Canvi de nom de la conselleria o anar directament al xoc: què pot fer el Govern davant la suspensió d'Afers Exteriors?

La CUP pressiona el Govern perquè compleixi la declaració de ruptura del 9-N, en què es titlla el TC de tribunal "deslegitimat", i CSQP denuncia que la decisió de l'alt tribunal és una "barbaritat"

Carles Puigdemont  Va buscar la complicitat del cos consular en una recepció a la Generalitat.
Laia Vicens / Oriol March / Sara González
17/02/2016
4 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional va acceptar a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol en relació amb la conselleria d'Afers Exteriors, de manera que el departament que pilota Raül Romeva queda automàticament suspès. Encara que el Govern no ha rebut –ni ahir a última hora ni avui al matí, segons fonts consultades– cap comunicació de l'alt tribunal, el cert és que ha de decidir ja quina estratègia seguir per abordar la suspensió. És la primera vegada que el TC qüestiona un departament de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El TC suspèn les competències d'Afers ExteriorsSobre la taula hi ha dues opcions: la primera, canviar de nom la conselleria per esquivar una sentència que anul·li el departament; la segona, anar directament al xoc sense fas cas de la suspensió cautelar del TC, que ara té com a màxim cinc mesos per dictar una resolució i dir si aixeca o manté la suspensió. Fonts de la conselleria asseguren, en tot cas, que "les funcions que es desenvolupen són del tot estatutàries", de manera que apel·len a la "tranquil·litat".

Anna Gabriel (CUP)

"No canvia absolutament res"

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha afirmat que la decisió del TC "no canvia absolutament res" i, per això, ha dit que aquesta conselleria "avui és exactament el mateix que era ahir". En declaracions a Radio Euskadi, la diputada cupaire ha recordat que "ja vam establir que el TC no era legítim per dirimir en aquest conflicte perquè el vam concebre com a part".

De fet, en una piulada ahir a la nit, la CUP es va limitar a recordar que Junts pel Sí i l'esquerra anticapitalista tenen un "compromís", apel·lant al punt sisè de la declaració de ruptura del 9-N, en què s'apuntava que el procés no se supeditaria a les decisions del TC, un organisme que es considerava ja "deslegitimat".

Marta Rovira (ERC)

"Ja fa temps que passa. I què fem? Seguir!"

La secretària general d'ERC i diputada de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha titllat de "frau" la suspensió del TC, que intenta "aturar" en un tribunal el que assegura que s'ha guanyat "a les urnes" i s'ha "decidit al Parlament". "Ja fa temps que passa. I què fem? Seguir!", ha afegit Rovira.

Francesc Homs (CDC)

"Caldrà fer alguna lectura jurídica, però el Govern seguirà exercint la seva acció exterior"

Per la seva banda, el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha reconegut que la Generalitat haurà de fer "alguna lectura jurídica" de la decisió del TC, tot i que ha assegurat que la Generalitat continuarà exercint la seva acció exterior com ho fan la resta de comunitats autònomes. En una entrevista a RNE, Homs ha dit que el recurs del govern espanyol contra la conselleria de Romeva ha creat un "absurd", perquè la Generalitat ha de complir la llei catalana, que està "avalada" pel mateix TC.

Carme Chacón i Miquel Iceta (PSC)

"Així no se solucionen els molts problemes que tenim els catalans"

En canvi, la diputada del PSC al Congrés Carme Chacón ha demanat que les respostes al procés sobiranista han de ser "polítiques" i no judicials. "Portant les coses als tribunals, als catalans no ens solucionen els molts problemes que tenim", ha avisat. En aquesta mateixa línia s'ha expressat el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha defensat que Catalunya té competències en matèria d'acció Exterior gràcies a l'Estatut. Ha advertit que és "un error" que el PP només trobi "respostes judicials davant problemes polítics".

Joan Coscubiela (CSQP)

"La suspensió és una barbaritat política"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assegurat que la conselleria d'Exteriors és "absolutament prescindible, no aporta res", i que "enlloc d'obrir portes a Europa" les pot tancar. Amb tot, ha defensat que el Govern té "tot el dret del món a organitzar-se com cregui oportú" fent ús del seu autogovern. Intentar impedir-ho a cop de recursos al Tribunal Constitucional és, segons Coscubiela, una "barbaritat política" que només omple d'arguments la necessitat d'un canvi de govern a Espanya. Catalunya Sí que es Pot s'ha compromès a donar suport a totes les iniciatives i decisions del Govern orientades a defensar el seu autogovern.

Carme Forcadell (presidenta del Parlament)

"Cal un estat que dialogui i accepti la voluntat majoritària de Catalunya"

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha denunciat que "un altre cop" s'intenti "aturar un procés polític a cop de tribunals". A través de Twitter, Forcadell ha demanat un Estat que "dialogui i accepti la voluntat majoritària de Catalunya".

Rafael Catalá (ministre de Justícia)

"La conselleria és absolutament contrària a la Constitució"

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha assegurat que la conselleria és "absolutament contrària" a la Constitució i als estatuts d'autonomia de les comunitats, ja que "la representació exterior de l'Estat correspon al govern central". "És un exercici lògic de discrepàncies entre governs", ha puntualitzat.

Catalá ha dit que la conselleria pot tirar endavant en matèria de Relacions Internacionals i Transparència, però no pel que fa a Afers Exteriors.

La "primera estructura d'Estat" del Govern

El cert és que el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva, va presentar el nou departament com la "primera estructura d'estat que ha creat el Govern", i demostra "la voluntat inequívoca d'esdevenir un nou estat". Així ho va afirmar en la seva compareixença a la comissió d'Acció Exterior del Parlament, en què també va reivindicar que la conselleria respecta la legalitat emparada per l'Estatut i la llei d'acció exterior de la Generalitat. Precisament, al juliol el TC va aixecar la suspensió a part de la llei d'exteriors catalana –va permetre seguir creant delegacions en altres països–, però va mantenir el veto als articles que feien referència a la "diplomàcia" i al "suport a la internacionalització de la societat civil" i la "comunicació exterior del Govern", entre altres.

La compareixença al Parlament de Romeva es va produir pocs dies després que el govern espanyol portés al Tribunal Constitucional la creació d'aquesta conselleria per un possible conflicte de competències amb l'Estat.

Aleshores, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va avisar que el Govern seguiria exercint "amb normalitat" les seves atribucions, perquè les competències del departament de Romeva són les mateixes que tenia la secretaria d'Exteriors durant l'última legislatura.

stats