Cara a cara de les primàries d'ERC: Bosch destaca la importància de ser conegut i Amorós, la de conèixer la ciutat
Els dos candidats a alcaldable per Barcelona mantenen l'oferiment al rival perquè s'incorpori de número 2 a la seva candidatura
BarcelonaAlfred Bosch i Oriol Amorós han confrontat idees aquest dimecres a l'auditori del CCCB en el debat central de les primàries d'ERC a Barcelona. En un debat amb poca interacció entre els candidats -estava dissenyat perquè fos d'aquesta manera- els dos rivals han presentat credencials per esdevenir el nou líder dels republicans a la capital catalana. Bosch ha destacat la importància que el proper alcaldable d'ERC sigui conegut per la ciutadania per poder fer arribar el missatge de renovació que necessita el partit. Per a Amorós és imprescindible que el candidat d'Esquerra tingui un profund coneixement de la ciutat. Tots dos s'han tornat a oferir mútuament el número 2 de les respectives candidatures.
"És bo que nosaltres tinguem coneixement de la ciutat, sens dubte. Però també és bo que la ciutat tingui coneixement de nosaltres perquè ens escoltarà i ens seguirà més. I si té un coneixement positiu de nosaltres encara més", ha explicat Bosch, precisament un dels polítics catalans més ben valorats en les enquestes. Ha destacat també la idea de "renovació" dels lideratges a Barcelona per fer "creïble" el projecte de renovació que impulsa ERC des que Oriol Junqueras va esdevenir-ne president.
L'actual portaveu d'ERC a Madrid ha recordat que ell va decidir fer el salt a política ara fa tres anys, per encapçalar la llista al Congrés dels Diputats i ha reconegut no tenir tanta experiència en política com el seu rival a les primàries barcelonines. Ara bé, ha estat present en alguns dels projectes més rellevants de la ciutat des del punt de vista institucional, com a alt responsable en l'organització dels Jocs Olímpics del 1992, i des del punt de vista social, sent la cara visible de 'Barcelona Decideix' el 10 d'abril del 2011.
Per Amorós, el més important és que l'alcalde tingui un coneixement "profund" de Barcelona i dels seus barris, com el que tenia l'alcalde Pasqual Maragall, "el millor alcalde de la història de la ciutat". Amorós és diputat al Parlament des del 2003 i va formar part del Govern tripartit com a secretari d'immigració. A més, ha estat president de la Federació de Barcelona d'ERC entre el 2004 i el 2012. Té un coneixement detallat de la política barcelonina i l'ha exhibit durant un debat dividit en tres àmbits (economia / espai públic i governança / capitalitat) que s'ha allargat durant dues hores.
Unes 400 persones han assistit al debat central de la campanya que no és l'únic que faran els candidats republicans. De fet, en fan des que es van convertir oficialment en candidats a les primàries el passat 25 de juny un cop validats els seus avals. Amorós, però, ha lamentat que no es produeixi cap cara a ara als mitjans de comunicació. De fet, formalment, el d'aquest dimecres tampoc ha estat un cara a cara, ja que les interaccions entre els candidats han estat mínimes i s'han limitat a exposar els seus projectes de ciutat. "Seria bo que acceptessis fer debats als mitjans de comunicació, perquè la població conegués les nostres idees", li ha etzibat a Bosch que, de moment, ha preferit declinar les invitacions de diversos mitjans públics i privats.
Tot i alguna petita enganxada, la cordialitat ha estat present durant tot el debat. Fins al punt que tots dos han tornat a oferir al seu rival la possibilitat de sumar-se com a número 2 a la seva candidatura. Primer ho ha fet Amorós: "el meu primer fitxatge seria Alfred Bosch", de qui ha dit que és "dialogant, creatiu i bon comunicador". Després ho ha fet Bosch: "ens comencem a posar d'acord en què la suma és possible". El portaveu republicà al Congrés ha descrit el seu rival com a "pencaire, convençut i competent".
Grans projectes de ciutat
Més enllà del dret a decidir i la independència de Catalunya -temes e què han mostrat total coincidència- cadascun ha presentat els seus principals projectes de ciutat. "El primer compromís que prenc és agafar 100 milions del superàvit de l'Ajuntament per crear 8.000 llos de treball directes", ha explicat Amorós, que planteja un "pla de xoc" contra l'atur. El diputat al Parlament confia, a més, en impulsar una ciutat "sense perifèries". Una idea compartida per Bosch, que no entén com les diferències entre barris poden suposar, per exemple, que ho hagi fins a set anys d'esperança de vida entre un barri benestant i un de pobre. Per això, tant Bosch com Amorós han fixat les seves prioritats en la creació d'ocupació.
El portaveu d'ERC a Madrid ha presentat el seu gra projecte industrial. Una anella verda metropolitana que enllaçaria els diferents polígons industrials des del Besós fins al Llobregat i la Zona Franca passant pels centres investigadors i les universitats ubicades a Collserola. Aquest cinturó verd s'hauria de nodrir "d'indústries verdes sostenibles", com les farmacèutiques, les agroalimentàries, les indústries ecològiques, les d'alta tecnologia. Totes elles busquen un entorn "amable", segons Bosch, que seria compatible amb rutes verdes per passejar amb bicicleta o per passejar amb la família. Aquest projecte podria finançar-se amb els 140 milions que té de superàvit el consistori barceloní o amb els 330 milions que té disponibles per a inversions.
Amorós no té ta clar que calgui construir "un cercle, una rotllana o un quadrat". Ell prefereix prioritzar inversions perquè els polígons industrials ja existents tinguin un ample de carrers que permeti facilitar el transport, que no tinguin problemes d'abastiments energètics i que puguin impulsar una estratègia industrial conjunta.
La principal infraestructura que planteja Amorós consisteix en completar les inversions en l'eix Sant Andreu-Sagrera, amb l'estació del TGV i el corredor verd que porta incorporat i que permetria connectar tota la ciutat, "guanyant equipaments i habitatge públic i descongestionant l'estació de Sants".
Per a tots dos, l'ocupació i l'educació són els principals àmbits sobre els que cal actuar més decididament per fer de Barcelona una ciutat "republicana" en què sigui determinant el concepte de la "igualtat d'oportunitats".
Transport Públic
Un cop acabats els tres blocs temàtics, s'ha obert el debat a les preguntes del públic assistent. Entre d'altres, s'ha demanat opinió sobre el transport públic de la ciutat. Els dos rivals han coincidit en afirmar que sense un estat propi és complicat poder resoldre el deute milionari que arrosseguen els transports públics metropolitans. En tot cas, han mostrat algunes diferències entre ells.
Amb l'ajuda d'un Estat, Bosch creu que el preu de la T-10, la targeta de transport més utilitzada, es podria reduir dels 10,3 euros actuals a entre 6 i 7 euros. En canvi, Amorós no s'ha mostrat partidari de baixar el preu d'aquest títol, tot i reconèixer que ell mateix el fa servir de forma regular, sinó d'actuar sobre els bitllets que més fidelitzen a l'usuari, és a dir, aquells que exigeixen fer servir el transport públic de manera habitual.
Can Vies
Un tema d'actualitat com el desallotjament de Can Vies també ha generat punts de vista diferents entre els candidats. La moderadora els ha preguntat si en el cas de ser el proper alcalde de la ciutat "amnistiarien" Can Vies o demolirien l'edifici i instal·larien la rampa que ha d'unir la ubicació on avui se situa la casa okupa amb la nova avinguda, que s'hauria de situar en la zona verda prevista pel pla urbanístic.
Inicialment Bosch ha contestat amb evasives, fet que li ha generat una reprimenda de la moderadora. "Vostè no m'ha respost". Després de repetir-li la pregunta, Bosch ha explicat que el pla urbanístic no contempla que tot l'edifici de Can Vies es converteixi en zona verda i ha explicat que s'asseuria en "la taula més gran que hi hagi a l'Ajuntament" a negociar fins que es trobés una solució.
Amorós ha estat més contundent en la resposta. "Si és una zona verda s'ha de recuperar per als ciutadans". El candidat d'ERC ha criticat l'actuació de l'alcalde per intentar fer complir la normativa "a cops d'excavadora", però ha remarcat que l'edifici haurà de ser enderrocat tal com preveu el pla urbanístic de la ciutat.
Tant Bosch com Amorós han explicat que una bona opció seria reubicar Can Vies a la Can Batlló, on ja hi ha ubicades nombroses entitats socials.
Primàries l'11 de juliol
Res fa indicar que hi hagi un acord previ entre els candidats -opció que s'havia plantejat amb insistència fins fa una setmana-, fet que fa preveure que el candidat més votat el proper 11 de juliol es convertirà en l'alcaldable d'ERC.
Entre les 400 persones al debat organitzat per la Federació de Barcelona s'hi ha pogut veure, entre d'altres, a la presidenta de la federació, Patricia Gomà, i al fins ara líder d'ERC a la ciutat, Jordi Portabella. Cap dels dos ha mostrat fins ara públicament el suport per algun dels dos candidats.