L'arma d'ERC per intentar desgastar el PSC el 28-M: el caos de Rodalies
Esquerra situa els trens com un tema clau de campanya mentre el Govern pressiona Madrid pel traspàs
BarcelonaTots els partits en cada campanya tenen els seus grans èxits. No són ben bé cançons, sinó missatges curts i contundents per transmetre idees simples que toquen una vegada i una altra als mítings i que qualsevol observador neutral podria repetir sense dificultat si escolta més d'un acte del candidat en qüestió. En la campanya de les municipals, ERC ja ha fet una primera selecció de quin serà un dels seus temes principals: denunciar la situació de Rodalies i els seus problemes històrics. I tot plegat amb l'objectiu de desgastar el PSC, que ha identificat com el seu gran rival.
"El PSC només té un àmbit de responsabilitat rellevant en el nostre país i és l'àmbit de les Rodalies i la Renfe, i tots sabeu com ho gestiona: fatal", deia fa poc a Santa Coloma el president d'ERC, Oriol Junqueras. "És l'única gestió rellevant que té el PSC a Catalunya i és un desastre, un desastre diari", rematava dilluns la secretària general adjunta, Marta Vilalta. No és una repetició a l'atzar. L'associació d'idees que busca ERC és senzilla: Rodalies no funciona i ho gestiona el PSC. Que Rodalies sigui l'únic àmbit de gestió important dels socialistes a Catalunya és una apreciació que admet matisos, si tenim en compte que també porten Aena i la Diputació de Barcelona i són claus a l'Ajuntament de la ciutat i a l'Àrea Metropolitana. El que admet menys matisos és que Rodalies segueix sent un problema capital per a molts ciutadans que reclamen solucions.
Des de la direcció del partit admeten l'evidència: Rodalies serà un dels "eixos importants de la campanya". La novetat és, segons fonts del partit consultades per l'ARA, que en els pròxims dies mobilitzaran els candidats en aquesta direcció i els tocarà fer actes de campanya als trens i a les estacions. I no només els candidats locals menys coneguts pel gran públic, sinó també els més "mediàtics", avisa una veu autoritzada. La virtut de la idea, apunten des de la seu de Calàbria, és que no és només un problema estrictament barceloní o metropolità. De Rodalies també n'hi ha a Tarragona, Girona i Lleida, i afecta milers de persones. "I funcionen fatal", rematen.
El moviment del Govern
Però la qüestió de Rodalies no és només un tema de campanya que hagi de morir el 28 de maig amb les urnes. Parlar del mal funcionament del servei forma part d'una estratègia global d'Esquerra que té una segona pota: el Govern. Des de fa mesos, la Generalitat pressiona Madrid perquè hi hagi un traspàs "efectiu" de la gestió, i no el traspàs "parcial" que va haver-hi el 2009 i que només ha estat font de problemes. Llavors la Generalitat va assumir només les competències en el servei, però no els trens, ni les vies, ni les catenàries. L'última reunió formal per abordar el traspàs vas ser el novembre del 2021 –una comissió bilateral d'infraestructures–, però la Generalitat està intentant recuperar aquesta bandera.
Com va explicar l'ARA en el seu dia, ha sigut una qüestió present en les relacions bilaterals entre els dos governs. Ho han fet palès el president Aragonès i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que fins i tot s'han intercanviat algun dard en públic. L'escull, però, és el de sempre, segons expliquen fonts coneixedores de les converses: quines vies es traspassen. La Generalitat vol totes les que majoritàriament donin servei a dins de Catalunya. En canvi, per ara Madrid només està disposat a segregar-ne algunes de la xarxa, perquè d'altres, al·lega, són "infraestructures d'interès estatal". Sigui com sigui, des del Govern tenen molt clar que no ho deixaran estar. "Volem collar molt, ha de ser un dels grans temes", assenyalen des del Palau de la Generalitat. És a dir, Esquerra pressionarà des dels mítings i la Generalitat des dels despatxos. "Govern i partit: el pack complet", resumeixen. Aquest dimecres, Esquerra també va portar el tema al Congrés anunciant que demanaran la reprovació de la ministra per la situació dels trens. La frase escollida per Rufián no va semblar una improvisació: "És l'única cosa que gestiona el PSOE a Catalunya".
La corrupció es desinfla
Un altre dels temes amb què inicialment ERC volia desgastar els socialistes era la corrupció. El problema és que els dos casos que sobrevolaven perillosament el PSC s'han desinflat. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, va quedar exonerada del cas del Consell Esportiu que afectava l'Ajuntament, de la mateixa manera que aquest cas va quedar arxivat en la seva ramificació a Cornellà. Els republicans no renuncien a intentar vincular els socialistes amb la corrupció –per exemple, mencionant casos del passat, com fa Gabriel Rufián amb el cas Pretòria–, però sempre és més complicat si el context no acompanya.