Canvi polític a Espanya i difícil govern, el resum dels editorials
Els diaris destaquen el final del bipartidisme que marca el 20-D però alerten que els resultats no faciliten un govern estable a Espanya

BarcelonaEl canvi polític a Espanya està en marxa. Aquesta és la conclusió principal dels editorials de la premsa d'aquest dilluns de ressaca del 20-D:
-"Cap a una nova cultura política", a la 'La Vanguardia': "Els ciutadans aposten per obligar quatre grups polítics a negociar acords per construir un govern estable". "Governar per decret ha passat en aquest país a la història". "L'error de la resolució del Parlament de Catalunya de desobediència a l'Estat i l'esgotadora i opaca negociació amb la CUP per la investidura han passat factura a Mas".
-"Canvi i estabilitat", a 'El País': "Es consuma un canvi de fons en el sistema polític espanyol de partits". "Una dada important per a la presa de decisions serà la constitució del nou govern català, un factor que sens dubte pesarà –potser de forma decisiva– en les negociacions per formar el futur govern a Espanya". "S'ha d'aprendre a conviure en un escenari de minories parlamentàries, que han de donar el millor de si mateixes per donar estabilitat al sistema".
-"Una victòria insuficient, un país difícil de governar", segons 'El Mundo': "El bipartidisme que ha funcionat a Espanya des de la Transició va signar ahir la seva acta de defunció". "La fragmentació del vot a les eleccions anticipa serioses dificultats per formar un govern estable". "En democràcia parlamentària, és desitjable que formi govern el líder de la formació que ha tingut més vots". "S'obre la possibilitat de coalicions sense descartar una aliança entre PSOE, Podem i altres forces nacionalistes, que seria nefasta per a Espanya".
-"Espanya canvia de pell política", a 'El Periódico': "El canvi de paradigma és gairebé més rellevant que el fet que les eleccions les hagi guanyat el PP". "El sobiranisme perd 17 punts respecte al 27-S, però ERC es beneficia del gran retrocés de Convergència". "El PP revalida la majoria absoluta al Senat i podrà bloquejar les iniciatives d'una hipotètica majoria progressista del Congrés".
-"Catalunya en l'embolic espanyol", diu 'El Punt Avui': "La victòria sobiranista és indiscutible i inapel·lable". "La situació és d'una complexitat altíssima, però hi ha poques opcions de canvi real que no obliguin a obrir la porta al reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya".
-"Per sentit d'estat, ha de governar la llista més votada", a 'La Razón': "L'oposició ha capitalitzat electoralment quatre anys d'esforços i polítiques reformistes, que han marcat el camí de la recuperació econòmica". "Els resultats no han estat brillants, el descens ha estat clar i ara s'obre un nou escenari en què el PP pot comandar si altres formacions actuen amb sentit d'estat". "S'obre una època en la qual caldrà pactar, però s'haurà de fer amb sentit d'Estat i no a qualsevol preu".