Campo descarta un indult anticipat a Puigdemont, tot i que és possible
El ministre de Justícia afirma que segueix en peu la incorporació al Codi Penal de la convocatòria il·legal de referèndums
BarcelonaCarles Puigdemont només tindrà la possibilitat de ser indultat si torna a Espanya i és jutjat. Així ho ha assegurat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que ha afirmat que la Moncloa "no es planteja en cap cas" un indult anticipat a l'expresident català exiliat a Bèlgica. Campo ha admès que aquesta fórmula és possible, tot i que essencialment l'indult requereix que hi hagi una sentència condemnatòria ferma. Hi ha, però, una excepció.
Tot i que Puigdemont no ha sigut jutjat i, per tant, no té penes a commutar, podria ser indultat. Segons recorda l'advocat Pau Molins a l'ARA, i com ja va apuntar en un article a La Vanguardia, l'exposició de motius de la llei de l'indult que data de l'any 1870 permetria que s'apliqués la mesura de gràcia a l'expresident i als altres exiliats. Concretament, diu que l'indult només es pot donar a persones amb una sentència ferma en contra seva, com els presos polítics, però els acusats de delictes de sedició i rebel·lió poden ser indultats abans de ser jutjats. "La naturalesa dels delictes d'aquesta classe, el caràcter i condicions de la societat de la nostra època, i fins i tot altres consideracions de govern demostren la necessitat d'aquesta excepció", argumenta el redactat de la llei.
Una escletxa que estaria gairebé feta a mida per als exiliats que no estan processats per malversació. Els que sí que ho estan s'haurien de sotmetre a un judici i, en cas de ser condemnats, la malversació també pot implicar molts anys de presó. Sigui com sigui, aquesta és una alternativa que la Moncloa ja ha descartat. Obviant l'opció de l'indult anticipat, Campo ha instat Puigdemont a tornar a Espanya per ser jutjat. En una entrevista a Onda Cero, Campo ha dit que és "evident" que si l'expresident trepitja l'estat espanyol hauria de ser detingut perquè és un "fugat de la justícia". El ministre ha negat que la immunitat com a europarlamentari l'empari: "Sap que no", ha afirmat.
Un cop amb els indults concedits als presos polítics, aquest dimecres Campo ha reobert un debat que els socialistes no plantejaven des de la campanya electoral del 2019: la reincorporació al Codi Penal dels referèndums il·legals. Una mesura que Pedro Sánchez va prometre en ple debat electoral, quan mantenia un to més combatiu amb l'independentisme i buscava el votant de Cs. Aquest dimecres Campo ha afirmat que aquesta iniciativa no està ni "ajornada" ni "descartada". "No es pot fer tot de cop", ha justificat el ministre.
Que finalment el PSOE acabi impulsant aquesta reforma seria un pas enrere de la Moncloa després de la concessió dels indults i el compromís de tornar a reunir la taula de diàleg. De fet, van ser els mateixos socialistes els que van proposar derogar aquest delicte el 2005 –que havia aprovat el PP en solitari dos anys abans per frenar el pla Ibarretxe– i, finalment, el Congrés el va eliminar amb el suport de tots els partits menys els populars.
La reforma de la sedició, a l'espera de suports
Campo ha revifat la possibilitat de recuperar la tipificació dels referèndums il·legals, tot i que havia desaparegut de l'agenda del govern espanyol. El que sí que va prometre el ministre ja fa mesos, amb la legislatura començada, és la reforma del delicte de sedició. Havia d'arribar abans del 2021, però segueix "en estudi", ha assenyalat Campo. "No està congelada", s'ha defensat el ministre, que ha al·legat que ara mateix no hi ha prou suports parlamentaris. "És absurd", ha afegit. La reforma de la sedició és una iniciativa que Unides Podem ja va reclamar que es tramités ràpidament per ajudar a la situació dels exiliats, per bé que Campo insisteix que l'objectiu no és aquest, sinó fer una "revisió profunda del bé jurídic d'ordre públic".