DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Camacho, a Mas: "El problema és vostè i el desafiament independentista"

La presidenta del PP a Catalunya adverteix que no hi ha ni via independentista ni tercera via possible, i exigeix reconduir la situació amb la recepta del "diàleg sense condicions i en el marc de la llei"

M.colomer
26/09/2013
3 min

BarcelonaSi pel president de la Generalitat les urnes no són el problema, sinó la solució, per la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, el "problema" és el mateix Mas. "El problema és vostè i el desafiament independentista", ha etzibat Camacho, que ha advertit que no hi ha ni via independentista ni tercera via possible, sinó que l'única solució passa per abandonar el procés cap a la consulta d'autodeterminació i obrir un "diàleg sincer, sense condicions i en el marc de la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la seva intervenció al debat de política general –amb un to que, a criteri de Mas, fa més la sensació de delegada del govern espanyol a Catalunya que de presidenta del quart grup parlamentari de la cambra–, Camacho ha centrat el gruix del seu discurs a escampar tots els mals que associa a l'eventual autodeterminació. Per ella, el debat sobiranista "no només afecta els catalans, afecta els 47 milions d'espanyols". Ha canviat al castellà per fer notar que ni tan sols l'exlehendakari Ibarretxe va arribar tan lluny, i ha acusat Mas d'haver plantejat el "desafiament més greu" de la democràcia constitucional espanyola. A més ha deplorat un debat que "ni és just, ni equilibrat, ni es fa amb respecte i tolerància".

"Xantatge immoral"

La presidenta del PP a Catalunya, que ha exhibit la suposada sortida de Catalunya de la UE, ha acusat Mas d'haver "deixat orfes milions de catalans", que ha tornat a considerar que són la "majoria silenciosa" que, a parer dels conservadors espanyols, estan en contra de la independència. També ha deplorat el que ha considerat un "xantatge immoral" al govern espanyol: la vinculació de la recuperació de la paga extra dels funcionaris al fet que el govern de l'Estat compensi la Generalitat per haver bloquejat l'impost a la banca. L'alternativa? Pel PP passa per eliminar consells comarcals i ambaixades. Mas li ha respost que només amb el que costa la neteja d'una de les ambaixades espanyoles es paga tota l'acció exterior de la Generalitat.

Per cert, el president ha deixat clar que pensa utilitzar l'acció exterior per explicar el procés polític català. I ha considerat "ridícul i cutre, però cutre, cutre, molt cutre" que l'Estat pretengui que la Generalitat demani permís per totes les gestions internacionals que faci.

Sánchez-Camacho ha considerat que Catalunya no té dret a l'autodeterminació ni "dret a modificar unilateralment les fronteres d'Espanya", i ha advertit que si Mas supera la legalitat espanyola haurà entrat en el camp de la "tirania". Ha insistit a Mas perquè porti la consulta al Congrés i que sigui la majoria política espanyola la que decideixi.

Això sí, ha reconegut l'esforç del Govern per rebaixar el dèficit, i se n'ha atribuït en part l'autoria, perquè va ser sòcia econòmica de CiU la legislatura passada, i ha exhibit que és el Fons de Liquiditat Autonòmic el que ha evitat l'enfonsament econòmic de la Generalitat. Però Mas no s'ha estat de recordar que el FLA és un préstec pel qual l'Estat cobra interessos a Catalunya, de manera que "no és una donació". I ha aprofitat per fer un avís: "A Catalunya se la guanya amb respecte".

"Aquest conflicte no se l'ha inventat el Govern ni jo personalment", ha etzibat Mas, que ha parlat de "canvis mentals de desconnexió" de la majoria de la societat respecte d'Espanya. Per tot plegat ha insistit a reclamar al govern espanyol que permetin la consulta. "Quin és el risc de no fer la consulta? Canviïn l'òptica per un segon. Estudiïn els costos de no fer la consulta i posin-los al costat dels costos d'una consulta. Això funciona democràticament així", ha alertat Mas, que ha avisat que "negar el problema no resol el problema". En canvi Camacho ha considerat que la consulta no és una demanda transversal de la societat catalana, sinó només dels que surten al carrer i es manifesten.

stats