El calvari del Govern al Parlament: l'oposició porta al límit la convalidació d'un altre decret
La disputa posa en risc una inversió de 376 milions d'euros en Salut
BarcelonaEl decret del Govern que vol aportar 376 milions d'euros extres al sistema sanitari català està en risc d'aprovar-se definitivament al Parlament per la batalla que mantenen l'executiu i l'oposició. El Govern volia que se sotmetés a votació al ple de la setmana que ve –del 22 al 24 de novembre–, però els partits de l'oposició s'han aliat per impedir-ho. Des del Palau de la Generalitat s'avisa de la irresponsabilitat de la conducta d'aquests partits, mentre que des de l'oposició es denuncia la manca de voluntat d'acceptar la nova realitat política: que l'executiu de Pere Aragonès només té el suport dels 33 diputats d'Esquerra –molt lluny de la majoria absoluta de 68 escons– i que, per tant, ha de negociar.
L'episodi es va viure aquest dimarts a la junta de portaveus del Parlament, que és l'encarregada de fixar l'ordre del dia del ple. El representant del Govern a la trobada, Joan Josep Nuet, va demanar introduir aquest decret en el pròxim plenari, però l'oposició s'hi va oposar: té la majoria per fer-ho. Des dels grups parlamentaris no s'amaga que s'ha volgut donar un nou toc d'atenció a l'executiu, al qual acusen de menystenir el diàleg parlamentari, mentre que des del Govern tampoc s'oculta que la seva previsió era que el decret s'aprovés sense obstacles perquè no preveien que "ningú no volgués aprovar" una norma que aporta recursos extres al sistema de Salut.
Aquest enfrontament torna a tensar les costures del Parlament. Un decret llei entra en vigor un cop el Govern l'aprova i es publica al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) –això ja ha passat–, però té 30 dies hàbils perquè el Parlament l'aprovi definitivament i, si no, decau. La data límit per aprovar-lo és el 13 de desembre, que és precisament el dia que comença el següent ple. Per tant, la seva aprovació es portarà al límit del calendari, si és que s'acaba votant.
Fonts parlamentàries consultades per l'ARA asseguren que l'oposició, si volgués, podria vetar indefinidament que el decret se sotmeti a votació al ple. "És una de les maneres que té perquè es vegi que el Govern no té majoria", apunten. Des de l'oposició també se sosté que el Govern no té garantit que s'arribi a votar: "Ho podríem frenar. Fixar l'ordre del dia és potestat de la junta de portaveus i ERC no té majoria". Des del Govern, en canvi, es lamenta que es posi en risc "pagar les factures dels hospitals".
La batalla pel relat
Tot aquest embolic escenifica el paradigma que s'ha instal·lat al Parlament des que ERC governa sola: l'oposició vol fer suar cada votació a Aragonès perquè s'oblidi de governar en solitari i busqui una majoria estable, mentre que el president vol estalviar-s'ho i aposta per portar decrets que està convençut que s'aprovaran sense gaires problemes perquè són qüestions troncals, com ara una inversió més gran en salut. Tothom acusa d'irresponsable l'altre.
El conflicte pel decret de Salut no és el primer d'aquesta legislatura ni, probablement, serà l'últim. A l'octubre, l'oposició ja li va tombar la llei d'estadística per marcar territori, i a principis de mes el Govern es va veure obligat a retirar un decret sobre els funcionaris per por a perdre la votació. Tot plegat condueix el Parlament cap a la paràlisi: Aragonès no té prou força per tirar endavant les lleis i els decrets, però l'oposició només té força per fer-li perdre votacions, ja que no té consens per impulsar una moció de censura.