Història del mural independentista que va trencar un govern municipal
L'alcaldessa de Cardedeu, de CiU, i el PP intercanvien retrets després de la polèmica per l'estelada de l'entrada del poble que ha acabat amb la ruptura de l'equip de govern a l'Ajuntament
CardedeuCap habitant de Cardedeu menystindrà mai més, vagi on vagi, un mural polític pintat en una paret, com n'hi ha tants pel món. No podrien fer-ho, tenint en compte que l'estelada de l'entrada del seu poble acaba de provocar la ruptura de l'equip de govern municipal i ha enviat sis persones al jutjat, que han de declarar –ironies dels calendaris judicials– el 20 de novembre.
La tensió pel mural, amb la qual els veïns conviuen amb naturalitat des de fa anys però que ha pujat de to aquest estiu, ha esclatat del tot aquesta setmana, quan l'alcaldessa, Calamanda Vila (CiU), ha trencat el pacte de govern amb els dos regidors del PP "per temes identitaris".
Qui va demanar que s'esborrés l'estelada?
La resposta no s'ha fet esperar, i el PP ja ha replicat amb un comunicat en què assegura que al febrer l'equip de govern –aleshores format per CiU, PP i Gent pel Canvi (GpC)– va acordar "per unanimitat" tapar el mural independentista i col·locar-hi les lletres de "Benvinguts a Cardedeu". El text especifica que al juliol l'alcaldessa va sol·licitar "via mail als serveis econòmics, amb caràcter urgent, una disposició de 4.000 euros per poder fer aquesta actuació abans de l'inici de la festa major".
La versió de Calamanda Vila
Els populars asseguren que l'alcaldessa "menteix" quan diu que l'acció no va ser consensuada. En canvi, ella va afirmar a l'agost a l'ACN que un dels dos regidors populars va fer esborrar l'estelada per a la festa major i que ella ho va trobar "del tot inoportú" i que ni tan sols sabia que les obres havien començat.
L'acció va causar un gran rebombori al poble i van aparèixer diverses pintades demanant la dimissió de Vila. Els independentistes es van organitzar i van tornar a pintar l'estelada el passat 8 de setembre. Va ser llavors quan el regidor del PP Jaume Gelada va presentar la denúncia als Mossos en nom del partit.
La història de la denúncia
Segons el comunicat del PP d'aquest divendres la denúncia es va posar "després de rebre múltiples queixes per part de vilatans", però "en cap moment es van denunciar 6 persones concretes". Van ser "els òrgans competents" els que després haurien sol·licitat els noms de les persones identificades a la Policia Local o al regidor de Governació, Pere Freixas, o a l'alcaldessa.
Arran d'aquesta denúncia, sis persones han sigut citades als jutjats de Granollers per al 20 de novembre acusades de provocar danys en béns mobles i immobles. La Policia Local va facilitar el nom d'aquests sis imputats, vinculats a les agrupacions locals de la CUP i d'ERC.
No s'esborrarà el mural
Al final –quan Gent pel Canvi ja és fora de l'equip de govern des del juliol– la polèmica ha esclatat i Calamanda Vila ha trencat el pacte amb els dos regidors del PP, i CiU governarà en solitari. L'alcaldessa al·lega que en els últims mesos els populars han estat més pendents del conflicte amb el mural independentista que de la feina en les seves àrees. L'alcaldessa assegura que ha passat uns mesos "molt incòmodes" i que hi havia "molta tensió" entre els dos grups.
I ha anunciat que no farà esborrar el mural independentista –repintat des del setembre– i ha advertit que "la prioritat són els pressupostos".
El PP vol dues dimissions
Simultàniament, els dos regidors del PP han avisat que "donaran suport fins al final del mandat a Convergència i Unió sempre que l'alcaldessa Calamanda Vila i el regidor Pere Freixas presentin la seva dimissió irrevocable".