El cap de l'estat major de la defensa reivindica el "compromís" de l'exèrcit amb la Constitució
Desvincula les forces armades dels missatges dels excomandaments i garanteix "neutralitat política"
Barcelona"El nostre compromís amb Espanya i amb la Constitució no ofereix cap dubte, i així ho hem demostrat en la nostra actuació dia a dia". En plena polèmica per les cartes al rei i el bel·ligerant grup de WhatsApp de militars retirats contra el govern espanyol, el cap de l'estat major de la defensa, Miguel Ángel Villarroya, ha volgut desvincular les forces armades de les polèmiques manifestacions dels excomandants, que defensaven –entre altres coses– l'afusellament de milions d'espanyols i que el govern espanyol ha portat a la Fiscalia. En un comunicat amb motiu dels 42 anys de la carta magna, el cap de l'estat major argumenta que "les opinions d'aquestes persones no poden considerar-se representatives del col·lectiu del qual formaven part [l'exèrcit], sinó que s'han de veure com opinions de ciutadans particulars".
"Las forces armades d'avui dia no miren al passat", afirma Villarroya sobre les posicions franquistes que es desprenen del xat investigat, i remarca que la seva tasca no és cap altra que "protegir els espanyols" perquè pugin aconseguir "les seves aspiracions en pau i amb seguretat". "Sempre al servei de tots els espanyols i de la Constitució", rebla, i insisteix que la carta magna "inspira" totes les actuacions de l'exèrcit i, per tant, també el "compromís" amb la seva "neutralitat política": "La condició de militar comporta la limitació de certs drets fonamentals, com són la participació en manifestacions o activitats de tipus polític, sindical o reivindicatiu, l'afiliació o col·laboració en organitzacions polítiques o sindicals o l'expressió pública d'opinions sobre aquests temes", recorda.
Robles critica que es vinculi l'exèrcit amb el franquisme
El cap de l'estat major de la defensa admet que les opinions dels ex alts càrrecs "malmeten" la imatge de l'exèrcit i "confonen" l'opinió pública, però deixa molt clar que "les forces armades estan al servei de tots els espanyols, sense tenir en compte on han nascut o què pensen". Una tesi que també ha subratllat en una entrevista a la Cadena SER la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha volgut treure ferro a les cartes i el xat dels excomandaments. Malgrat haver denunciat aquests missatges al ministeri públic, Robles els ha vinculat a unes persones que s'apropien d'una condició que ja no tenen i que "no mereixien haver portat l'uniforme". Amb tot, ha criticat tant la voluntat de Vox de "patrimonialitzar" les forces armades com l'"interès" general de vincular-les al franquisme, i ha assegurat que "l'únic valor" que mou els militars en actiu és la Constitució. En un moment de l'entrevista, fins i tot ha arribat a afirmar que molts dels membres joves de les forces armades "no saben gaire bé qui va ser Franco".
Garzón crida Felip VI a desmarcar-se dels militars retirats
Així com els ministres del PSOE s'esforcen en defensar la reputació de l'exèrcit, els d'Unides Podem apunten a la monarquia. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha defensat a TVE que Felip VI hauria de "desmarcar-se" de les manifestacions dels militars retirats que van adreçar-li una carta on definien l'executiu de Sánchez de govern "socialcomunista recolzat per filoetarres i independentistes" i alertaven del risc per a la "cohesió nacional". "La neutralitat de la monarquia es defensa tant activament com passivament", ha dit Garzón, malgrat que el vicepresident espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, va considerar aquest dijous que el monarca no s'hauria de pronunciar al respecte d'aquesta qüestió. Iglesias sí que va apuntar que va fer notar que rodejar de franquisme" la monarquia contribueix a tacar el seu paper de "neutralitat" i que, al final, ajuda a sumar adeptes a la causa republicana.