Rajoy: "No són ni 4 de cada 10 els catalans que aposten per un programa rupturista"
El president del govern espanyol envia des de la Moncloa "un missatge de tranquil·litat" en una declaració institucional per valorar els resultats del 27-S. "Estic disposat a escoltar, però no a liquidar la llei", diu
MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut transmetre aquest dilluns des de la Moncloa "un missatge de tranquil·litat" tant als catalans com als espanyols i a la comunitat internacional després dels resultats del 27-S perquè "comença tan sols una nova legislatura autonòmica". El líder popular s'ha aferrat al fet que Artur Mas "no ha aconseguit el suport de les urnes". "No arriben a quatre de cada 10 catalans els que aposten per un programa rupturista", ha dit negant la victòria de l'independentisme i fent una crida a substituir el "monòleg i la imposició unilateral" pel "diàleg".
Tot i que no ha especificat a què es referia amb aquest càlcul referit als encara no 4 de cada 10 catalans, tant podria ser que parlés només dels vots de Junts pel Sí (39,54% dels vots emesos) o bé el que representen els vots de Junts pel Sí i la CUP sumats (1.957.348) respecte del cens electoral dels residents a Catalunya (5.314.736)5.314.736), que seria un 36,8%. (El cens total, 5.510.798, inclou els residents a l'estranger, però els seus vots encara no han arribat).
Rajoy ha afirmat que està disposat a meditar les propostes del nou Govern, però sempre "dins de la llei". "Estic disposat a escoltar, però no a liquidar la llei. Podem tenir un acord important en alguns temes, en altres serà més difícil", ha afegit durant una compareixença que ha permès només dues preguntes.
Un Govern "per a tots els catalans"
La Moncloa s'aferra a l'immobilisme tot i els pèssims resultats del PP a Catalunya i reclama al nou Govern que governi "per l'interès de tots els catalans i no només d'una part". Si és així, tindrà la seva col·laboració. Si no ho és, Rajoy assegura que "seguirà vetllant perquè es respecti l'estat de dret i la igualtat de tots els espanyols".
En aquest sentit, es mostra disposat a "parlar" amb el PSOE i C's sobre Catalunya, dues formacions, ha dit, amb les quals el PP i el seu govern "coincideixen en el que és substancial".
Malgrat que el candidat del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va obrir la porta a una reforma de la Constitució, Rajoy ha evitat parlar d'aquest tema. "Si el plantejament és saltar-se la llei i fer declaracions en contra de la Constitució, el govern [espanyol], entre altres obligacions, té la de fer complir la llei", ha dit.
"Comença una nova legislatura autonòmica"
Rajoy segueix negant el mandat plebiscitari del 27-S, però el fet que hagi sortit a parlar des de la Moncloa el desarma. Es tracta d'una compareixença inèdita, enguany. Rajoy no va fer el mateix, en cap cas, amb les eleccions andaluses ni tampoc amb les municipals. Encara més, el president del govern espanyol no es dirigia a la premsa des de la Moncloa des del 31 de juliol, quan va fer el tradicional balanç de la gestió de l'executiu abans de marxar de vacances. En aquesta ocasió va anar més enllà i el balanç va ser de tota la legislatura, ja que està previst que les generals es convoquin abans de Nadal i ja no en faci cap més. I Rajoy va decidir situar el 27-S com la primera amenaça per a Espanya.
Declaracions institucionals contra el procés
Fa just un any, el 29 de setembre, Rajoy també oferia per sorpresa una declaració institucional. En aquesta ocasió, sobre Catalunya i el 9-N. Va ser just després que, en un consell de ministres extraordinari el mateix dia, el govern espanyol aprovés els dos recursos al Tribunal Constitucional, l'un contra la llei de consultes i l'altre contra el decret de convocatòria. Era la primera vegada que Rajoy es referia a la consulta en obert, davant de les càmeres, des de la publicació de la llei i la firma del decret de convocatòria per part del president de la Generalitat, Artur Mas.
Durant la compareixença, Rajoy va reiterar que la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya no es podia celebrar perquè atemptava "greument contra la llei", vulnerava la "sobirania del poble espanyol" i "dividia els catalans". Va assegurar que estava "obert al diàleg" amb Artur Mas, sempre que no fos per "vulnerar la llei", i es va mostrar convençut que el president de la Generalitat no cometria cap "irresponsabilitat". "La prioritat ara és defensar la Constitució", va dir.
Reunió del PP a les 17 h
A les 17 h està previst que al carrer Génova s'hi reuneixi el comitè executiu del PP, presidit pel mateix Rajoy. Vista la declaració des de la Moncloa, no es contempla que el discurs del líder popular es faci en obert, tal com s'havia especulat. Serà en aquesta reunió en què el PP analitzi els pitjors resultats a Catalunya des del 1992 de la mà d'Aleix Vidal-Quadras, quan es van presentar als comicis amb aquesta marca per primer cop.
El "fracàs" de Mas, segons la Moncloa
"Mas ha fracassat en la seva estratègia secessionista". Així van valorar diumenge fonts de la Moncloa els resultats del 27-S. El govern de Mariano Rajoy va destacar que Junts pel Sí "no ha aconseguit ni en vots ni en escons el suport de la societat catalana per la naturalesa del desafiament que ha plantejat".
A la seu del PP a Madrid es van seguir els resultats durant tota la nit amb un tens silenci. El vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, va ser l'últim portaveu a intervenir. "Aquí no canvia res", va assegurar, vetllant per l'immobilisme que ha esgrimit el govern de Mariano Rajoy. Casado va demanar la dimissió de Mas si no "comença a governar per a tots els catalans".