Tribunals
Política 18/10/2022

La caiguda de Salvador Alba: l'exjutge corrupte que ha ingressat a la presó

Ha de complir una condemna de sis anys i mig per haver conspirat contra la magistrada Victoria Rosell

3 min
L'exjutge Salvador Alba, en una imatge d'arxiu

MadridPas definitiu en la caiguda de Salvador Alba Mesa, l'exjutge corrupte de Las Palmas de Gran Canaria que va practicar el lawfare contra la magistrada Victoria Rosell, actualment delegada del govern espanyol per a la Violència de Gènere. Aquest dimarts al matí s'ha presentat a la presó d'El Salto del Negro, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries hagués rebutjat totes les seves maniobres per evitar-ho i hagués ordenat la seva cerca i captura. El novembre del 2021 el Tribunal Suprem va confirmar la seva condemna: sis anys i mig de presó i 18 d'inhabilitació. El Consell General del Poder Judicial el va apartar de la carrera judicial i l'entrada a la presó, 335 dies després, és el punt final d'un serial que arrenca el 2015, quan Rosell va fer el salt a la política. "Per fi", ha piulat aquest dimarts un cop Alba ha ingressat a presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Titular del jutjat d'instrucció número 8 de Las Palmas, Rosell va encapçalar la candidatura de Podem a les eleccions generals i Alba va ocupar la seva vacant de manera provisional. A partir d'aquí, va iniciar una guerra bruta per quedar-se amb la plaça. La magistrada investigava l'empresari José María Ramírez, expresident de la Unió Esportiva Las Palmas, per un suposat frau a Hisenda. Ell va heretar la instrucció i va citar l'imputat a una reunió, en la qual li va proposar una estratègia que desacredités Rosell per parcialitat. Consistia en vincular Ramírez amb el periodista i parella de la magistrada, Carlos Sosa, a qui l'empresari havia comprat una emissora de ràdio.

Un altre actor protagonista de l'entramat és l'exministre d'Indústria José Manuel Soria, cap de files del PP a la província i rival electoral de Rosell. En campanya, ella va acusar-lo d'estar al darrere d'una denúncia anònima per, suposadament, alentir la investigació contra Ramírez. Després van arribar altres querelles, per injúries i calúmnies, i totes van acabar arxivades malgrat els intents d'Alba perquè arribessin a bon port. Sigui com sigui, el fet d'estar investigada al Suprem –era diputada al Congrés– va fer que Rosell ja no pogués presentar-se a la repetició electoral del juny del 2016 perquè ho impedia el codi ètic de Podem.

Conversa gravada

En un primer moment, Ramírez va sumar-se a l'operació de l'exjutge i va declarar en seu judicial tal com havia pactat amb Alba: incriminant Rosell. El maig de 2016, però, l'ara condemnat va haver de deixar la plaça del jutjat 8 i el cas va recaure en Carla Vallejo, a qui l'expresident de Las Palmas va entregar un àudio de la conversa privada que va mantenir amb Alba, en la qual conspiraven contra l'exdiputada lila. Es van obrir diligències i el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries va iniciar una causa que el 2019 va acabar amb condemna per prevaricació, suborn i falsedat documental. Dos anys més tard, el Suprem confirmava la pena.

Els últims mesos, Alba ha intentat paralitzar la seva entrada a la presó demanant un indult, al·legant motius de salut i recusant jutges que havien de decidir sobre l'execució de la condemna. Res no ha funcionat i finalment aquest dimarts ha culminat el procediment amb l'ingrés a la presó. "Avui és un bon dia per a la democràcia i la confiança de la ciutadania en les institucions", ha afirmat Rosell en declaracions als mitjans, i ha dit que no es considera "carcellera". De fet, la delegada del govern espanyol per a la Violència de Gènere ha apuntat que la millor notícia va ser l'expulsió d'Alba de la carrera judicial, perquè així "no ho podrà tornar a fer contra ningú més".

stats