Un Camp Nou per l'estat propi per impulsar el procés
L'ANC, Òmnium i Llach es proposen un cop d'efecte el 29 de juny per recordar el clam independentista
Barcelona.Després d'una setmana de soroll polític i mediàtic que ha generat dubtes entorn de la fermesa del Govern i CiU amb el full de ruta cap a l'estat propi, cada cop més veus sobiranistes s'apunten a la necessitat d'una nova exhibició de força independentista per esvair dubtes i impulsar el procés. La idea és llançar un missatge clar als contraris a la sobirania: l'onada de la Diada no s'ha desinflat. En aquest context, l'ANC, Òmnium Cultural i el cantautor Lluís Llach s'han proposat reactivar la mobilització social en un dels escenaris catalans amb més projecció al món: el Camp Nou.
Es tracta d'un escenari que evoca una altra gran concentració que el 1985 va convertir un concert de Llach en un clam en defensa dels drets nacionals de Catalunya. Les presidentes de l'ANC i Òmnium -impulsores de les grans manifestacions del 10 de juliol del 2010 i de l'Onze de Setembre del 2012- arrencaven el sí de Lluís Llach en un dinar a finals de març a Verges i treballen amb l'horitzó del 29 de juny, malgrat que la negociació amb el FC Barcelona segueix oberta -"encallada", alerten algunes fonts consultades- i pendent de la concreció del calendari dels compromisos esportius del club. "Confiem que sortirà bé", apunten fonts coneixedores de l'organització de l'acte, que reconeixen, però, que ara ja se'ls tira el temps al damunt i busquen una resposta immediata per planificar un eventual pla B. La intenció de les dues entitats passa per una gran concentració de suport social al procés d'emancipació nacional que ha de servir com a prèvia a la cadena humana que es farà l'Onze de Setembre del 2013. Durant la pròxima Diada es vol reunir almenys mig milió de persones per tornar a donar visibilitat internacional al procés i donar-li una empenta definitiva de cara a la consulta del 2014.
En la ment dels impulsors de l'espectacle hi figura el projecte Arrels d'Univers , que Lluís Llach havia iniciat amb Miquel Martí i Pol, però que es va estroncar amb la mort del poeta. En la direcció i coordinació d'aquest acte d'afirmació nacional hi tindran un paper destacat artistes de reconegut prestigi al país, com Gerard Quintana i Lluís Danés, que ja van treballar plegats en l'espectacle de retorn de Sopa de Cabra el 2011 al Sant Jordi. Malgrat que el paper de Llach serà "determinant" en l'espectacle, que encara s'ha de concretar, la intenció és que s'hi sumin altres artistes d'abast nacional. Un cop tinguin el vistiplau del FC Barcelona, els promotors de l'espectacle tenen previst de posar fil a l'agulla en el reclutament, els pròxims dies, de la resta dels artistes i convidats famosos que hi han de prendre part activa.
Més enllà de l'espectacle pròpiament dit, però, l'acte, que s'hauria de fer durant tota la tarda del 29 de juny, també comptaria amb una part de contingut polític i una fira d'entitats del país.
Una cursa de resistència
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, considera que en aquesta "cursa de resistència" que Catalunya està corrent, és clau saber-se moure amb "seny i intel·ligència". No perd de vista que Catalunya està immersa en un "pols amb l'Estat" en el qual s'ha de saber combinar molt bé el paper institucional amb l'activitat ciutadana.
Segons Forcadell, la mobilització social és clau per a l'èxit del procés, que, de fet, es va encetar després de la gran manifestació de la Diada Nacional del 2012. L'entitat segueix apostant per fer pocs actes, però de concurrència massiva i que serveixin per "mantenir vius l'esperit i la il·lusió" pel camí cap a l'estat propi. En paral·lel, però, les sectorials i territorials de l'organització -que ja té més de 30.000 persones adherides- mantenen una activitat frenètica per mantenir la tensió social de cara a la consulta.
El cert, però, és que per la presidenta de l'ANC, encara que aquest tipus d'actes i expressions massives d'adhesió al procés no poguessin ressorgir, la ciutadania estaria igual de mobilitzada perquè els motius que la van fer sortir al carrer el passat Onze de Setembre segueixen vigents. En tot cas, l'objectiu dels actes, assegura, és sumar i aconseguir una repercussió a escala internacional, ja que són respostes ciutadanes d'aquest tipus les que donen més visualització a les aspiracions nacionals de Catalunya. En aquest context cal emmarcar el gran acte del 29 de juny.
El front social internacional
L'ANC no només centra la seva feina als Països Catalans. De fet, la primera sectorial que es va crear, l'agost del 2011, va ser la de la Catalunya exterior, que s'ocupa d'internacionalitzar el procés cap a l'estat propi. Des de fa tres mesos, a més, una cinquantena de persones treballen intensament a l'assemblea de Brussel·les, que agrupa professionals que viuen a la capital comunitària. La plataforma està ultimant les seves primeres activitats públiques, que es posaran en marxa ben aviat. De moment, aquests dies és el torn per a la cultura: la ciutat acull la segona Setmana de Sant Jordi, organitzada, entre d'altres, per la Delegació de la Generalitat i el Casal Català. Sant Jordi és, de fet, una de les fites catalanes amb més projecció internacional, i l'ANC i Òmnium volen fer-ne enguany una plataforma de difusió del procés amb presència als carrers del país.