Política29/12/2020

La campanya del 14-F segons el Procicat: ni petons, ni propaganda, ni passejades pel mercat

La Generalitat aprova els cinc protocols que regiran les eleccions, les primeres amb covid

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaUn míting polític és un lloc on, més enllà dels discursos, bàsicament es fan petons, abraçades, es reparteix propaganda, es coregen consignes i es posa la música ben alta. Doncs bé, en la campanya electoral del 14-F i per culpa de la pandèmia, els mítings tal com els coneixíem fins ara han passat a la història. Aquest dimarts el Procicat ha aprovat els cinc protocols de seguretat sanitària –elaborats prèviament pel Govern– que regiran les eleccions del 14 de febrer, i un d'ells estableix com haurà de ser la campanya que faran els partits polítics. Els canvis que planteja són substancials.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En primer lloc, s'han acabat les passejades als mercats, als carres i places o als equipaments de torn on el polític conversa amb la gent i els mitjans ho escruten buscant l'anècdota de la jornada. Segons el Procicat, "no són compatibles amb la seguretat els actes a la via pública sense organitzar ni aquells que comportin interacció amb grups de població i contacte físic", i esmenta explícitament la tradicional visita al mercat. El mateix protocol també reclama evitar tota mena de contacte físic, per la qual cosa el candidat s'estalviarà els petons, les abraçades i les encaixades de mans, cosa que constitueix una part gens menyspreable dels 15 dies que dura una campanya.

Cargando
No hay anuncios

Els mítings també estan molt reglats. Malgrat que és hivern i el fred sempre és un condicionant a tenir en compte, el Procicat demana prioritzar els actes a l'aire lliure i evitar al màxim de fer-ne en espais tancats. Si no es pot evitar, l'espai tancat s'haurà de ventilar durant tres hores abans i haurà de tenir les portes i les finestres obertes en tot moment. A més, els mítings hauran de tenir registre d'assistents, circulació en sentit únic, diverses portes d'accés i entrades i sortides esglaonades. El Procicat demana fins i tot evitar "picar de mans", els "càntics en espais tancats" i posar la música massa alta. Argumenta que, com menys decibels, més facilitats hi haurà per escoltar l'orador i més possibilitats d'espaiar els assistents sense perdre l'acústica de l'acte. Els aforaments seran limitats segons les restriccions que hi hagi en aquell moment i la gent que no comparteixi bombolla haurà d'estar separada per una distància de dos metres.

Per descomptat, la mascareta serà obligatòria en tots els actes i també el gel hidroalcohòlic a l'entrada i a la sortida. Tampoc es podrà repartir propaganda en mà per evitar els contagis. En definitiva, el Procicat planteja prioritzar una campanya a l'aire lliure i amb el màxim d'actes telemàtics possibles. De fet, alguns partits com el PSC i ERC ja han començat a convertir les seves seus en platós improvisats de televisió per concentrar-hi un part dels seus actes i difondre'ls per les xarxes socials. Si una cosa queda clara és que en aquesta campanya no podrà haver-hi cap lluita per veure qui omple el pavelló més gran. Les campanyes de gran format han passat a millor vida, com mínim durant un temps.

Cargando
No hay anuncios

Manual per als membres de les meses

El Govern ja fa mesos que va anunciant un degoteig de mesures per fer les eleccions en pandèmia com més segures millor. Aquest dimarts el consell executiu ha presentat el manual que hauran de seguir els membres de les meses electorals el dia de la votació. Tots disposaran d'elements per garantir la seva seguretat (mascaretes, guants i distància entre ells) i el principal canvi serà en la relació que tindran amb els votants. Així, els membres de les meses demanaran el DNI als electors però no el tocaran en cap moment, com tampoc entraran en contacte amb la papereta. Finalment, podran demanar als votants que es retirin uns segons la mascareta per confirmar la seva identitat.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquests cinc protocols, la Generalitat enllesteix tots els documents que volia elaborar de cara els comicis. Ara només haurà d'estar pendent de dues qüestions. Que la Junta Electoral Central (JEC) no posi impediments a algunes de les mesures i que l'evolució de la pandèmia acompanyi. El Govern i els partits han pactat que el 15 de gener, amb les dades epidemiològiques a la mà, decidiran si és possible fer unes eleccions el 14 de febrer o si s'hauran de deixar per a més endavant. Si s'ajornen, no podrà ser sine die. Caldrà fixar la nova data en aquell mateix moment.