Política18/03/2016

Cap a la "guerra" institucional: Patxi López no convenç el govern espanyol, que manté la plantada al Congrés

El president de la cambra anuncia que anirà al TC perquè la posició "arbitrària" de la Moncloa "és inadmissible". Sáenz de Santamaría lamenta la bronca quan tocaria "dialogar" per formar govern

M.ferrer Fornells / F.casas
i M.ferrer Fornells / F.casas

MadridJa és oficial. Congrés i govern espanyol es dirigeixen cap a una "guerra" institucional. El president de la cambra baixa, el socialista Patxi López, no ha aconseguit convèncer aquest divendres a l'executiu de Mariano Rajoy perquè reconsideri la seva posició de no sotmetre's al control parlamentari malgrat estar en funcions, com demanen tots els grups parlamentaris menys el PP.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López s'ha reunit aquest matí amb el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, durant quaranta minuts al despatx del president del Congrés. Segons ha explicat Ayllón, la reunió ha estat "molt agradable" pel que fa la forma, però no ha suposat cap apropament de posicions. López ha esgrimit els mateixos arguments que va enviar per carta a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

Per al president del Congrés, el següent pas, després de la falta d'acord, és portar el cas al Tribunal Constitucional, perquè aclareixi els dubtes sobre quan s'ha de sotmetre l'executiu en funcions al control parlamentari. Considera que "l'arbitrarietat" del govern de Mariano Rajoy "és inadmissible".

El govern espanyol, en canvi, nega a sotmetre's al control del Parlament al·legant que és un executiu en funcions i que, en ser el govern d'una legislatura ja tancada, no pot ser controlat pels diputats de l'actual. La majoria del Congrés -en això el PSOE, Podem, C's i les minories van a l'una- no ho veu igual i vol controlar l'executiu. El conflicte va camí d'acabar al Tribunal Constitucional, que tradicionalment ha donat suport a la mesa del Congrés a l'hora d'ordenar la vida parlamentària. L'alt tribunal hauria de decidir si amonesta o no el govern i l'obliga a comparèixer.

Cargando
No hay anuncios

Després de la reunió del consell de ministres la vicepresidenta Sáenz de Santamaría ha reiterat que "cap informe diu que el govern s'ha de sotmetre a un control 'integral'". Ha negat que evitin les Corts però que López pretén una cosa "sense precedents" i ha recordat els casos recents de Catalunya i Andalusia, en que els governs en funcions d'Artur Mas i Susana Díaz tampoc es van sotmetre a control. Santamaría ha incidit en la idea de que aquest conflicte allunya els acords sobre la governabilitat: "El mes d'abril hauria de ser el de la conciliació per buscar acords i el que volen és convertir-lo en el mes del conflicte al Congrés", ha lamentat.

De totes maneres, tal i com esgrimeix Podem, si el procés es judicialitza s'acabarà eternitzant i el govern espanyol se'n sortirà amb la seva. En el fons de tot plegat hi ha la negativa dels conservadors a donar joc a un Parlament que no controlen i la necessitat d'impedir que l'oposició l'utilitzi com un teatre de precampanya. La primera plantada de l'executiu va ser dijous. El ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, estava cridat a informar de l'última reunió de l'OTAN i de les operacions al mar Egeu a la comissió de Defensa. Però no es va presentar.