La candidatura alternativa a ERC: "Junqueras ha presidit 13 anys el partit i el cicle s'ha acabat"

Un grup capitanejat per Teresa Jordà s'avança a la presentació dels junqueristes en un acte aquest matí a Barcelona

3 min
Teresa Jordà, durant l'acte de presentació de Nova Esquerra Nacional

BarcelonaAquest dijous al matí era una data encerclada en vermell al calendari de la pugna per liderar ERC quan la candidatura alternativa a Oriol Junqueras, Nova Esquerra Nacional, s'ha presentat públicament. L'acte, celebrat a l'Espai Innovació del Hub Social a Barcelona, ha tingut un missatge clar: "No som un projecte al voltant d'una persona", ha recalcat la diputada al Congrés Teresa Jordà, que ha expressat que "Junqueras ha presidit 13 anys el partit i el cicle s'ha acabat". La sala ha estat plena de quadres locals i alguns protagonistes de la candidatura que vol "renovar" els lideratges en la formació, com ara la mateixa Jordà; la ja exportaveu d'ERC Raquel Sans; la diputada al Parlament Alba Camps; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; l'exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs o la negociadora republicana de la llei d'amnistia, Marta Vilaret. En tot cas, els que han pres la paraula són Aloy, Camps, Godàs i Jordà, que han posat l'accent en canviar la manera de fer i obrir un "cicle guanyador".

Jordà: noves maneres de fer

D'aquesta manera, s'ha avançat a la presentació de la candidatura de Junqueras, prevista per al 21 de setembre a Olesa de Montserrat. Ara bé, aquest dijous no s'ha donat a conèixer qui seran els candidats a la secretaria general i a la presidència perquè "encara no està decidit" i han dit que prefereixen prioritzar "el què i el com al qui". Així, Jordà ha enviat un missatge clar en defensa d'una "transició tranquil·la", concretant que "s'ha acabat un cicle" i, tot i que ha dit que "a ERC no hi sobra ningú: "També estem convençuts de preservar el llegat, especialment els companys Oriol Junqueras, Marta Rovira i Pere Aragonès, han de seguir-hi sent, volem que segueixin aportant a aquest projecte, amb un rol diferent". En el mateix sentit s'ha expressat Camps, recalcant que no neixen d'un lideratge, sinó "d'uns valors i d'una manera de fer". De fet, en la posada en escena i en el discurs han reivindicat el tarannà "coral", una "estratègia renovada" i l'ADN "feminista" del partit. Cosa que han contraposat a la candidatura de Junqueras sense esmentar-la directament.

Ara bé, d'una etiqueta de la qual s'han volgut desempallegar és de ser "roviristes", si bé Marta Rovira –que va anunciar la seva retirada– va ser de les primeres a defensar aquesta renovació de lideratges que aquest grup de militants ha defensat. "No som ni els junqueristes ni els roviristes, hem estat tant junqueristes com roviristes", ha reblat Jordà, afegint que esperen "rebre el suport de Marta Rovira i Oriol Junqueras", si bé l'expresident es presenta en una altra candidatura.

Jordà: "No som ni junqueristes ni roviristes"

Gir estratègic?

Més enllà del canvi de formes o l'increment de la participació de la militància en la presa de decisions i l'obertura a mecanismes telemàtics, quin rumb volen per al país? En termes d'aliances, no han volgut aclarir si opten per refermar l'acord d'esquerres amb socialistes i comuns o virar cap a l'entesa sobiranista i s'han limitat a recalcar que vigilaran que es compleixi el pacte d'investidura segellat per fer president Salvador Illa. On sí que han insistit és en la necessitat de donar un nou rumb tenint present "la nació" i els Països Catalans com a eixos clau amb voluntat republicana d'"inclusivitat", segons ha apuntat Aloy, pretenent ocupar-se del "mentrestant" mentre no s'aconsegueix la independència. En aquest mentrestant han situat els serveis públics com a element consubstancial, de la mateixa manera que la defensa de la llengua i cultura catalanes.

D'altra banda, s'han obert al diàleg amb la candidatura de Junqueras i a l'entesa, però sempre insistint que cal una renovació de lideratges, que implica que l'expresident republicà passi a un segon pla. Unes converses complicades, ja que ni tan sols es posen d'acord amb la data del congrés. I aquest dijous ho han tornat a evidenciar, destacant que cal tenir "respecte" per les decisions preses per l'executiva, com ara aquesta data, tot i que els junqueristes apunten que es va produir en un context en què es volia evitar el cicle electoral i que cal deixar enrere "l'interinatge".

A més dels que han intervingut en aquest acte, també s'hi han pogut veure càrrecs territorials o de l'anterior administració de la Generalitat: el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras; la fins fa poc investigada pel cas Tsunami Democràtic Marta Molina; i ex alts càrrecs com Marc Ramentol, a Salut, o Elisenda Guillaumes, a Acció Climàtica. En canvi, els consellers de l'anterior govern no han fet acte de presència, amb una voluntat clara de no ser batejats de continuistes.

stats