Campuzano advoca per un retorn al dret a decidir i "una força política tranquil·la i serena"
Presenta el seu llibre amb Pascal, que avisa que no hi ha "dreceres" cap a l'estat propi
BarceloaL’endemà que l’excoordinadora del PDECat Marta Pascal obrís la porta a la creació d’un nou partit davant l’estratègia de l’expresident Carles Puigdemont amb JxCat, el fins ara diputat al Congrés Carles Campuzano també va advocar per una “força política serena i tranquil·la” que retorni al dret a decidir. En la presentació dilluns del seu llibre Reimaginem la independència (Libros de la Catarata), va exposar l’estratègia que creu que ha de seguir el sobiranisme després de l’experiència del 2017 i, tot i que no va explicitar si amb la creació d’una força política, es va sumar al foc obert per Marta Pascal, que el va acompanyar en la presentació juntament amb l’exconseller Lluís Recoder i l’exsocialista Esperança Esteve.
Per al dirigent del PDECat, hi ha “tres límits” a l’hora de perseguir la independència: les majories democràtiques -va dir que els independentistes són molts però han de ser més-, la “pulcritud” en els procediments -es va desmarcar de la unilateralitat- i el respecte als “límits” de la diversitat “identitària” del país -assumint que el Procés ha provocat “divisió” entre dues comunitats nacionals a Catalunya-. “Hem d’aspirar a tenir més del 51% dels vots, a majories indiscutibles. Hem de saber trobar en les normes la possibilitat d’avançar, i hem de garantir la unitat civil del poble de Catalunya”, va expressar Campuzano. Va afegir que el repte polític és “com construir l’acord [amb Madrid]”, que necessàriament -va dir- ha de passar per una “decisió dels catalans sobre el seu futur polític”. D’aquesta manera, va apostar per retornar al concepte del dret a decidir, sense especificar, però, sobre què. És a dir, un referèndum d’independència o una nova reforma de l’Estatut d’Autonomia. Segons Campuzano, el “perill” del Procés és que s’“enquisti” el conflicte en la situació actual. “Abordar la discussió és l’única manera de sortir de l’atzucac on ens trobem”, va afirmar, malgrat que va reconèixer que no és “fàcil” amb el judici del Tribunal Suprem en marxa i amb presos polítics i exiliats. “L’anormalitat de la situació fa molt difícil pensar, però s’ha de fer”, va concloure.
Campuzano va rebre l’escalf i l’elogi de Recoder i Pascal, que van posar en valor la seva llarga trajectòria política després de 23 anys de parlamentari a la cambra espanyola. A parer de Recoder, la situació actual necessita persones que “coneguin l’ofici” de la política, com Campuzano, que ja no repeteix com a candidat al Congrés. Pascal hi va afegir -en un tot menys polèmic que el dia anterior- que “no hi ha dreceres” per arribar a la independència i que s’ha de “comptar amb tothom” del sobiranisme. L’exsocialista Esperança Esteve, amiga personal de Campuzano després de compartir anys al Congrés, va apostar per una estratègia de més autogovern que no es basi en “mentides i il·lusions”.
Nogueras rebutja un nou gir
Aquest dilluns, entre les 200 persones que es van atansar a la Casa del Llibre del passeig de Gràcia, hi havia el president del PDECat, David Bonvehí, malgrat les crítiques directes de Pascal el dia anterior, quan va acusar-lo d’estar sotmès a Waterloo. Sense situar-se en les primeres files, sí que va fer saber a través de Twitter que havia assistit a l’acte. “He pogut saludar uns minuts Carles Campuzano [...]. Molta gent interessada, segur que serà un èxit de llibre”, es va limitar a dir.
Dilluns va ser la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, qui va respondre a Pascal: “No ens desviarem d’on es troba el gruix del nostre espai polític”. Tanmateix, Nogueras, acompanyada de Laura Borràs (JxCat), va intentar no aixecar més polèmica que Puigdemont, que el dia abans havia carregat implícitament contra Pascal afirmant que “passejava el seu dolor pels diaris”. La vicepresidenta del PDECat va descartar iniciar un procés intern contra Pascal ni reclamar-li l’acta de senadora de designació autonòmica que té a proposta de JxCat. “No som sectaris, es respecten totes les posicions individuals”, va concloure. El president de la Generalitat, Quim Torra, també es va referir a això a Ràdio 4. “No són temps per allunyar-se de la centralitat política del país”, va afirmar el cap de l’executiu, que va afegir que Puigdemont és el líder de JxCat.
En tot cas, dilluns també hi va haver dirigents d’aquest espai polític a la Casa del Llibre. Hi van assistir els independents del grup Xavier Quinquillà i Josep Maria Forné; el diputat de JxCat i membre de la direcció del PDECat, Lluís Font; a més del fins ara company de Campuzano a Madrid i número dos de JxCat a Girona, Sergi Miquel. Alhora, cares conegudes com l’exconseller d’Empresa Jordi Baiget, que va sortir del govern de Puigdemont en desacord amb la via unilateral, o Sílvia Requena, que es va enfrontar amb Francesc Homs a les primàries del PDECat per liderar la candidatura a les anteriors eleccions generals. També s’hi va poder veure l’exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, també molt crític amb els fets de l’octubre del 2017. D’on no hi havia representació és de l’actual govern de la Generalitat.