", apunten les mateixes fonts. Una conselleria amb amplis poders que abastarà des de la gestió del conflicte polític amb Madrid, als mitjans públics, la renda bàsica de ciutadania o l'esport, entre d'altres. 

Cargando
No hay anuncios

El nou gabinet d'Aragonès tindrà l'oportunitat de treballar molt més cohesionat perquè estarà format per membres d'un sol partit, Esquerra, més els independents. És la segona vegada que passa des de la restauració del Parlament, ja que Artur Mas ja va governar alguns mesos en solitari el 2015 quan Unió va sortir de l'executiu. El principal factor en contra que tindrà és que, quan les seves iniciatives hagin de passar pel Parlament, haurà de teixir acords en més d'una banda si vol que prosperin. Ara mateix l'executiu només té el suport garantit de 33 dels 135 diputats de la cambra.