Canvis d'agenda pel Catalangate: els consellers evitaran els ministres fins a nova ordre

ERC i JxCat han acordat reduir al mínim les interlocucions al més alt nivell entre els dos executius

El ministre de la Presidencia, Félix Bolaños, y la consellera de la Presidencia, Laura Vilagrà, el diumenge a Barcelona.

BarcelonaNo tot són mirades de reüll entre JxCat i ERC a l'hora d'afrontar el Catalangate. Els dos partits han pactat un mínim comú denominador sobre com han de ser les relacions entre els consellers del Govern i els ministres mentre duri el conflicte: pràcticament inexistents. Esquerra i Junts ho van acordar dimarts de la setmana passada en la reunió que van celebrar al Palau de la Generalitat abans que el president Pere Aragonès i el vicepresident Jordi Puigneró fessin la primera compareixença per reaccionar al cas d'espionatge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els "criteris generals" que s'han fixat, segons ha pogut saber l'ARA, és que queden congelats els tres principals àmbits de relació entre la Generalitat i el govern espanyol. Per dir-ho d'una altra manera, els fòrums més mediàtics. Així, entren a la nevera la taula de diàleg, les comissions bilaterals Generalitat-Estat i les trobades entre consellers i ministres. "Queden afectats els espais més polítics", expliquen a l'ARA fonts coneixedores de l'acord, que només exclouen d'aquesta dinàmica la trobada de diumenge entre la consellera Vilagrà i el ministre Bolaños perquè en aquest cas era per abordar directament l'espionatge.

Ja hi ha hagut com a mínim dos exemples d'aquest refredament buscat: la consellera d'Universitats, Gemma Geis, va decidir suspendre la reunió de treball que tenia fixada per a aquest mateix dilluns amb la ministra de Ciència, Diana Morant. "Sense assumpció de responsabilitats no hi ha diàleg possible", va argumentar. També la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha decidit no anar a la trobada d'avui amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) sobre els Jocs Olímpics d'Hivern i ha cedit la representació de la Generalitat a la seva número dos, Núria Cuenca. "És pel Catalangate", confirmen des del seu entorn. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha argumentat aquest dilluns que la Generalitat s'ha de "plantar" en la interlocució amb el govern espanyol.

Les excepcions

Aquest esquema general té dues excepcions. En primer lloc, la Generalitat mantindrà la interlocució amb l'Estat en l'escala tècnica i administrativa. És a dir, si cal, els secretaris o els directors generals dels diferents departaments sí que es veuran amb els seus homòlegs ministerials per tractar temes sectorials del dia a dia dels ciutadans.

En segon lloc, els consellers seguiran assistint a les inauguracions que considerin oportunes, encara que, en aquest cas, els suposi haver de veure's les cares amb ministres. "¿Quina culpa en tenen les empreses o les entitats que ens conviden?", justifica una veu de la Generalitat. Això es va poder veure dimecres de la setmana passada a la nova fàbrica de Wallbox de la Zona Franca de Barcelona, on van coincidir Aragonès i la ministra Reyes Maroto. Es repetirà aquest dimarts a Lleida, on a la preestrena de la pel·lícula Alcarràs coincidiran les conselleres Natàlia Garriga, Teresa Jordà i Violant Cervera amb el ministre Cultura, Miquel Iceta.

El dubte és quina data de caducitat té aquest plantejament. Per exemple, per a JxCat la taula de diàleg fa temps que seria història mentre que per a ERC manté tot el sentit si s'aconsegueix reconduir la polèmica per l'espionatge. "No abandonarem mai la bandera de la negociació", deia aquest dilluns la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta.

stats