Campanya institucional de la Generalitat i sindicatura electoral a l'Aran: novetats de la llei del referèndum

La llei que han registrat aquest dilluns JxSí i la CUP inclou petites modificacions respecte a l'esborrany que es va presentar el 4 de juliol

Una de les urnes que es van fer servir en el 9-N.
Gerard Pruna
31/07/2017
2 min

BarcelonaEl Govern farà una campanya institucional "des de la convocatòria del referèndum de l'1-O fins al dia de la campanya electoral" amb l'objectiu d'informar sobre la data de celebració, les modalitats d'emissió del vot, així com per incentivar a la participació. Aquesta és una de les principals novetats que apareix a la llei del referèndum d'autodeterminació que JxSí i la CUP han registrat aquest dilluns al Parlament.

Així, l'article 10 de la llei preveu que el Govern faci aquesta campanya institucional que no estava prevista en l'esborrany de la norma que es va presentar en públic el 4 de juliol. L'emissió d'aquesta campanya, doncs, és una de les principals novetats d'un text que inclou, també, altres canvis destacats.

L'independentisme ha aprofitat el mes de juliol per polir la redacció del text i afegir-hi alguns retocs. D'entrada, en comparació amb el text del 4 de juliol la nova norma defineix en l'article 22 quines seran les sindicatures electorals de demarcació, que correspondran a les quatre províncies més l'Aran. La seu de cada sindicatura serà la Delegació de la Generalitat a cada demarcació, a més del Consell General d'Aran.

No és l'únic gest amb l'Aran que té la nova norma. Si en l'esborrany de principis de juliol s'establia que a les paperetes la pregunta "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?" aparegués en català, castellà i occità "en el territori de l'Aran", ara s'ha eliminat aquesta delimitació territorial, pel que sembla que la pregunta estarà redactada en els tres idiomes a tot Catalunya.

De "títols" a "capítols"

Les modificacions afecten també l'estil de redactat de la norma. Així, per exemple, s'ha passat de parlar de "títols" de la llei a "capítols", i s'ha eliminat qualsevol referència al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) per limitar-se a parlar de "publicació oficial". També s'ha eliminat del redactat la referència explícita que es feia a la possibilitat que els ajuntaments no cedeixin locals a la Generalitat.

A més, s'ha afegit un últim capítol destinat exclusivament a regular com es poden fer les "consultes, queixes i recursos" relacionades amb el procediment.

Independència en dos dies si guanya el 'sí'

Més enllà dels retocs, la llei manté els eixos que s'havien explicat ja als actes del 4 de juliol tant al Parlament com al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Així, en el preàmbul es manté la cita als tractats internacionals que defineixen el dret a l’autodeterminació com el “primer” dels drets humans. Continuen, també, els articles que defineixen Catalunya com un "subjecte polític sobirà" i que estableixen que la llei del referèndum preval “jeràrquicament” sobre les altres normes jurídiques que hi poden entrar en contradicció.

De la mateixa manera, l'article 4 segueix establint com s’implementaran els resultats. En cas que hi hagi més vots emesos del 'sí' que del 'no', el Parlament declararà la independència dos dies després de la proclamació de resultats. Si guanya el 'no', el president convocarà eleccions autonòmiques. A més, es defineix la creació de la Sindicatura Electoral i es deixa per al futur decret de normes complementàries la concreció d'aspectes com el cens.

stats