Consell Comarcal

El caos al Consell Comarcal de l'Anoia deixa 180 treballadors sense cobrar

L'ens ha de substituir la figura de l'interventor per poder fer els pagaments a empleats i proveïdors

L'alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, amb la resta de regidors després de llegir la declaració de condemna contra el regidor que ha atropellat dos joves / ACN
20/10/2022
2 min

BarcelonaEl Consell Comarcal de l'Anoia no pot pagar ni les 180 nòmines dels seus treballadors ni als proveïdors fins a nou avís. El seu president, Xavier Boquete (Junts), que governa en coalició amb el PSC, en va informar ahir els grups de l'oposició i aquest migdia ho ha traslladat en una assemblea de treballadors. El motiu no és la falta de fons sinó el fet que falti l'interventor –l'actual està de baixa–, una figura imprescindible perquè funcioni la institució. Si no hi ha interventor no es poden fer els pagaments, i tampoc no es poden celebrar els plens i les juntes de portaveus sense el secretari, que recentment també va agafar la baixa mèdica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ara mateix la institució es troba en situació de paràlisi total. Tal com ha explicat Anoia Diari i segons relaten a l'ARA fonts presents a la reunió amb els treballadors, tant Boquete com dos representants del Partit Socialista han emmarcat el cas en una qüestió "burocràtica" i han explicat que a hores d'ara ningú pot "assumir" la signatura de les nòmines. La preocupació s'estén entre els treballadors, que apunten que tampoc se'ls han donat solucions per fer front a les despeses de quilometratge, i fins i tot algunes persones han demanat que les acomiadin per poder accedir a l'atur.

En conversa amb l'ARA, Boquete explica que l'interventor "va demanar la baixa voluntària" el 15 de setembre i encara no se l'ha pogut substituir. El Consell ha obert un concurs per ocupar la plaça, però s'allargarà mínim fins a mitjans de novembre. A més, s'ha de comptar que el destinatari de la plaça no s'hi incorporaria immediatament: "Poden passar entre 15 dies i un mes si ha de deixar una altra feina". En paral·lel, el president de l'ens té una reunió agendada per a demà amb la direcció general d'Administració Local de la Generalitat per veure si els permeten fer una "excepció" i signar les nòmines malgrat no tenir interventor –habitualment es fa amb la signatura de l'interventor, el gerent i el tresorer–. "No és una qüestió econòmica (els diners hi són), sinó administrativa", exposa. En el "pitjor" dels escenaris, assenyala, els treballadors podrien quedar-se sense cobrar fins al 2 desembre, quan un dels treballadors de la casa que té plaça de funcionari recentment adquirida acabi el període de proves i se'l pugui habilitar per signar les nòmines.

Tot i que l'equip de govern ho ha qualificat de problema burocràtic, diverses fonts consultades relacionen la situació amb la sol·licitud d'informació que va fer Antifrau el 2019 i que ha portat a una investigació, en relació amb les condicions salarials del secretari, que havien despertat sospites. La investigació, assenyalen diverses veus, també podria apuntar a l'interventor. Segons apunten veus de l'oposició, la presidència de l'ens els ha informat que és previsible que a partir de la setmana que ve es pugui nomenar un nou secretari, de manera que l'activitat política es reprendrà. És una "situació molt insòlita", assenyala un representant a l'oposició, que apunta a la manca de previsió del govern: "Han deixat passar tres anys des de l'obertura de la investigació". No obstant, Boquete considera que "relacionar una cosa i l'altra és gratuït" i que la situació de les nòmines es deu a aquesta baixa laboral sobrevinguda i no a la investigació.

stats