Política30/11/2020

Campo no descarta l'indult per als presos encara que el Suprem hi estigui en contra

El ministre admet que és "excepcional" aplicar aquesta mesura amb informes judicials en contra

Ot Serra / Mireia Esteve
i Ot Serra / Mireia Esteve

Madrid / BarcelonaDes de ja fa uns mesos sobre la taula del govern espanyol hi ha quatre peticions d'indults per als presos polítics. El mes de setembre l'executiu de Pedro Sánchez va anunciar que començava els tràmits per resoldre'ls i a hores d'ara és el Tribunal Suprem qui està recopilant els informes de totes les parts per redactar el seu, un dels passos previs abans que el consell de ministres valori la concessió d'aquesta mesura de gràcia. Precisament, aquest dilluns el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha parlat sobre aquesta qüestió en una entrevista a El País i no ha descartat que el govern concedeixi l'indult per als presos encara que no tingui un informe favorable del Tribunal Suprem. Ara bé, el ministre ha admès que es tractaria d'una situació "excepcional".

Cargando
No hay anuncios

"És veritat que són casos excepcionals [els indults que es donen amb informes en contra]. Però això no és veure-ho judicialment, és veure-ho conforme a una altra cosa. L'indult conforme a la llei del 1870, l'exercici del dret de gràcia, respon a altres qüestions", ha afirmat el ministre, que ha contestat "sí" quan se li ha plantejat que el govern podria atorgar l'indult amb els informes del Tribunal Suprem i la Fiscalia en contra, però ha dit que seria un cas "excepcional". En aquest sentit, Campo ha recordat que en l'últim semestre s'han aprovat 10 indults, dels quals 2 s'han donat amb un informe favorable del tribunal sentenciador i un informe en contra de la Fiscalia. Amb tot, ha subratllat que el 99% de les peticions es deneguen.

A posteriori, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, Campo no s'ha volgut mullar sobre com acabarà aquest procediment i ha volgut esperar que hi hagi els informes de totes les parts que hi participen. Qui s'ha mostrat partidari de concedir-los és l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que en una entrevista a TVE ha remarcat que "la democràcia és generositat" i s'ha mostrat favorable a les "mesures de generositat" per als presos polítics com a via per "afrontar" i "superar" el conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Comptaran amb el meu suport decidit", ha promès.

Cargando
No hay anuncios

La tipificació de la convocatòria de referèndum

El ministre de Justícia ha parlat també de la reforma del Codi Penal, que ha d'introduir canvis en els delictes de rebel·lió i sedició i beneficiar els condemnats pel Procés. Campo ha deixat clar que és el Tribunal Suprem qui hauria de revisar com afecta els implicats, també per al cas dels exiliats. El ministre s'ha mostrat esperançat que abans de finals d'any es pugui aprovar l'avantprojecte per portar-lo al Congrés, però ha afirmat que no sentirà que estigui "incomplint" res si finalment és a principis de l'any vinent.

Cargando
No hay anuncios

L'arribada a la cambra baixa d'aquesta norma obrirà el debat als partits i Campo no ha descartat que un dels punts sigui la tipificació del delicte de referèndum. Aquesta va ser una promesa electoral de Sánchez que ara ha aparcat, però Campo ha afirmat que és una "figura que pot analitzar-se", per bé que ho ha deixat a mercè dels grups parlamentaris.

El que l'avantprojecte sí que proposarà d'entrada és reforçar el delicte de desobediència al Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Campo afirma a l'entrevista d'El País que aquest enduriment podria comportar penes "greus", tot i que no concreta si de presó: "Hi ha d'haver clarament un delicte que cobreixi i protegeixi els òrgans constitucionals [...]. És una desobediència greu i els delictes greus solen anar associats a penes greus".

Cargando
No hay anuncios

Els comuns repliquen a Campo

Les paraules del ministre de Justícia sobre els tempos de la reforma del delicte de sedició no han agradat als comuns, el grup que ha impulsat aquesta iniciativa de la mà de Jaume Asens. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha replicat a Juan Carlos Campo que ha de ser una "prioritat" que els presos puguin ser fora de la presó abans de les eleccions del 14-F, després que el ministre no assegurés presentar l'avantprojecte de reforma abans d'acabar l'any, com s'havia compromès. "Discrepo de les paraules del ministre", ha afirmat Mena en roda de premsa. "És una prioritat política que els presos puguin estar al carrer i fer campanya", ha afegit. De fet, Mena s'ha mostrat "optimista" que el govern espanyol serà "capaç" de complir amb el calendari marcat i presentar un avantprojecte de reforma abans d'acabar l'any. A l'estiu Jaume Asens va posar sobre la taula del ministre la seva proposta per reformar el delicte de sedició, però el ministeri encara no ha fet pública la seva. Les converses entre els dos actors fa setmanes que estan aturades.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, des del PSC han tancat files amb les paraules del ministre Campo sobre la reforma del delicte de sedició. L'eurodiputat socialista Javi López ha subratllat que la voluntat del ministeri de Justícia és "equiparar la tipificació a un estatus homologable" i ha replicat als comuns que la intenció de reformar el codi penal no és de la seva formació, "sinó del govern espanyol".