PROCÉS SOBIRANISTA
Política13/09/2017

La campanya unitària de l’1-O topa amb les prohibicions del TC

Els alcaldes que no cediran col·legis electorals tampoc tenen previst atorgar permisos per a actes del referèndum

Aleix Moldes / Marc Toro
i Aleix Moldes / Marc Toro

BarcelonaEls 948 alcaldes catalans estan advertits personalment de les conseqüències que tindran si col·laboren amb el referèndum. El Tribunal Constitucional els exigeix que no “iniciïn, tramitin, informin o dictin cap acord o actuació que permeti la preparació i/o celebració del referèndum”. I n’hi ha que ho tindran ben present, no només per no cedir els col·legis electorals, sinó també perquè no es facin actes de campanya ni es pengin cartells en espais públics de la seva ciutat o poble. Encara no ha començat formalment el període electoral, però la campanya unitària del sí ja ha començat a tenir problemes. Fonts consultades per l’ARA expliquen que poden arribar a posar en risc l’inici previst de la campanya avui mateix a Tarragona, i gairebé assumeixen que hauran de canviar el lloc de l’acte central, previst per al dia 22 a Santa Coloma de Gramenet.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ANC, Òmnium Cultural, ERC, PDECat, CUP, MES i Demòcrates volen reunir 6.000 persones aquest vespre al Tarraco Arena. I tot i que fonts de les direccions dels partits afirmen que l’acte no corre perill, unes altres fonts consultades per l’ARA reconeixen que un requeriment judicial podria obligar a canviar de plans. La Diputació de Tarragona, que presideix Josep Poblet (PDECat), és la titular de la instal·lació, tot i que la gestió està externalitzada a una agència de publicitat catalana des de l’1 de març del 2013. Fonts de la Diputació subratllen que l’únic requisit del contracte amb aquesta empresa és que cada dos anys els cedeixi l’espai per organitzar el concurs de castells. En tot cas, no aclareixen quina serà la seva resposta si el jutge prohibeix que es faci l’acte. L’ordre judicial també podria rebre-la directament l’empresa que gestiona el Tarraco Arena.

Cargando
No hay anuncios

Les alternatives

La campanya del sí no renunciarà a obrir la campanya a Tarragona i, en cas que no es pugui accedir al Tarraco Arena, es planteja fins i tot fer un acte multitudinari al carrer, segons fonts de les entitats. Això podria comportar un nou problema, perquè no tenen permís municipal per fer-ho (no l’han demanat perquè l’acte s’ha de desenvolupar en un recinte tancat). De fet, el problema dels permisos municipals és un dels que s’han anat trobant els partits i les entitats quan han definit l’agenda de campanya. L’acte unitari de Santa Coloma del 22 de setembre és, potser, el més paradigmàtic.

Cargando
No hay anuncios

“Encara no hi ha una decisió definitiva, però en un 80% no serà a Santa Coloma de Gramenet”, apunten fonts consultades per l’ARA. El Parc de Can Zam, el mateix on els comuns van fer el seu acte de la Diada, era l’espai escollit per organitzar un míting polític acompanyat de concerts. Els responsables de la campanya unitària es van posar directament en contacte amb l’alcaldessa Núria Parlon, que, segons expliquen fonts sobiranistes i també de l’Ajuntament, no va posar objeccions que s’hi fessin els “concerts” que li havien demanat. La petició, però, es va acabar vehiculant a través dels tècnics municipals, que van demanar que se’ls facilités la localització exacta on es col·locarien les infraestructures, els horaris previstos i una estimació de l’aforament per poder determinar els requeriments de seguretat i la viabilitat de l’acte. Des de l’Ajuntament afirmen que no se’ls ha fet arribar cap documentació i que formalment no se’ls ha denegat el permís. En tot cas, les fonts reconeixen que és difícil que puguin complir els requisits tècnics en la setmana que queda per a la data fixada.

Des de la campanya independentista s’interpreta que els requisits tècnics han sigut una excusa per posar traves a un acte polític emmarcat en el referèndum en què l’Ajuntament de Santa Coloma s’ha negat a col·laborar. I ja s’han començat a buscar alternatives. La de Sabadell és una de les que més agrada (l’alcalde, de la CUP, no hi posaria problemes), malgrat que l’acte unitari (al qual no té previst assistir la CUP) coincidiria amb un míting de campanya de l’esquerra anticapitalista també a Sabadell.

Cargando
No hay anuncios

Traves administratives

Des de Santa Coloma subratllen que no autoritzaran actes de campanya per a l’1-O, però no s’oposaran a l’organització d’actes polítics. Si els organitzadors els acaben convertint en apel·lacions al vot en el referèndum, haurà de ser la justícia la que actuï, deixen clar les fonts.

Cargando
No hay anuncios

És una posició molt semblant al que defensen altres localitats governades pel PSC. A l’Hospitalet de Llobregat, per exemple, es recorda que la resolució del TC és “molt clara” i exigeix que no se cedeixi cap espai públic, tampoc per fer campanya. Els actes a la via pública sobre l’1-O tampoc s’autoritzaran a Lleida ni en nombrosos municipis del Baix Llobregat. Ara bé, en molts es farà els ulls grossos quan en la petició d’ús de l’espai públic no es faci cap referència al referèndum.

Amb la Fiscalia i els tribunals damunt dels preparatius de l’1-O, els alcaldes que han decidit no col·laborar-hi també estan alerta perquè no se’ls pugui acusar de permetre actes en favor de la consulta. La primera actuació judicial contra els actes del referèndum es va viure dimarts a Madrid, quan un jutge va prohibir l’acte que l’alcaldessa, Manuela Carmena, havia autoritzat per al cap de setmana vinent.