El PSC enterra el referèndum i aposta per una aliança electoral amb Colau

El partit d'Iceta estén la mà als 'comuns' per crear una gran candidatura d'esquerres per a les eleccions al Parlament

Miquel Iceta, abans d'intervenir en el consell nacional del PSC
Marc Toro
28/10/2016
3 min

BarcelonaEl full de ruta del PSC de cara als pròxims 4 anys exclou la via canadenca en cas que fracassi la reforma federal de la Constitució que abandera el partit. Així es desprèn del predictamen de la ponència marc que els socialistes hauran de debatre i aprovar en el congrés dels dies 4, 5 i 6 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, elaborat després d'incloure les esmenes i aportacions a l'esborrany redactat l'estiu passat, suprimeix el paràgraf que preveia la possibilitat de celebrar un referèndum legal i acordat sobre la independència de Catalunya. "Els socialistes catalans proposaríem al conjunt dels espanyols altres instruments democràtics (per exemple una llei de claredat com la canadenca) que establissin les condicions per, si correspon, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió", deia el fragment que s'ha eliminat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, és un dels que més ha defensat la via canadenca, i fins i tot havia arribat a dir que seria "horrorós" que quedés fora del debat del congrés -ara es podrà debatre en comissió, si bé és molt difícil que la proposta s'acabi votant al ple-. La inclusió d'aquest pla B a l'esborrany de la ponència, però, havia generat reticències entre dirigents i agrupacions i provocat el rebuig per part del PSOE.

El nou text busca centrar tots els esforços dels socialistes en "l'assoliment d'un nou pacte constitucional que transformi en profunditat l'Estat per tal de bastir una autèntica federació". Una reforma que hauria de culminar amb "una expressió directa, via referèndum, de la ciutadania catalana, juntament amb el conjunt de la ciutadania espanyola". Entre les propostes del PSC de cara a les característiques d'aquest "Estat federal", es planteja que els "diversos ens federats (les actuals comunitats autònomes)" adoptin "la denominació i institucions que prefereixin", així com "la consideració de l'Estatut com a Constitució".

Pel que fa al "nou contracte" que s'hauria d'establir entre Catalunya i la resta de l'Estat, el predictamen de la ponència fixa tres "elements bàsics": que es reconegui Catalunya com a nació, assolir un nou model de finançament que "faci compatible la solidaritat interterritorial amb un tracte equitatiu just" i establir una "nova cultura federal en les relacions entre les diferents institucions basada en el respecte, la cooperació, la lleialtat, la bilateralitat i el diàleg".

Voluntat de mantenir la mateixa relació amb el PSOE

El diàleg és, precisament, la màxima que el PSC defensa en les seves relacions amb el PSOE, més tenses que mai per la discrepància enfront la investidura de Mariano Rajoy. Els socialistes catalans aposten per no modificar el protocol d'unitat entre dos partits, vigent des del 1978, i a la ponència marc -on diversos militants van fer aportacions sobre el tema- només se'n fa una referència: "El PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació", clama el text. Fonts del partit confirmen que es tracta d'un "gest de complicitat" amb el PSOE perquè no es parla de tocar el protocol.

Els militants que acudeixin al congrés podrien demanar que es reformulin les relacions amb Ferraz a través d'una modificació dels estatuts, però requeririen un suport molt ampli -el 75% del suport en comissió per passar al plenari- i fonts socialistes ja avancen que "això no passarà". En cas que PSC o PSOE volguessin modificar la seva relació, les mateixes fonts expliquen que s'hauria de convocar primer una comissió "bilateral" i, després, ratificar qualsevol decisió en els respectius congressos.

Cap a una "aliança catalana de progrés"

En el document marc del PSC també es proposa avançar cap a una "aliança catalana de progrés" basada en "la més estreta col·laboració entre les forces d'esquerres". Un objectiu que apel·la principalment als 'comuns', tenint en compte que el full de ruta independentista d'ERC no tindria cabuda en aquest projecte, com tampoc el de la CUP.

El PSC ja comparteix govern a l'Ajuntament de Barcelona amb els d'Ada Colau, però l'objectiu del partit seria anar un pas més enllà i articular "una majoria electoral". Cal recordar, en tot cas, que els 'comuns' estan en ple procés de creació d'un nou partit, que hauria d'estar enllestit el primer trimestre de l'any que ve.

La ponència marc dels socialistes també parla de la necessitat de "col·laboració entre totes les forces parlamentàries que reivindiquin el catalanisme" per tal d'assolir una "nova entesa dels catalans i les catalanes".

stats